Petek,
14. 12. 2012,
9.39

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vatikan denar

Natisni članek

Petek, 14. 12. 2012, 9.39

8 let, 3 mesece

Vatikanske jaslice sponzorirala ena revnejših italijanskih regij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Tudi Vatikan ni odporen proti gospodarski krizi, dokaz za to pa so cenejše jasli, ki jo je kljub težkemu položaju Italijanov v večini sponzorirala majhna in obubožana regija Basilicata.

Gospodarska kriza je prizadela tudi Vatikan, saj so na trgu Svetega Petra v Vatikanu morali letos pripraviti skromnejše jaslice. Čeprav je Vatikan močno omejil stroške za izdelavo in postavitev jasli, pa so račun poravnali italijanski davkoplačevalci, ki se že tako in tako težko prebijajo skozi mesec.

Letos so za jasli porabili 180 tisoč evrov Vatikan je leta 2009 za izdelavo jasli porabil približno 550 tisoč evrov, Vatikan pa je v času gospodarske krize prepričan, da mora svoja finančna sredstva porabiti bolj koristno in dosledno. Za letošnje jasli, ki se bohotijo na glavnem trgu, je Vatikan zapravil 180 tisoč evrov, kar je občutno manj kot leta prej. Monsignor Giuseppe Sciacca, višji administrator vatikanske države, je povedal, da je Vatikan za jasli, ki jih bodo slavnostno odkrili 24. decembra, prispevali le 22 tisoč evrov, piše Independent.

Predstavniki Vatikana so sicer že pred kratkim povedali, da bodo večino stroškov za jasli pokrili s sponzorstvom. Letos je 90 tisoč evrov prispevala ena najrevnejših italijanskih regij Basilicata, kar je v očeh številnih nedopustno, saj je Vatileaks, škandal, ki ga je povzročil papežev majordom Paolo Gabriele, razkril, da Vatikan izgublja na milijone evrov zaradi korupcije in nepotrebnih izdatkov.

Vatilieaks razkril korupcijo in nepotizem v vatikanskih vrstah V dokumentih, ki jih je Gabriele razkril v aferi Vatileaks, je tudi pismo monsignorja Carla Marie Vigana, sicer predhodnika zdajšnjega monsignorja Sciacce, ki je prepričan, da sta korupcija in nepotizem največji težavi majhne države. Papežu se je pritoževal, da so za različna dela vedno najemali ista podjetja, ki so zahtevala dvakrat višje plačilo, kot tisti, ki nimajo nikakršnih zvez v Vatikanu.

Z letošnjimi cenejšimi jaslimi je Vatikan sicer prihranil 200 tisoč evrov, s tem pa si pridobil kar nekaj gorečih nasprotnikov, piše Telegraph. Carlo Maria Vigano je postal papeški nuncij v Washingtonu, sam pa je prepričan, da so ga daleč od Vatikana poslali zaradi tega, ker je zahteval večjo transparentnost dejavnosti znotraj Vatikana.