Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 5. 2013,
9.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 5. 2013, 9.33

8 let

V venezuelskem parlamentu izbruhnil pretep (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V venezuelskem parlamentu se je med sejo razvil pretep, v katerem so bili ranjeni nekateri poslanci. Povod za pretep je bil spor o izidu predsedniških volitev.

Na predsedniških volitvah, ki so sledile smrti nekdanjega predsednika Huga Chaveza, je z majhno prednostjo slavil Chavezov izbranec Nicolas Maduro. Venezuelska opozicija je zahtevala ponovno štetje glasovnic, pri čemer opozicijski kandidat Henrique Capriles še vedno vztraja, vendar je državna volilna komisija njegovo zahtevo zavrnila in razglasila, da je neizpodbitni zmagovalec Nicolas Maduro.

Opoziciji ni bilo dovoljeno govoriti, dokler ne bi priznala Madura za predsednika Zaplet je nastal na parlamentarni seji, ko so nekaterim članom opozicije, ki uradno niso priznali zmage Madura na volitvah, prepovedali sodelovanje v razpravi. "Vprašal vas bom, ali priznate Madura za predsednika. Če rečete ne, ne boste govorili pred parlamentom," je po poročanju BBC-ja enemu izmed opozicijskih poslancev dejal predsednik parlamenta Diosdado Cabello.

Ko je opozicija protestirala proti tej prepovedi, je izbruhnil pretep, v katerem je bilo poškodovanih najmanj sedem poslancev opozicije. "Vemo, da je opozicija izzivala nasilje. To se ne sme ponoviti," je po poročanju Reutersa o incidentu povedal Maduro. "Lahko nas pretepajo, nas zaprejo ali ubijejo, vendar ne bomo prodali svojih načel," je povedal eden izmed članov opozicije Julio Borges. "Ti udarci nam dajejo še več moči," je dejal.

Drug drugega obtožujejo za pretep Po besedah očividcev naj bi se pretep začel, ko so poslanci opozicije vzklikali fašisti in razgrnili protestni transparent, na katerem je pisalo državni udar. Poslanci vladajoče koalicije so jih napadli, pri tem pa poškodovali prenosne in tablične računalnike. Za pretep opozicija in vladajoča koalicija obtožujeta druga drugo.

Tako Maduro kot Capriles sta svoje podpornike pozvala k protestom 1. maja, pri čemer se nekateri bojijo, da bi lahko protesti spodbudili nasilje v državi.

Ne spreglejte