Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
7.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 7.44

8 let

V veljavi nova oznaka za ekološke proizvode iz EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropska unija uvaja obvezno uporabo Evrolista - enotnega logotipa za vse predpakirane ekološke proizvode, proizvedene v članicah unije, ki ustrezajo zahtevanim standardom.

Evrolist prikazuje 12 belih zvezd, razporejenih v obliki lista na zeleni podlagi, po analogiji kroga 12 zlatih zvezd, ki je simbol solidarnosti in harmonije med evropskimi narodi. Zamenjal bo predhodno, prostovoljno oznako, zeleno-modri krog s klasom in evropskimi zvezdami. Obvezna navedba kraja pridelave sestavin Poleg oznake EU bo dovoljena uporaba drugih zasebnih, regionalnih ali nacionalnih logotipov. Ob Evrolistu pa bo obvezna tudi navedba kraja pridelave sestavin proizvoda in kodne številke organa, pristojnega za nadzor.

Dveletno prehodno obdobje Obvezna uporaba Evrolista sodi v sklop novih predpisov za označevanje proizvodov, ki veljajo od 1. julija. Nosilci dejavnosti imajo za izpolnjevanje novih predpisov na voljo dveletno prehodno obdobje. Poleg tega se uvajajo še novi predpisi za ekološko ribogojstvo.

Ti zajemajo ekološko gojenje rib, lupinarjev in alg ter določajo pogoje za okolje, v katerem poteka ribogojstvo, ločitev ekoloških in neekoloških enot ter pogoje za dobro počutje živali, vključno z največjo gostoto staleža.

Spoštovati je treba biotsko raznovrstnost Predpisi določajo tudi, da je treba spoštovati biotsko raznovrstnost, in prepovedujejo inducirano drstenje z uporabo umetnih hormonov. Uporabljati je treba ekološko pridelano krmo, ki jo dopolnjuje ribja krma iz trajnostno upravljanega ribištva.

Največji trg z ekoživili je Nemčija Evropski promet z ekoživili naj bi v letu 2005 znašal od 13 do 14 milijard evrov. Največji trg je Nemčija s 3,9 milijarde evrov prometa v omenjenem letu, sledita ji Italija in Francija. Letna rast trga ekoživil se po navedbah Evropske komisije giblje od 10 do 15 odstotkov.

Ne spreglejte