Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2022,
17.34

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

7

Natisni članek

Pegasus vohunjenje

Torek, 8. 11. 2022, 17.34

1 leto, 5 mesecev

V več članicah EU nezakonito uporabljali vohunsko programsko opremo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

7

Vohunjenje | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vohunsko programsko opremo so nezakonito uporabljali v najmanj štirih državah članicah Evropske unije - Poljski, Madžarski, Grčiji in Španiji - ugotavlja odbor Evropskega parlamenta v danes objavljenem vmesnem poročilu o zlorabah vohunske opreme v aferi Pegasus, ki je prišla na dan lani poleti. Pozvali so k moratoriju na to tehnologijo.

"Zloraba vohunske programske opreme v državah članicah EU resno ogroža demokracijo na vsej celini," je na novinarski konferenci ob predstavitvi vmesnega poročila danes v Bruslju dejala poročevalka, evropska poslanka iz Nizozemske Sophie in't Veld (Renew), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V demokraciji bi moralo biti nadzorovanje ljudi izjema (...), ne bi ga smelo biti mogoče zlorabljati v politične, strankarske namene," je dejala.

Obžalovala je, da vlade držav članic v številnih primerih niso želele posredovati uradnih informacij preiskovalnemu odboru Evropskega parlamenta (PEGA), ki pripravlja poročilo, tako da je moral pri svojem delu izhajati iz drugih virov, vključno z novinarskimi preiskavami.

"Na Poljskem in Madžarskem vidimo, da je vohunska programska oprema (Pegasus) sestavni del sistema za nadzor in celo zatiranje do vlade kritičnih državljanov, članov opozicije, novinarjev in žvižgačev," je dejala.

V Grčiji, kjer je parlamentarni odbor v petek pozval vlado k "nujni in temeljiti preiskavi" škandala s prisluškovanjem s programsko opremo Predator, "vidimo znake sistematične in obsežne uporabe kot del jasne politične strategije", je povedala.

V Španiji pa po njenih besedah obstajajo "močni indici, da so vohunili za političnimi osebnostmi in drugimi brez kakršnekoli povezave z jasno in neposredno grožnjo nacionalni varnosti".

O vmesnem poročilu bodo zdaj razpravljale in ga dopolnjevale politične skupine v odboru PEGA, o njegovi končni različici pa naj bi Evropski parlament glasoval marca ali junija 2023.

V vmesnem poročilu tudi ugotavljajo, da je mogoče, čeprav to ni uradno potrjeno, z gotovostjo domnevati, da so vse države članice EU kupile enega ali več komercialnih izdelkov za vohunsko programsko opremo. Samo eno podjetje, izraelsko tehnološko podjetje NSO Group, je na primer prodalo svoje proizvode 22 končnim uporabnikom v najmanj 14 državah članicah, med katerimi so tudi Poljska, Madžarska, Španija, Nizozemska in Belgija.

Ob omenjenih štirih članicah obstaja tudi sum nezakonite uporabe vohunske programske opreme na Cipru.

Ciper in Bolgarija sta izvozni središči za to opremo. Irska medtem ponuja ugodne davčne ureditve velikemu prodajalcu vohunske programske opreme, Luksemburg pa je bančno središče za številne akterje v industriji vohunske programske opreme, med drugim piše v vmesnem poročilu na skoraj 160 straneh.

Vohunili za aktivisti, novinarji, odvetniki in opozicijskimi politiki

Odbor je preiskavo uporabe programa Pegasus in podobne vohunske programske opreme za nadzor začel aprila letos, potem ko je lani poleti prišlo na dan, da so vlade po svetu - med drugim v Franciji, Španiji, na Madžarskem in Poljskem - Pegasus uporabljale za vohunjenje za aktivisti, novinarji, odvetniki in opozicijskimi politiki.

Pametni mobilni telefoni, na katere naložijo to programsko opremo, postanejo neke vrste žepne sledilne naprave. Omogočajo branje sporočil lastnika telefona, pregledovanje njegovih fotografij, spremljanje njegove lokacije in celo prižiganje videokamere, ne da bi lastnik za to vedel.

Ne spreglejte