Torek,
8. 10. 2024,
6.19

Osveženo pred

6 ur, 24 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Natisni članek

pobuda Brdo-Brioni srečanje Brdo pri kranju Črna gora

Torek, 8. 10. 2024, 6.19

6 ur, 24 minut

V Tivtu vrh pobude Brdo-Brioni, tam tudi predsednica Nataša Pirc Musar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11
Nataša Pirc Musar | Srečanje voditeljev v Tivtu bo po navedbah urada predsednice namenjeno tudi aktualnim temam.  | Foto STA

Srečanje voditeljev v Tivtu bo po navedbah urada predsednice namenjeno tudi aktualnim temam.

Foto: STA

V Tivtu bo danes vrh pobude Brdo-Brioni. Srečanje skupaj s črnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem gostita predsednica Nataša Pirc Musar in hrvaški predsednik Zoran Milanović. Udeležili se ga bodo voditelji vseh držav Zahodnega Balkana, ki bodo poleg približevanja teh držav Evropski uniji govorili tudi o drugih aktualnih temah.

Voditelji bodo na vrhu razpravljali o vprašanjih izboljšanja sodelovanja med državami Zahodnega Balkana in državami članicami EU. Srečanje bo tudi priložnost za potrditev dobrososedskih odnosov in krepitev regionalnega sodelovanja ter za izražanje potrebe po okrepitvi strateškega dialoga z EU.

Pobuda Brdo-Brioni je namenjena spodbujanju medsebojnega sodelovanja in lajšanju prizadevanj držav v regiji na njihovi poti v EU. Predsednica Pirc Musar pri tem poudarja, da se EU mora na doseženi napredek kredibilno odzvati, da se zagotovi verodostojnost širitvenega procesa, obenem pa opozarja, da je približevanje EU proces, ki temelji na izpolnjevanju meril.

Brdo-Brioni je slovensko-hrvaška pobuda iz leta 2010 

Srečanje voditeljev v Tivtu bo po navedbah urada predsednice namenjeno tudi aktualnim temam. Lani sprejeta deklaracija je obravnavala vprašanja bega možganov, trajnostnega razvoja in zaščite okolja. Na letošnjem vrhu bodo te teme nadaljevali, poseben poudarek pa bo na povezljivosti in mladih v regiji.

Proces Brdo-Brioni je skupna slovensko-hrvaška pobuda, ki poteka od leta 2010. Članice pobude so poleg Slovenije, Hrvaške in Črne gore še Srbija, Albanija, Severna Makedonija ter Bosna in Hercegovina. Srečanja v okviru pobude so od leta 2013 potekala vsako leto. Približno polovico jih je gostila Slovenija, lani pa je bilo v Skopju.

Diamantni maturanti
Novice Kdo so ta dekleta in fantje?
terapevtska mačka
Trendi Mož predsednice republike mladostnikom podaril novo terapevtsko robotsko mačko
Predsedničin forum
Novice Pirc Musar: Pri iskanju rešitev za podnebno krizo ne smemo popuščati skušnjavam populizma