Četrtek,
18. 7. 2013,
8.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Facebook šala vohunjenje

Četrtek, 18. 7. 2013, 8.24

8 let

V težavah zaradi šale na Facebooku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nemec Daniel Bangert je na Facebooku objavil šalo, da prijatelje vabi na ogled skrivnih prostorov ameriških vohunov, pa so se namesto prijateljev pri njem oglasili policisti.

Bangert, 28-letni študent, na svojem profilu na Facebooku ponavadi ne objavlja šal. Toda ob nedavnih prisluškovalnih škandalih, povezanih z ameriškim NSA-jem in obveščevalci, se je odločil, da bo na svoji strani objavil povabilo prijateljem, da bi na vohunskem safariju skupaj obiskali skrivni štab NSA-ja v vojaškem kompleksu Dagger Complex v Griesheimu, kraju, od koder je doma in kjer so po navedbah dokumentov Edwarda Snowdna izvajali nadzor nad evropskimi komunikacijami.

Prijateljem je zagotovil, da bodo zelo verjetno v živo srečali vohuna NSA-ja v njegovem naravnem okolju. Pozval jih je tudi, naj s seboj prinesejo rože, da bi olepšali delovne prostore vohunov, ker je lahko prisluškovanje mukotrpno in dolgočasno delo.

Na povabilo se ni odzvalo veliko njegovih prijateljev, toda odzvale so se nemške oblasti. Štiri dni po objavi šale na profilu na Facebooku je ob sedmih zjutraj zazvonil njegov mobilni telefon in policija ga je spraševala o internetni šali.

Skoraj istočasno je nekdo tudi pozvonil na vrata. Policist na telefonu mu je dejal, naj se pogovori s policisti pred vrati. Bangert je hitro oblekel majico s sliko Edwarda Snowdna in napisom Team Edward ter odprl vrata.

Policija ga je takoj začela spraševati, kaj je imel v mislih z obiskom tajnih prostorov NSA-ja. "Nisem mogel verjeti, kaj me sprašujejo. Res so prišli zaradi bedaste šale," je povedal novinarjem Spiegla. Policiji je dejal, da je bila njegova namera srečati prave vohune. Menda policista na vratih na ponovitev šale nista niti trznila.

Obvestila jih je ameriška vojaška policija Toda v oči najbolj bode to, da so sploh našli objavo na strani popolnoma neznanega človeka. To namreč lahko dokazuje, da vse, kar je v Snowdnovih dokumentih, drži. Tiskovni predstavnik policije v Darmstadtu je dejal, da jih je o objavi obvestila ameriška vojaška policija, zadolžena za varovanje baze Dagger Complex. Ker zunaj baze nimajo pristojnosti, so informativni obisk opravili nemški policisti.

Ne dolgo po prvem obisku policije je Bandert dobil še en telefonski klic, češ da se mora zglasiti v pisarni Commissariata 10 nemške federalne policije. Tudi oni so mu na vrata poslali svoje policiste, ki so ga spraševali, ali je povezan z anarhističnimi skupinami. Ponovil jim je, da je le želel na sprehod, da bi videl vohune. Ozmerjali so ga s pametnjakovičem in mu rekli, da bi moral svoj sprehod do baze prijaviti kot demonstracijo. Zabičali so mu tudi, naj na Facebooku nikar ne objavi ničesar o tem, da so ga obiskali.

"Koliko dokazov še potrebujete?" Bangert je naslednji dan svoj namišljeni sprehod do vohunov policiji prijavil kot demonstracijo. "Kar je res trapasto, saj se sploh ni imel namena zgoditi," je razložil pozneje. Drugega nasveta o tem, naj bo o obiskih policije tiho, seveda ni upošteval. "Koliko dokazov še potrebujete?" je zapisal na Facebooku: "Vsi trdijo, da jih nadzor komunikacij ne zadeva, da njihove e-pošte nihče ne nadzoruje. Toda potem prijatelje v šali povabim na očitno izmišljen ogled vohunov in na vratih se mi čez štiri dni prikaže federalna policija."

Tiskovni predstavniki policije skušajo kar se da omiliti škodo. Trdijo, da so Bangerta le opomnili, da ni prijavil zbiranja v javnosti. Prav nič se jim ne zdi čudno niti to, da jih je o tem obvestila ameriška vojaška policija. Kot pravijo, jih o javnih zbiranjih, ki so objavljena na Facebooku, ponavadi obvestijo tisti, ki jih to zadeva. Ameriška vojaška policija v vojaški bazi na vprašanja o tem, kako so izvedeli za objavo na Bangertovem profilu, seveda ni želela odgovoriti.

Na safariju ni bilo vohunov Novica o incidentu se je hitro razširila po internetu in lokalnih medijih. Njegova družina je bila v skrbeh, da bo šel v ječo. To je sicer malo verjetno, a na njegovo povabilo na vohunski safari se je odzvalo 70 ljudi, ki sta jih spremljali dve policijski vozili.

Med pohodom v vohunsko gnezdo so se prijetno zabavali, kljub klicanju pa pravi vohuni NSA-ja niso želeli iz svojega skrivališča in jih torej niso videli.

Na vprašanje, ali namerava vohunski safari ponoviti, je Bangerten premeteno odgovoril: "Tega nisem nikoli rekel, kaj šele, da bi to kje zapisal."