Petek,
27. 7. 2012,
12.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Švica

Petek, 27. 7. 2012, 12.23

8 let

V Švici dovoljeni hinduistični pogrebi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Švica je ena redkih evropskih držav, ki dovoljuje stresanje pepela pokojnika v reke.

Z velikim številom migrantov v Evropo prihajajo tudi drugačne prakse pokopov, ki sicer v Evropi niso dovoljene. Denimo raztres pepela pokojnika po domačem vrtu. Ali v skladu s hinduističnim prepričanjem v reko. Do zdaj se je večina Hindujcev odločila, da bodo žaro s pepelom pokojnika odnesli domov ter ga tam stresli v reko. Zdaj pa so se v švicarskem Lucernu odločili, da jim dovolijo pepel raztresti v reko Reuss. O podobnem ukrepu razmišljajo tudi v Bernu in Zurichu.

Hindujci v Švici pa kljub odloku mesta Lucerna niso zadovoljni. ''Mnogi ne vedo na odlok in pepel skrivaj vržejo v reko, prepričani, da delajo nekaj nezakonitega,'' je prepričan Saseetharen Ramakrishna Sarma, hindujski duhovnik v Lucernu.

V Švici živi okoli 40.000 Hindujcev. Preden so lokalne oblasti v Lucernu dovolile stresanje pepela v reko, so se posvetovali tako s katoliškimi kot protestantskimi duhovniki. Oboji so se strinjali z dovoljenjem. Prav tako so se posvetovali s kantonalno pisarno za okolje in energetiko, kjer so jim zatrdili, da taka praksa ne ogroža vode. Kljub vsemu so se odločili, da dovolijo dvajset raztresov na leto. Ocenjujejo, da jih je bilo do zdaj od pet do deset na leto.

Najemanje drevesa za pokop

Nasploh je Švica kar se tiče različnih načinov pokopov precej liberalna. Poleg Češke imajo najvišjo evropsko raven kremiranja – osemdeset odstotkov umrlih je kremiranih. Od teh jih je približno dvajset odstotkov raztresenih tam, kjer so želeli: v parkih, gorah, vrtovih ... Švicarji so prepričani, da to ni nič nevarnega: pepel naj bi bil tako droban, da je skoraj nezaznaven in nikakor ne obremenjuje okolja.

Spremembe v načinu pokopavanja pa opažajo tudi med protestanti in katoliki. Vse manj se ji odloči za klasičen pokop z duhovnikom, skoraj ena tretjina umrlih pa je za časa življenja celo zapisala, da na svojem pogrebu ne želi duhovnika. Tako cerkev počasi izgublja monopol nad pogrebi. Opažajo vse večjo angažiranost družine, ki si želi večjo vlogo pri pogrebu.

Ker v Švici ni zakonske omejitve uporabe pepela pokojnika, je vse več pokopov in raztresov pepela zunaj pokopališč. Načeloma je to mogoče storiti kjerkoli, če se s tem strinja lastnik zemljišča.

V Zurichu sta na voljo dva mestna parka, kjer lahko svojci za dobo 30 let najamejo drevo in pod njim pokopljejo pepel pokojnika. Ni pa dovoljeno pod najeta drevesa prinašati sveč in postavljati obeležij. Prav tako pa lahko sorodniki najemajo drevo v pravem gozdu v pogorju Jura.