Sobota,
18. 5. 2024,
8.34

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27
turisti streljanje Afganistan

Natisni članek

Sobota, 18. 5. 2024, 8.34

2 meseca

Med streljanjem v Afganistanu ubiti trije španski turisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27
Napadi Afganistan | Špansko zunanje ministrstvo je pozneje sporočilo, da so mrtvi trije španski turisti, še najmanj en španski državljan pa je bil v streljanju ranjen. | Foto Reuters

Špansko zunanje ministrstvo je pozneje sporočilo, da so mrtvi trije španski turisti, še najmanj en španski državljan pa je bil v streljanju ranjen.

Foto: Reuters

V streljanju v turističnem mestu Bamijan v osrednjem delu Afganistana so bili v petek ubiti trije španski turisti in trije Afganistanci, so sporočile lokalne in španske oblasti. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za prvi napad na tuje turiste v Afganistanu od vrnitve talibanov na oblast avgusta 2021.

Bamijan, blizu katerega sta stala znamenita velika kipa Bude, ki so ju leta 2001 razstrelili talibani, je eden najbolj turističnih krajev v Afganistanu. Po navedbah neimenovanega lokalnega prebivalca, na katerega se sklicuje AFP, je v mestu v petek odjeknilo več strelov zapored, varnostne sile pa so nemudoma blokirale mestne ulice, ki so vodile do prizorišča napada.

Tiskovni predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva Abdul Matin Kani je za AFP potrdil štiri smrtne žrtve, in sicer so bili ubiti trije tujci in Afganistanec. Dodal je, da so bili ranjeni še štirje tujci in trije Afganistanci. Po podatkih bolnišničnih virov so bili ranjeni turisti iz Norveške, Avstralije, Litve in Španije.

Kasneje so oblasti v Kabulu sporočile, da je umrlo šest ljudi – trije Španci in trije Afganistanci.

Špansko zunanje ministrstvo je potrdilo, da so trije mrtvi španski turisti. Še ena španska državljanka je bila v streljanju ranjena in je v kritičnem stanju, je za špansko državno televizijo RTVE dejal španski zunanji minister Jose Manuel Albares.

Kani je poudaril, da talibanska vlada ostro obsoja napad, izraža globoko sožalje družinam žrtev in zagotavlja, da bo izsledila vse napadalce ter jih kaznovala.

Po najnovejših podatkih afganistanskih oblasti, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, so afganistanske varnostne sile v zvezi z napadom aretirale sedem ljudi. Odgovornosti za napad za zdaj ni prevzel nihče.

Policija
Novice Moški po sporu streljal v trgovini, uničil avtomat, grozil in streljal še v eni hiši, nato pa se zabarikadiral
streljanje v Okoški Gori
Novice Vzrok za tragedijo je bilo ljubosumje. Najprej streljal v moškega, nato si je sodil sam.