Sreda,
20. 10. 2021,
10.46

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

5

Natisni članek

epidemija Bolgarija cepljenje cepivo Romunija

Sreda, 20. 10. 2021, 10.46

2 leti, 6 mesecev

V Romuniji rekordno število okužb in mrtvih, zdravstveni sistem razpada #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

5

V več vzhodnih članicah EU zadnje čase beležijo hiter porast okužb z novim koronavirusom in tudi vse več resno bolnih covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, ter številne smrti zaradi bolezni covid-19. Posebej alarmantne so razmere v Romuniji, kjer zdravstveni sistem razpada. Ne samo v vzhodni Evropi, tudi v sosednji Avstriji število okužb skokovito narašča.

V Romuniji so v torek poročali o 574 smrtih zaradi bolezni covid-19 in 18.863 novih okužbah v minulih 24 urah. Gre za največji dnevni porast okužb od začetka pandemije lansko pomlad in obenem prvi dan, ko so v državi z 19 milijoni prebivalcev potrdili več kot 500 smrti zaradi bolezni covid-19, na svoji spletni strani poroča Euronews.

Romunija ima sicer za Bolgarijo drugo najnižjo stopnjo precepljenosti v EU. Doslej je bilo tam v celoti cepljena le tretjina odraslih.

ECDC
Novice Covid udarja necepljeni vzhod Evrope

Romunski zdravstveni sistem se le še s težavo spopada z vse večjim številom hudo bolnih covidnih bolnikov. Trenutno jih je na intenzivni negi že več kot 1.800. V Bukarešti reševalna vozila pred tamkajšnjo infekcijsko kliniko stojijo v dolgi koloni, medtem ko bolniške postelje postavljajo kar na hodnikih, vse več bolnikov pa mora celo ležati na samih vzmetnicah.

Nacionalna drama grozljivih razsežnosti

Romunski predsednik Klaus Iohannis je razmere označil kot "nacionalno dramo grozljivih razsežnosti" in sodržavljane pozval k cepljenju. Na pomoč so Romunom že priskočile nekatere države članice EU in tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Skupno so doslej v Romuniji potrdili 1,5 milijona okužb z novim koronavirusom in okoli 19 tisoč smrti.

Moskva
Novice V Rusiji rekordno število okužb in smrti

V tem mesecu zaradi bolezni covid-19 v državi povprečno umre ena oseba vsakih pet minut, več kot 90 odstotkov smrti je med necepljenimi. Trenutno število smrti zaradi te bolezni, glede na velikost prebivalstva, je po podatkih spletišča Our World In Data v Romuniji drugo najvišje na svetu, prekaša jo le Sveti Vincent in Grenadine.

V Bolgariji pogoj PCT za številne dejavnosti

Sosednja Bolgarija medtem zaradi slabšanja epidemioloških razmer od četrtka uvaja pogoj PCT za vstop v lokale, hotele, fitnese, nakupovalna središča, kinematografe, koncerte in muzeje, oziroma za bolj ali manj vse dejavnosti v notranjih prostorih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Izjema bodo le živilske trgovine, lekarne in banke. Prav tako je pravilo PCT obvezno za zaposlene v zdravstvu in domovih za ostarele.

V tej državi, ki ima slabih sedem milijonov prebivalcev in le 20 odstotkov polno cepljenih, so v torek poročali o 4.979 novih potrjenih okužbah in o 308 potrjenih primerih ob sedemdnevni pojavnosti na 100 tisoč prebivalcev. Umrlo je 124 covidnih bolnikov. Nekatere bolnišnice v Sofiji naj bi že bile na robu svojih zmogljivosti.

Avtomoto Dež, kabriolet in dolge cevi: tega voznika to ni ustavilo #video

V Avstriji velik dnevni porast okužb

Ne samo v vzhodni Evropi, tudi v sosednji Avstriji je število potrjenih okužb z novim koronavirusom skokovito naraslo. V minulih 24 urah so jih namreč po današnjih podatkih pristojnih ministrstev potrdili 3727. Še dan pred tem so jih potrdili "zgolj" 2590. Danes sicer poročajo o 13 smrtih zaradi covida-19, v torek so o 16.

Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev na ravni države je z današnjim dnem narasla na 195,4, v torek je bila še pri 182,9.

Zvezna dežela z najvišjo incidenco je trenutno Zgornja Avstrija, kjer ta znaša 299,3, sledijo ji Solnograška, Spodnja Avstrija in Štajerska.

Na avstrijskem ministrstvu za zdravje so ob današnjih podatkih ocenili, da število novih okužb očitno hitro narašča, a obenem opozorili, da jih praviloma največ objavijo prav ob sredah. V ponedeljek namreč na šolah in v številnih podjetjih izvajajo PCR teste, katerih rezultati so znani v torek in objavljeni v sredo.

V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 962 covidnih bolnikov, od tega jih 218 potrebuje intenzivno nego.

Milan Krek
Novice Krek: Prihaja nova, še bolj kužna različica koronavirusa #video

V Srbiji od sobote po 22. uri v gostinskih lokalih obvezna covidna potrdila

"Covidna potrdila bodo od sobote po 22. uri obvezna v restavracijah, kavarnah, barih in vseh drugih podobnih objektih", je danes sporočila srbska premierka Ana Brnabić kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Srbiji se razmere ne umirjajo, je dejala Brnabić in opozorila, da "vsi vidijo, da se ukrepi ne spoštujejo, vendar se nihče ne odzove", zato je treba nadzor poostriti.

Cepljenje v Srbiji poteka počasi, posledice nizke precepljenosti pa so vidne v dejstvu, da več kod 90 odstotkov bolnikov, ki so v bolnišnicah na intenzivni negi, ni cepljenih, je opozorila.

V Srbiji je doslej z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih manj kot polovica odraslih, najvišjo stopnjo precepljenosti pa beležijo v Beogradu, kjer se je v celoti cepilo približno 59 odstotkov polnoletnih prebivalcev.

Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek v bolnišnicah v Srbiji več kot 6500 bolnikov, 274 jih je prikjučenih na ventilator. V državi že nekaj tednov dnevno potrdijo več kot 50 smrti covidnih bolnikov, dnevno se z novim koronavirusom okuži več kot 5000 ljudi.

Slovenija Kosovu namenja materialno pomoč za boj proti covidu

Slovenija bo preko mehanizma EU na področju civilne zaščite Kosovu za preprečevanje širjenja pandemije covida-19 zagotovila materialno pomoč v obliki osnovne zaščitne opreme, je danes sklenila vlada. Celotna ocenjena vrednost pomoči skupaj s prevozom znaša 116.000 evrov, so sporočili po seji vlade.

Vlada je danes sklenila, da bo Slovenija Kosovu namenila 30.000 zaščitnih mask FFP2 v vrednosti 60.000 evrov, 15.000 zaščitnih mask N-95/KN-95 v vrednosti 21.750 evrov, 50.000 higienskih mask v vrednosti 5.000 evrov, tisoč zaščitnih vodotesnih očal v vrednosti 9.000 evrov ter 59.000 kosov sterilnih rokavic v vrednosti 17.700 evrov, so še sporočili.

Na Češkem znova obvezne maske na delovnih mestih

Na Češkem zaradi naraščajočega števila novih okužb s koronavirusom s prihodnjim tednom znova uvajajo obvezno nošenje mask na vseh delovnih mestih v zaprtih prostorih, je danes sporočil minister za zdravje Adam Vojtech. Obvezne bodo maske tipa FFP2, ki nudijo višjo stopnjo zaščite pred okužbo.

Vlada je razpravljala tudi o možnosti uvedbe nošenja mask za učence v razredih med poukom, a se na koncu za to niso odločili.