Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
18.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 18.51

8 let

V Obamovi ekipi za nacionalno varnost sta Clintonova in Gates

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik ZDA Barack Obama je razkril imena kandidatov, ki naj bi sestavljali njegovo ekipo za nacionalno varnost. Državna sekretarka bo Hillary Clinton, obrambni minister pa Robert Gates.

Poleg Clintonove in Gatesa, ki uresničuje Obamovo napoved, da bo v administracijo imenoval tudi republikance, je Obama predstavil še druge člane svoje ekipe za nacionalno varnost. Nova ministrica za domovinsko varnost bo postala guvernerka Arizone Janet Napolitano, pravosodno ministrstvo pa bo vodil nekdanji namestnik pravosodne ministrice Janet Reno, Eric Holder. Za novo veleposlanico pri Združenih narodih Obama predlaga svojo zunanjepolitično svetovalko Susan Rice, za svetovalca za nacionalno varnost pa upokojenega vrhovnega poveljnika sil zveze Nato za Evropo, generala Jamesa Jonesa, ki je tako rekoč že na položaju, saj ne potrebuje senatne potrditve, kot tudi ne Gates.

Gates se bo posvetil vojni v Iraku, Obama pa gospodarski krizi "Prišel je čas za nov začetek," je na novinarski konferenci poudaril Obama, obkrožen z izbranimi člani svojega prihodnjega kabineta. "Okrepili bomo svojo sposobnost, da premagamo naše sovražnike in pomagamo našim prijateljem. Obnovili bomo stara zavezništva ter sklepali nova in trajna partnerstva." Kot je še dejal, sodelavci, ki jih je izbral, delijo njegov pragmatizem glede uporabe sile in njegov pogled, kakšna naj bo vloga Amerike kot voditelja v svetu. Ob tem je izpostavil predvsem, da bo dal ameriški vojski takoj po prevzemu položaja novo nalogo: "z uspešnim prenosom nadzora na Iračane odgovorno končati vojno v Iraku". Ta naloga bo pripadla predvsem Gatesu, medtem ko se bo Obama lahko bolj posvečal reševanju gospodarske krize.

Na tokratni novinarski konferenci so lahko kandidati tudi kaj povedali, čeprav na kratko. Gates je med drugim povedal, da se zaveda resnih izzivov doma in po svetu, kot sta dve vojni, in zatrdil, da je počaščen nad Obamovo odločitvijo. Obama je glede Iraka menil, da je njegova napoved o umiku bojnih enot v 16 mesecih še vedno pravi okvir, vendar pa je najbolj pomembna varnost ameriških enot ter da teroristi ne bodo zaradi tega opogumljeni. Zato bo upošteval nasvete Gatesa in štaba združenih poveljstev.

V ekipi so ljudje s trdnimi osebnostmi in mnenji Obama je okrog sebe zbral ljudi z izkušnjami in ugledom ter lastnimi mnenji, kar je sicer leta 2001 storil tudi sedanji predsednik ZDA George Bush. "To ekipo sem izbral, ker trdno verjamem v trdne osebnosti in mnenja. Mislim, da se tako sprejemajo najboljše odločitve. Na osnovi tega, kar sem prebral o zgodovini, menim, da je ena od nevarnosti v Beli hiši skupinsko mišljenje, ko se vsak strinja z vsem in ni debate in ni nasprotnih mnenj. Zato bom pozdravil živahno debato znotraj Bele hiše," je dejal Obama, vendar na koncu poudaril, da bo politiko in vizijo določal sam ter bo pričakoval, da bo uresničena, ko bodo odločitve enkrat sprejete.

Senatno potrditev pa bo potrebovala Susan Rice, ki jo namerava Obama imenovati za veleposlanico ZDA pri ZN, pri čemer namerava njen položaj dvigniti na kabinetno raven, kar že takoj uvodoma pomeni simbolično spremembo odnosa do svetovne organizacije in mednarodne skupnosti. Nekdanji veleposlanik pri ZN v administraciji Georgea Busha John Bolton je za New York Times dejal, da dvig položaja veleposlanika na kabinetno raven napačno precenjuje pomen ZN v zunanji politiki ZDA, kar je za demokrate le dodaten dokaz, da se je Obama pravilno odločil.

Kabinet predsednika tvori 15 ministrov Če bo ostala zvesta svojim prepričanjem, bo 44-letna Riceova prinesla velik preobrat v ameriški zunanji politiki. Leta 2001 je namreč izjavila, da se je po obisku Ruande leta 1994 zaobljubila, da bo v primeru soočenja s podobno krizo zagovarjala dramatične ukrepe. Lani je nekdanja pomočnica državne sekretarke za afriške zadeve v kongresu na primer zagovarjala bombardiranje Sudana in pomorsko blokado zaradi genocida v Darfurju. Kabinet predsednika sicer tvori 15 ministrov, vendar ima predsednik možnost, da v svojem mandatu kabinet začasno razširi. Položaj veleposlanika pri ZN je bil na kabinetni ravni tudi v času administracije demokrata Billa Clintona.

Kandidat za pravosodnega ministra Eric Holder je obljubil, da bo oživil ministrstvo, ki je bilo v času Bushevih ministrov prežeto z resnimi škandali, od izdajanj mnenj glede mučenja ujetnikov, prisluškovanja Američanom brez sodnih nalogov, politično motiviranih odpuščanj zveznih tožilcev in banalnih, kot je oblačenje golih kipov v ministrstvu v času Johna Ashcrofta.

Guvernerka Arizone Janet Napolitano bo prinesla na položaj ministrice za domovinsko varnost izkušnje z bojem proti nezakonitemu priseljevanju, za generala Jonesa pa je Obama dejal, da prinaša na položaj dvoje izkušnje kot vojak in diplomat, ki je deloval za mir na Bližnjem vzhodu.

Biden: Moč in modrost morata iti skupaj z roko v roki Novoizvoljeni podpredsednik ZDA Joe Biden je glede nacionalno varnostne ekipe dejal, da vsi kandidati delijo načela nove administracije, pri čemer je najbolj pomembno to, da morata moč in modrost iti skupaj z roko v roki in da ameriška varnost ni stvar le ene stranke. Obama je doslej imenoval že polovico svojega kabineta, v prihodnje pa se pričakuje med drugim objava kandidature guvernerja Nove Mehike Billa Richardsona za položaj ministra za trgovino ter nekdanjega vodje senatne večine Toma Daschlea za položaj ministra za zdravstvo. Obamovo imenovanje kabineta poteka hitro v skladu z željo, da bi po inavguraciji 20. januarja prihodnje leto nemudoma začel z delom. Kritike, da izbira znane obraze, pa Obama zavrača s tem, da čas gospodarske krize in dveh vojn ni čas za eksperimente.

Ne spreglejte