Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2013,
6.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nigerija

Sreda, 15. 5. 2013, 6.52

7 let, 12 mesecev

V Nigeriji izredne razmere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je po seriji smrtonosnih napadov skrajnežev v treh zveznih državah razglasil izredne razmere.

Po Jonathanovih besedah bo nigerijska vojska izvedla vse potrebne ukrepe, da konča nekaznovane napade skrajnežev in teroristov v zveznih državah Borno, Adamava in Yobe. Jonathan je hkrati poslal dodatne vojaške okrepitve v te severnovzhodne države.

Pripadniki skrajne islamistične skupine Boko Haram, katere polno ime v tamkajšnjem jeziku hausa pomeni "zahodna izobrazba je prepovedana", naj bi bili odgovorni za večino nasilja, v katerem je od leta 2010 umrlo že 2.000 ljudi. Boko Haram si želi prevzeti oblast in na severu Nigerije ustanoviti islamsko državo.

Tokrat sicer ni prvič, da so v Nigeriji razglašene izredne razmere zaradi nasilja skrajnežev, vprašanje pa je, ali bodo vojaške okrepitve na severu to spremenile. Po mnenju analitikov naj bi nigerijska vojska zaradi obtožb o zlorabah izgubljala svoj ugled, s tem pa tudi moč na terenu, kar s pridom izkoriščajo pri Boko Haramu.

Zaradi strelnih in samomorilskih napadov Boko Harama državna vojska tudi po priznanju predsednika nima več nadzora nad celotnim ozemljem Nigerije, zato Jonathan že poziva politike v prizadetih zveznih državah, naj sodelujejo z vojsko in policijo, saj so se že pojavile obtožbe, da tamkajšnji politiki sodelujejo s skrajneži.

Kljub skrajnim razmeram je Jonathan dejal, da bodo tamkajšnji politiki lahko obdržali svoja mesta, čeprav je v predsednikovi pristojnosti, da v skrajnih razmerah odpusti aktualne vodje in jih nadomesti z vladnimi skrbniki.

Nigerijsko združenje guvernerjev 36 zveznih držav je sicer Goodlucka posvarilo pred uvedbo izrednih razmer.

V večetnični Nigeriji živi 160 milijonov ljudi, prebivalce zveznih držav pa delijo spori glede ozemlja in nafte. V zadnjem izbruhu nasilja v osrednji nigerijski zvezni državi Benue je umrlo 53 ljudi, 13 vasi je bilo požganih do tal, nasilje pa pripisujejo sporu zaradi ozemlja med pastirji in kmeti.

Ne spreglejte