Nedelja,
20. 10. 2024,
8.55

Osveženo pred

2 uri, 40 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,13

Natisni članek

Natisni članek

Bližnji vzhod napad Hezbolah Hamas Izrael Gaza

Nedelja, 20. 10. 2024, 8.55

2 uri, 40 minut

Netanjahu: Skušali ste me ubiti. To je bila huda napaka.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,13
Benjamin Netanjahu | "Poskus Hezbolaha, zaveznika Irana, da bi umoril mene in mojo ženo, je bil huda napaka," je v soboto sporočil izraelski premier Benjamin Netanjahu.  | Foto Guliverimage

"Poskus Hezbolaha, zaveznika Irana, da bi umoril mene in mojo ženo, je bil huda napaka," je v soboto sporočil izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Foto: Guliverimage

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah obtožil, da ga je skušalo ubiti, potem ko je proti njegovi rezidenci v Cezareji izstrelilo dron. Zagrozil je, da je bila to huda napaka. Izraelska vojska pa je sporočila, da je danes izvedla napad na poveljniški center šiitskega gibanja Hezbolah in podzemni obrat za proizvodnjo orožja v libanonski prestolnici Bejrut. Pred tem so bili sprejeti ukrepi za zmanjšanje škode za civiliste, je še navedla. Po poročanju libanonskih medijev je Izrael obstreljeval številne kraje v južnem Libanonu.

Pregled dneva

18.13 Izraelska vojska na jugu Libanona uničuje cele vasi
13.04 ZN spričo humanitarne stiske v Gazi pozivajo k odprtju dodatnih prehodov

10.46 Izrael napadel poveljniški center Hezbolaha v Bejrutu, med mrtvimi naj bi bil njihov visoki poveljnik 
9.51 Netanjahu obtožil Hezbolah, da ga je skušal ubiti
8.44 V Nemčiji preprečili domnevni napad na izraelsko veleposlaništvo
8.12 V izraelskem napadu na severu Gaze ubitih več deset ljudi

18.13 Izraelska vojska na jugu Libanona uničuje cele vasi

Libanonska vojska je sporočila, da so v izraelskem napadu na vojaško vozilo v bližini meje z Izraelom umrli trije njihovi pripadniki.

Po poročanju libanonskih medijev je Izrael ponoči z letali napadel na desetine vasi in mest v južnem Libanonu in že tretjič ta teden napadel mesto Nabatijeh, kjer je zadel naseljeno stavbo, reševalci pa pod ruševinami še vedno iščejo preživele.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je danes zatrdil, da uničujejo Hezbolah na jugu Libanona. "Ne samo da premagujemo sovražnika, ampak ga uničujemo tudi v vseh vaseh ob meji, od koder je Hezbolah nameraval izvajati napade proti Izraelu," je povedal.

Lokalni libanonski varnostni viri sicer opozarjajo, da izraelska vojska na jugu Libanona uničuje cele vasi, od katerih ne ostane nič več, poroča dpa.

13.04 ZN spričo humanitarne stiske v Gazi pozivajo k odprtju dodatnih prehodov

Združeni narodi so spričo velike humanitarne stiske na območju Gaze, kjer izraelska vojska nadaljuje operacije proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas, danes pozvali k odprtju dodatnih mejnih prehodov za dostavo pomoči v enklavo. Še zlasti slabe so razmere na severu Gaze, na kar je opozorila tudi glavna predstavnica OCHA.

"V Gazi ne moremo izvajati potrebnih humanitarnih operacij le z nekaj nezanesljivimi in slabo dostopnimi mejnimi prehodi," je na družbenem omrežju X zapisal urad ZN za usklajevanje humanitarne dejavnosti na zasedenih palestinskih ozemljih (OCHA OPT). Za kritično dostavo pomoči je treba odpreti mnogo poti, so opozorili.

Še posebej slabe so humanitarne razmere na severu območja Gaze, kjer je izraelska vojska pred dvema tednoma začela novo ofenzivo proti Hamasu.

Humanitarne organizacije opozarjajo na nevzdržne razmere za tamkajšnje civilno prebivalstvo. Izrael nadzira prehode v Gazo in preverja dostavo pomoči, da bi preprečil tihotapljenje orožja v palestinsko enklavo.

Organizacije so Izrael v preteklosti večkrat obtožile, da preprečuje ali otežuje dostavo pomoči več kot dvema milijonoma ljudi na območju Gaze, kar pa izraelske oblasti zanikajo.

Da Palestinci na severu Gaze doživljajo nepredstavljive grozote, je v soboto opozorila tudi glavna predstavnica OCHA Joyce Msuya, ki je pozvala h končanju "grozodejstev". "Grozljive novice iz severne Gaze, kjer Palestinci še naprej trpijo nepredstavljive grozote pod obleganjem izraelskih sil," je zapisala na družbenem omrežju X vršilka dolžnosti vodje OCHA Msuya.

Kot je še opozorila, so v Džabaliji, kjer so izraelske sile v petek izvedle zračni napad na begunsko taborišče, ljudje ujeti pod ruševinami in reševalcem je onemogočen dostop do njih. V napadu je po palestinskih podatkih umrlo več kot 30 ljudi, 85 jih je bilo ranjenih. "Na desettisoče Palestincev je prisilno razseljenih. Bistvene pomoči zmanjkuje. Bolnišnice, prepolne bolnikov, so bile zadete. Ta grozodejstva se morajo nehati," je še dejala Msuya.

10.46 Izrael napadel poveljniški center Hezbolaha v Bejrutu, med mrtvimi naj bi bil njihov visoki poveljnik 

Vojska je v sporočilu navedla, da so izraelske zračne sile zgodaj zjutraj na podlagi obveščevalnih podatkov izvedle napad na poveljniški center obveščevalnega štaba Hezbolaha in podzemni obrat orožja v Bejrutu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska je pred tem izdala opozorilo za civiliste, ki živijo v bližini stavb, za katere je trdila, da so povezane s Hezbolahom, naj se takoj evakuirajo.

Libanonski državni mediji so davi poročali o dveh izraelskih napadih v soseski Dahije v južnem Bejrutu, ki velja za trdnjavo Hezbolaha.

Izraelska vojska je sporočila še, da je ubila tudi tri pripadnike Hezbolaha v drugih napadih v južnem Libanonu, kjer, kot trdi, njene enote izvajajo usmerjene napade na cilje šiitskega gibanja.

Med ubitimi v južnem Libanonu naj bi bil po podatkih vojske tudi visoki poveljnik Hezbolaha, ki je bil odgovoren za več napadov na Izrael in je poveljeval napadom na območju Bint Džubail ob meji z Izraelom, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju libanonskih medijev je Izrael ponoči z letali napadel na desetine vasi in mest v južnem Libanonu in že tretjič ta teden napadel mesto Nabatijeh, kjer je zadel naseljeno stavbo, reševalci pa pod ruševinami še vedno iščejo preživele.

Po podatkih libanonskega ministrstva za zdravje je od začetka okrepljene izraelske zračne in kopenske operacije proti Hezbolahu konec prejšnjega meseca v Libanonu umrlo najmanj 1454 ljudi, čeprav so dejanske številke verjetno višje, še navaja AFP.

9.51 Netanjahu obtožil Hezbolah, da ga je skušal ubiti

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v soboto obtožil libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, da ga je skušalo ubiti, potem ko je proti njegovi rezidenci v Cezareji izstrelilo dron. Ob tem je zagotovil, da bo vsakdo, ki bo skušal škodovati Izraelcem, plačal visoko ceno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Poskus Hezbolaha, zaveznika Irana, da bi umoril mene in mojo ženo, je bil huda napaka," je v soboto sporočil Netanjahu. "Vsakdo, ki bo poskušal škodovati državljanom Izraela, bo plačal visoko ceno," je dodal.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je v soboto pojasnil, da je brezpilotni letalnik zadel stavbo v Cezareji, medtem ko je poskušal zadeti predsednika vlade. Cezareja leži približno 20 kilometrov južno od mesta Haifa.

Libanonska skupina, ki jo oborožuje in financira Iran, ni prevzela odgovornosti za napad z dronom, vendar je misija Irana pri Združenih narodih pozno v soboto sporočila, da je to izvedel Hezbolah.

Libanonsko gibanje je le sporočilo, da je v soboto proti Izraelu izstrelilo salvo 115 raket, med drugim proti oporišču v bližini Haife. Zaradi šrapnela je umrl človek v kraju Akra, v bližini Haife pa je bilo ranjenih najmanj pet ljudi.

8.44 V Nemčiji preprečili domnevni napad na izraelsko veleposlaništvo

V Nemčiji so v soboto pridržali domnevnega podpornika skrajne Islamske države, ki naj bi načrtoval napad na izraelsko veleposlaništvo v Berlinu. Da je obstajal načrt za napad, so potrdili tudi pri izraelskem veleposlaništvu. Tožilstvo očita osumljencu podpiranje tuje teroristične organizacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Osumljenega 28-letnega Libijca so pridržali v soboto severno od Berlina. Za zdaj ni znano, kako blizu je bil Islamski državi.

V okviru aretacije so policisti preiskali tudi stanovanje osumljenca v kraju Bernau. Dodatno so preiskali še stanovanje neosumljene osebe v Severnem Porenju-Vestfaliji, zaslišali so tudi več prič.

Iz tožilstva so danes sporočili, da moškega sumijo, da je nameraval izvesti vidnejši napad s strelnim orožjem na izraelsko veleposlaništvo v Berlinu. V okviru načrtovanja napada se je osumljenec prek spleta dopisoval s pripadnikom IS.

Notranja ministrica Nancy Faeser in minister za pravosodje Marco Buschmann sta danes v ločenih izjavah poudarila pomen varovanja izraelskih in judovskih institucij. Po oceni ministrice so zelo pozorni na grožnje. Buschmann pa je opozoril, da islamistični terorizem stalno pridobiva nove podpornike.

Po informacijah časnika Bild so nemške oblasti prejele namige tujih obveščevalnih služb glede načrtovanja napada. Cilj napada je bilo izraelsko veleposlaništvo v Berlinu. Ni pa znano, s čim naj bi se izvedlo napad – s strelnim orožjem ali eksplozivom.

Izraelski veleposlanik Ron Prosor se je že zahvalil nemškim varnostnim organom, da zagotavljajo varnost veleposlaništva.

Preiskavo proti osumljencu vodi zvezno tožilstvo, ki je med drugim pristojno za teroristično motivirane zločine. Predvidoma danes bi lahko osumljenca privedli pred sodnike v Karlsruheju, ki morajo nato odločiti o preiskovalnem priporu.

8.12 V izraelskem napadu na severu Gaze ubitih več deset ljudi

V izraelskem napadu v soboto na mesto Bejt Lahija na severu Gaze je bilo ubitih najmanj 73 ljudi, med njimi ženske in otroci, so sporočile tamkajšnje palestinske oblasti. Še več deset drugih je bilo ranjenih, številni so ujeti pod ruševinami.

Izraelske oblasti so sporočile, da preverjajo poročila o žrtvah. Dodale so, da palestinske oblasti v Gazi po njihovem mnenju pretiravajo, saj da se podatki ne skladajo s podatki izraelske vojske, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predstavniki oblasti v Gazi so sporočili, da so izraelske sile v napadu zadele prenatrpano stanovanjsko območje in med drugim uničile celotni stanovanjski kompleks, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa.

Le nekaj ur pred tem so iz mesta na severu enklave poročali o obstreljevanju v tamkajšnji indonezijski bolnišnici.

Bejt Lahija je mesto na skrajnem severu enklave v bližini meje z Izraelom. Izraelska vojska je v izjavi še sporočila, da gre za aktivno vojno območje.

Pentagon
Novice Pentagonu ušli strogo zaupni načrti. Bo napad spodletel?
Giorgia Meloni
Novice Meloni v Bejrutu ob prizadevanjih za umiritev napetosti v regiji