Ponedeljek,
28. 10. 2024,
6.58

Osveženo pred

4 ure, 55 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,06

Natisni članek

Natisni članek

socialna politika Nato socialdemokrati volitve Litva

Ponedeljek, 28. 10. 2024, 6.58

4 ure, 55 minut

V Litvi na volitvah slavili socialdemokrati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,06
Vodja socialdemokratov Vilija Blinkevičiute, Litva, volitve | Ne glede na izid se zunanjepolitična usmeritev te baltske države predvidoma ne bo bistveno spremenila. Obe največji stranki izkazujeta jasno EU in zvezi Nato naklonjeno držo ter podporo Ukrajini. Menjava vlade naj bi tako vodila zlasti v spremembe pri notranji in socialni politiki. | Foto Reuters

Ne glede na izid se zunanjepolitična usmeritev te baltske države predvidoma ne bo bistveno spremenila. Obe največji stranki izkazujeta jasno EU in zvezi Nato naklonjeno držo ter podporo Ukrajini. Menjava vlade naj bi tako vodila zlasti v spremembe pri notranji in socialni politiki.

Foto: Reuters

Socialdemokrati so zmagovalci drugega kroga parlamentarnih volitev v Litvi, ki je potekal v nedeljo. Glede na podatke volilne komisije so osvojili predvidoma 52 od 141 mandatov. Vladajoča konservativna Domovinska unija je pristala na drugem mestu s predvidoma 28 poslanskimi sedeži, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po skoraj vseh preštetih glasovih je volilna komisija ponoči sporočila rezultate drugega kroga parlamentarnih volitev, ki so potrdili pričakovano zmago opozicijskih socialdemokratov, s čimer se v državi napovedujejo spremembe.

"Litovskemu ljudstvu sem hvaležna, da je tako aktivno glasovalo za nas socialdemokrate," je po razglasitvi rezultatov dejala vodja socialdemokratov Vilija Blinkevičiute. Prepričana je, da so rezultati pokazali, da si ljudje želijo spremembe.

Vodja socialdemokratov Vilija Blinkevičiute | Foto: Reuters Vodja socialdemokratov Vilija Blinkevičiute Foto: Reuters

Že pred tem je napovedala, da si bodo prizadevali sestaviti levosredinsko koalicijo iz treh strank. Za njihovi morebitni partnerici veljata Stranka za Litvo, ki bo imela predvidoma 14 sedežev, in Zveza kmetov in zelenih s predvidoma osmimi sedeži.

Poraz koalicije

Koalicija je na volitvah doživela poraz. Števila mandatov namreč ni izgubila le največja Domovinska unija, temveč tudi obe njeni koalicijski partnerici, eni celo ni uspelo preseči volilnega praga.

Vodja Domovinske unije Gabrielius Landsbergis je že priznal poraz in čestital zmagovalni stranki.

Donald Trump
Novice Kaj se bo zgodilo s svetom, če bo zmagal Trump? To je za zdaj znano.
Bojko Borisov
Novice Očitajo mu korupcijo, bo vseeno premier?
Salome Zurabišvili
Novice Salome Zurabišvili: Gruzijci so priče in žrtve ruske posebne operacije