Sobota,
12. 10. 2024,
12.50

Osveženo pred

23 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Natisni članek

Vojna na Bližnjem vzhodu Vojna v Izraelu

Sobota, 12. 10. 2024, 12.50

23 minut

Vojna na Bližnjem vzhodu

V izraelskih napadih v Gazi ubitih najmanj 30 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Gaza | Foto Reuters

Foto: Reuters

V izraelskem napadu v begunskem taborišču Džabalija v Gazi je bilo v petek pozno zvečer ubitih najmanj 30 ljudi, v napadu v mestu Gaza pa še trije ljudje. Ob tem so ponoči iz ene od sosesk v mestu Gaza poročali o obstreljevanju, eksplozijah in streljanju.

Agencija za civilno zaščito v Gazi je pozno v petek sporočila, da je bilo v izraelskih napadih na Džabalijo na severu Gaze ubitih najmanj 30 ljudi.

Ob tem je njen novinar ponoči poročal o močnem topniškem obstreljevanju, eksplozijah in streljanju v soseski Zejtun v južnem delu mesta Gaza.

Gaza | Foto: Reuters Foto: Reuters

Izraelska vojska je medtem po navedbah katarske mreže Al Jazeera objavila zemljevid severne Gaze z navodili prebivalcem v bližini Džabalije, naj zapustijo območje in se odpravijo proti jugu na t.i. humanitarno območje med območjem al Mawasi in krajem Deir el Balah.

Tam so sicer večinoma zgolj prenatrpana šotorska taborišča, v katerih živi približno milijon razseljenih Palestincev, ki so bili kljub izraelski razglasitvi t.i. varnega območja prav tako že večkrat tarča smrtonosnih napadov.

Gaza | Foto: Reuters Foto: Reuters

Od 7. oktobra lani, ko se je po napadu gibanja Hamas na Izrael začela ofenziva izraelskih sil, je bilo v Gazi po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje skupno ubitih najmanj 42.126 ljudi, še več kot 98.000 je ranjenih.

ZDA z novimi sankcijami proti Iranu

Ameriška vlada pa je v petek napovedala nove sankcije proti Iranu kot odgovor na napad na Izrael, ki ga je iranska vojska izvedla 1. oktobra. Sankcije naj bi bile usmerjene zlasti proti naftnim podjetjem. Podobne ukrepe bi lahko prihodnji teden sprejela tudi EU.

Slovenija obsodila napade na mirovne sile ZN v Libanonu

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je danes obsodilo izraelske napade na pripadnike mirovne misije Združenih narodov na jugu Libanona (Unifil), v katerih so bili ta teden ranjeni štirje vojaki. Opozorilo je, da napadi pomenijo resno kršitev mednarodnega humanitarnega prava in ponovno pozvalo k takojšnji prekinitvi ognja.

Hezbolah
Novice Hezbolah dan po izraelskem napadu na enega od njihovih voditeljev vrača udarec