Nedelja,
6. 10. 2024,
8.17

Osveženo pred

7 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Natisni članek

mrtvi žrtve Palestina Gaza Izrael

Nedelja, 6. 10. 2024, 8.17

7 minut

V izraelskem napadu na mošejo in šolo v Gazi 24 mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13
Žrtev izraelskega napada na Gazo | V napadu na mošejo v kraju Deir al Balah v osrednji Gazi je bilo tudi veliko ranjenih. | Foto Reuters

V napadu na mošejo v kraju Deir al Balah v osrednji Gazi je bilo tudi veliko ranjenih.

Foto: Reuters

V napadu izraelske vojske na mošejo in šolo v Gazi, spremenjeni v zavetišči za begunce, je bilo ubitih najmanj 24 ljudi, okoli sto je ranjenih, je sporočila agencija za civilno obrambo Gaze. Izraelska vojska je zatrdila, da je šlo za precizen napad na oborožene pripadnike palestinskega gibanja Hamas. Tudi južni del libanonske prestolnice Bejrut je bil v noči na nedeljo po navedbah libanonskih uradnih medijev in reporterjev francoske tiskovne agencije AFP tarča več kot dveurnih silovitih izraelskih napadov.

Oba napada sta se zgodila v kraju Deir al-Balah v osrednji Gazi. Samo v napadu na mošejo je bilo po navedbah tiskovnega predstavnika agencije za civilno obrambo Gaze ubitih 24 ljudi in več deset ranjenih.

Izraelska vojska je danes v izjavi zapisala, da je "izvedla natančen napad na teroriste Hamasa, ki so delovali v poveljniško-nadzornem centru" v mošeji.

Izraelska vojska je v zadnjih urah tudi okrepila napade na severu območja Gaze, še posebej v Džabaliji, kjer je bilo po palestinskih navedbah ubitih najmanj deset Palestincev.

Po navedbah izraelske vojske so obkolili območje Džabalije kot odgovor na znake, da se Hamas kljub skoraj letu dni napadov in spopadov znova postavlja na noge.

Izraelska vojaška ofenziva v Gazi je odgovor na Hamasov napad na Izrael 7. oktobra lani, v katerem je bilo ubitih več kot 1.205 ljudi. V izraelskih povračilnih ukrepih je bilo doslej po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje, objavljenih v soboto, v Gazi ubitih najmanj 41.825 Palestincev, večinoma civilistov, še poroča AFP.

Bejrut ponoči znova tarča silovitih izraelskih napadov

Južni del libanonske prestolnice Bejrut je bil v noči na nedeljo po navedbah libanonskih uradnih medijev in reporterjev francoske tiskovne agencije AFP tarča več kot dveurnih silovitih izraelskih napadov. Hezbolah pa je proti izraelskim ciljem izstrelil okoli 130 raket, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot poroča libanonska nacionalna tiskovna agencija NNA, so izraelska vojaška letala izvedla štiri napade na južna predmestja Bejruta in enega na območje Hvejfata.

Dopisniki AFP so poročali o eksplozijah v južnem Bejrutu in na njegovem obrobju, ki so trajale več kot dve uri. Posnetki AFP prikazujejo oblake dima, ki se dvigajo z več krajev na območju napadov.

Izraelska vojska je v izjavi na Telegramu zapisala, da je napadla teroristične cilje, ki pripadajo libanonski proiranski milici Hezbolah na območju Bejruta.

Pred tem je v soboto zvečer izraelska vojska pozvala prebivalce, naj zapustijo južna predmestja Bejruta, saj še naprej cilja na položaje Hezbolaha.

Izraelska vojska je v soboto sporočila, da so njene sile ubile več kot 400 borcev Hezbolaha, odkar je Izrael v ponedeljek začel kopensko operacijo v južnem Libanonu.

Hezbolah je medtem proti ciljem v Izraelu izstrelil okoli 130 raket, je v soboto zvečer še sporočila izraelska vojska.