Sobota,
5. 10. 2024,
7.52

Osveženo pred

1 ura, 9 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

Natisni članek

Bejrut Libanon Izrael

Sobota, 5. 10. 2024, 7.52

1 ura, 9 minut

V izraelskem napadu naj bi umrl vodja oboroženega krila Hamasa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,89
Libanon | Foto Reuters

Foto: Reuters

Izraelska vojska je ponoči znova napadla cilje šiitskega gibanja Hezbolah v Libanonu. V soseskah na jugu Bejruta je odjeknilo več eksplozij, potem ko je izraelska vojska prebivalce tega območja znova pozvala k evakuaciji. V napadu naj bi bil ubit vodja oboroženega krila Hamasa, brigad Ezedin al Kasam, Said Atalah. Spopadi med izraelsko vojsko in Hezbolahom potekajo tudi na jugu Libanona. Po podatkih libanonskih oblasti je bilo v izraelskem obstreljevanju Libanona doslej ubitih več kot dva tisoč ljudi.

Izraelski dron je zadel stanovanje v palestinskem begunskem taborišču blizu pristaniškega mesta Tripoli na severozahodu Libanona. Po poročanju naj bi bilo več mrtvih in ranjenih. To je bil prvi napad na območje, odkar je Izrael pred več kot dvema tednoma začel ofenzivo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot poroča Reuters, naj bi bil v tem napadu ubit vodja oboroženega krila Hamasa, brigad Ezedin al Kasam, Said Atalah. Mediji blizu Hamasa poročajo, da je bil Atalah ubit skupaj s tremi družinskimi člani. Izrael se na te navedbe še ni odzval.

Po navedbah Hezbolaha potekajo spopadi z izraelskimi enotami na območju ob meji z Izraelom, kjer naj bi njihovi borci odbili več izraelskih napadov v okolici obmejne vasi Odaisa.

Ali Hamenej
Novice Prva pridiga iranskega vrhovnega voditelja po štirih letih

Hezbolah je po poročanju dpa sporočil, da je izstrelil rakete na sever Izraela. Kasneje je sporočil, da je izstrelil več raket na izraelsko letalsko bazo blizu Haife, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po podatkih izraelske vojske je Hezbolah v petek iz Libanona na izraelsko ozemlje izstrelil več kot 200 raket.

Izraelska vojska je danes sporočila, da je v petek zvečer izvedla napad na borce Hezbolaha v mošeji na jugu Libanona, še poroča AFP. "Zračne sile so napadle teroriste Hezbolaha, ki so delovali v poveljniškem centru znotraj mošeje poleg bolnišnice Salah Ghandour na jugu Libanona," je sporočila izraelska vojska.

Po podatkih libanonskih oblasti je bilo v izraelskem obstreljevanju Libanona doslej ubitih več kot 2000 ljudi.