Četrtek,
29. 10. 2020,
8.05

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

7

Natisni članek

okužba ZDA Evropa Indija Koronavirus

Četrtek, 29. 10. 2020, 8.05

3 leta, 6 mesecev

V Nemčiji padel nov rekord, toliko novih okužb še niso imeli #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

7

V Nemčiji so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 16.774 novih okužb z novim koronavirusom. Gre za največje število dnevnih okužb v državi od začetka pandemije, so sporočili z Inštituta Robert Koch. Skupaj so v Nemčiji do zdaj potrdili 481.013 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 10.272 bolnikov z boleznijo covid-19, od tega 89 v zadnjih 24 urah. V več italijanskih mestih pa so bili v sredo zvečer spet protesti proti strožjim ukrepom za zajezitev novega virusa.

Nemška zvezna vlada in zvezne dežele so sicer v sredo sprejele odločitev o zaostritvi ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom, ki bodo začeli veljati v ponedeljek in bodo v veljavi ves november. "Moramo ukrepati, in to zdaj," je opozorila nemška kanclerka Angela Merkel. Dodala je, da se bo nemški zdravstveni sistem, če bo število novih okužb raslo s trenutno stopnjo, znašel na robu svojih zmogljivosti. Opozorila je tudi, da 75 odstotkov vseh okužb ni več mogoče izslediti.

V Nemčiji bodo od ponedeljka zaprti kulturne in športne dvorane, restavracije, telovadnice, bazeni, kozmetični in masažni saloni ter saloni za tetoviranje. Prav tako ne bo več gledalcev na tekmah nogometne bundeslige. Omejili so tudi zbiranja na prostem, in sicer na člane dveh gospodinjstev.

Protesti v Filadelfiji
Novice V Filadelfiji že drugo noč protestirali zaradi policijskega nasilja

V Italiji spet protestirali proti novim ukrepom

V Italiji pa so v sredo zvečer v več mestih spet potekali protesti proti strožjim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa. O protestih in spopadih s policijo so poročali iz Palerma na Siciliji ter iz Verone in Genove na severu države. V Palermu so protest ob 18. uri organizirali lokalni podjetniki. Nekaj protestnikov je proti policistom metalo petarde in steklenice. Policisti so jih nato razgnali. Ena od petard je poškodovala uslužbenca italijanske televizije Mediaset.

V Veroni so izbruhnili spopadi med policisti in skrajnimi desničarji, ki so protestirali proti italijanski vladi in ukrepom. Protestniki so na policiste metali petarde, ti so jim odgovorili s solzivcem. V Genovi se je na glavnem trgu zbralo okoli 500 protestnikov. Nekateri so metali steklenice, petarde in dimne bombe. Večje škode ni bilo, policija pa je protestnike razgnala.

V Italiji od konca tedna potekajo protesti proti novim ukrepom za zajezitev virusa, ki so se ponekod sprevrgli tudi v nasilje in spopade s policijo. | Foto: Reuters V Italiji od konca tedna potekajo protesti proti novim ukrepom za zajezitev virusa, ki so se ponekod sprevrgli tudi v nasilje in spopade s policijo. Foto: Reuters

Protesti proti novim ukrepom, ki se večkrat sprevržejo tudi v nasilje, v Italiji trajajo od konca tedna. Italijanske oblasti menijo, da za nasilnimi protesti stojijo privrženci skrajne desnice in levice, člani navijaških skupin in kriminalnega podzemlja. Italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese je pred senatnim odborom v sredo poudarila, da so ob protestih državljanov tudi "priče epizodam nasilja in urbanega bojevanja, ki ima občasno izgovor v nezadovoljstvu, udeleženi pa so posamezniki, ki nimajo nikakršne povezave s kategorijami prebivalstva, ki so prizadete z vladnimi ukrepi".

Levosredinska italijanska vlada v Rimu je v ponedeljek spet uvedla nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb. Med drugim je odredila zaprtje restavracij in barov ob 18. uri, zaprli pa so kinodvorane, gledališča, bazene in športne dvorane. Vlada je ob tem sprostila več kot pet milijard evrov nujne pomoči za delavce in podjetja, ki so najbolj prizadeti zaradi vnovičnega zaprtja.

Italijanski premier Giuseppe Conte je v parlamentu v sredo znova branil ukrepe. "S tem ko varujemo javno zdravje, varujemo tudi gospodarstvo," je poudaril Conte. Pri naših zahodnih sosedih je dnevno število novih okužb v sredo doseglo skoraj 25 tisoč, kar pomeni nov rekord. V državi, ki ima okoli 60 milijonov prebivalcev, je v 24 urah umrlo še 205 bolnikov z boleznijo covid-19, skupaj pa že okoli 37.900, poroča STA.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice V sredo potrjenih 2.488 okužb, umrlo 14 bolnikov z boleznijo covid-19 #video

V Indiji potrdili že več kot osem milijonov okužb

V Indiji, ki ima 1,3 milijarde prebivalcev, so v zadnjem dnevu potrdili 49.881 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj pa 8.040.203 okužbe, so sporočili z indijskega ministrstva za zdravje. Umrlo je še 517 bolnikov z boleznijo covid-19, skupaj pa že 120.507. To je tretje najvišje število mrtvih v pandemiji na svetu po ZDA in Braziliji, poroča STA.

V Indiji so od začetka epidemije potrdili že več kot osem milijonov okužb z novim koronavirusom. | Foto: Reuters V Indiji so od začetka epidemije potrdili že več kot osem milijonov okužb z novim koronavirusom. Foto: Reuters

V ZDA, ki imajo okoli 328 milijonov prebivalcev, so do zdaj potrdili 9,1 milijona okužb, umrlo pa je več kot 230 tisoč bolnikov. V Indiji se v zadnjih petih tednih dnevno število okužb zmanjšuje, kar so zdravstvene oblasti pozdravile kot pomemben dosežek. V torek so v 24 urah potrdili 36.470 okužb, kar je bilo najmanjše dnevno število od 18. julija.

Okužbe so strmo naraščale med junijem in septembrom, ko so odpravili strogo karanteno in začeli odpirati gospodarstvo. Strokovnjaki že zdaj opozarjajo na možnost novega vala epidemije pred prihodom zime in vrste verskih festivalov, med katerimi bo 14. novembra najpomembnejši hindujski festival luči divali.

Protesti v Rimu
Novice Slovenski sosedi: nasilje in žalostni rekordi #video