Torek,
31. 7. 2018,
15.51

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Natisni članek

Grčija požar smrt Aleksis Cipras

Torek, 31. 7. 2018, 15.51

6 let, 2 meseca

V Grčiji po požaru odkrili še dve trupli, iskanje pogrešanih se nadaljuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,34
Grčija požar | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Grčiji so po uničujočem požaru, ki je minuli teden izbruhnil v bližini Aten, odkrili še dve trupli, s čimer se je število smrtnih žrtev požara povečalo na 93. Iskanje številnih pogrešanih se medtem nadaljuje.

Zadnji dve trupli naj bi pripadali članoma skupine ljudi, ki se je pred ognjenimi zublji poskušala rešiti z begom v morje. Doslej so grške oblasti iz morja potegnile najmanj osem trupel.

Grčija, požar
Novice Grčija: smrtonosni požari so bili podtaknjeni

Ljudje, ki so pred ognjem zbežali v morje, so na pomoč čakali več ur

Številni ljudje, ki so se pred požarom 23. junija zatekli v morje, so morali več ur čakati na pomoč. Prvi so jim pomagali lokalni ribiči, šele nato sta na pomoč prišli obalna straža in grška mornarica.

Ogenj po navedbah atenskega observatorija uničil 1.260 hektarjev zemlje. Grška vlada je preživelim že ponudila pet tisoč evrov nujne pomoči, družinam umrlih pa 10 tisoč evrov. Mladoletniki, ki so v požaru izgubili starše, bodo prejemali mesečno štipendijo v tisoč evrov.

Številni prebivalci Grčije so prepričani, da se Ciprasova vlada v Atenah na silovit požar ni odzvala ustrezno. | Foto: Reuters Številni prebivalci Grčije so prepričani, da se Ciprasova vlada v Atenah na silovit požar ni odzvala ustrezno. Foto: Reuters

Grčija, požar
Novice Grška katastrofa desetletja posledica varčevalnih ukrepov

Cipras zavrača navedbe o neprimernem odzivu grške vlade

Številni prebivalci, vključno z opozicijskimi desnimi in sredinskimi političnimi strankami, so nezadovoljni z odzivom grške vlade na požar, očitajo ji neprimeren odnos do ljudi. Grški premier Aleksis Cipras, ki je v ponedeljek obiskal kraj požara, je že prevzel politično odgovornost, kritike na račun vlade pa je zavrnil.

Na atenskem trgu Sintagma v središču mesta in v bližini parlamenta so v ponedeljek zvečer pripravili vigilijo za umrlimi. Udeležilo se je je več sto ljudi.  "Ukrepati moramo v imenu mrtvih. V Grčiji država ne obstaja. Ne varuje svojih državljanov in to se mora končati," je povedal eden od udeležencev.