Ponedeljek,
12. 8. 2024,
8.23

Osveženo pred

3 ure, 32 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
evakuacija požar Grčija Atene

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 8. 2024, 8.23

3 ure, 32 minut

V Grčiji divjajo požari, v okolici Aten stekle množične evakuacije #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06

V regiji Atika v okolici Aten se nadaljuje množična evakuacija domov in bolnišnic zaradi gozdnih požarov, ki so izbruhnili v soboto. Potem ko so v nedeljo iz najmanj osmih vasi evakuirali več sto ljudi, je civilna zaščita danes odredila izselitev še iz petih predelov. Med prizadetimi območji je tudi zgodovinsko mesto Maraton.

"Kljub celonočnim prizadevanjem civilne zaščite in njenim nadčloveškim naporom, se je požar hitro razvijal," je dejal tiskovni predstavnik gasilcev in pojasnil, da je požar dosegel goro Pentelicus in se usmerja proti kraju Penteli.

Po njegovih besedah so ob zori evakuirali otroško in vojaško bolnišnico v Penteliju. Gasilska brigada je na območje napotila 510 gasilcev s 152 vozili in 29 letali, je dodal.

Med območji, kjer so reševalne službe odredile evakuacijo, je tudi zgodovinsko mesto Maraton, 40 kilometrov vzhodno od Aten, poročajo tuje tiskovne agencije.

Fotogalerija
1
 / 9

Ogenj zajel tudi hiše

Od sobote popoldne je v Grčiji izbruhnilo 40 požarov. Plameni so segali do višine 25 metrov. Ljudje v regiji Atika so prejeli sporočila SMS z obvestilom o požaru in navodilom, v katero smer naj se umaknejo.

Po navedbah gasilcev so gorele hiše v mestu Varnavas. Gasilci so uspeli rešiti potnike v konvoju več kot 20 vozil, ki so poskušali pobegniti s prizadetega območja.

V državi vladajo zaostrene vremenske razmere 

Potem ko je Grčija že doživela rekordno vroča prva dva poletna meseca, je minister za podnebne krize in civilno zaščito Vasilis Kikilias po poročanju britanskega BBC opozoril, da se bodo zaostrene vremenske razmere v državi zaradi vetra in suše nadaljevale.

Zaradi požarov je v nedeljo prekinil dopust tudi predsednik vlade Kiriakos Micotakis in se vrnil v Atene.

Solin
Novice Split in okolica v dimu: nad Solinom še vedno gori, na pomoč gasilci iz Zagreba #video