Torek,
7. 5. 2024,
10.16

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

zakon Vera Jourova novinarji zaščita Evropska unija svoboda medijev Evropska komisija

Torek, 7. 5. 2024, 10.16

2 meseca

V EU začel veljati akt o svobodi medijev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova | Za pripravo zakonodaje se je Evropska komisija po besedah podpredsednice Komisije in komisarke za vrednote in preglednost Vere Jourove odločila tudi zaradi dogajanja na področju svobode medijev v Sloveniji, zlasti v povezavi s težavami pri financiranju Slovenske tiskovne agencije. | Foto Ana Kovač

Za pripravo zakonodaje se je Evropska komisija po besedah podpredsednice Komisije in komisarke za vrednote in preglednost Vere Jourove odločila tudi zaradi dogajanja na področju svobode medijev v Sloveniji, zlasti v povezavi s težavami pri financiranju Slovenske tiskovne agencije.

Foto: Ana Kovač

Od danes velja akt o svobodi medijev, ki naj bi zaščitil novinarje v EU pred pritiski, državljanom pa zagotovil dostop do neodvisnih medijskih vsebin. Po prepričanju Bruslja, ki je zakonodajo pred dvema letoma predlagal tudi v luči finančnega izčrpavanja STA, bo akt zagotovil zaščito svobode medijev in uredniške neodvisnosti.

Nova zakonodaja vzpostavlja skupni okvir za medijske storitve na notranjem trgu EU in uvaja ukrepe za zaščito novinarjev in medijskih hiš pred zunanjimi pritiski ter vsemi oblikami vmešavanja v uredniške odločitve medijev. Državljanom Unije zagotavlja pravico do dostopa do pluralnih informacij.

Da bi javnost vedela, kdo nadzoruje medije in kakšni interesi lahko vplivajo na poročanje, bodo morali vsi mediji, ne glede na njihovo velikost, v nacionalni podatkovni zbirki objaviti informacije o svojih lastnikih, tudi če so neposredno ali posredno v državni lasti.

Postopki financiranja javnih medijev bodo morali biti pregledni in objektivni, financiranje pa trajno in predvidljivo. Mediji bodo morali poročati tudi o sredstvih, ki jih bodo prejeli iz državnega oglaševanja, in o državni finančni podpori, tudi iz držav nečlanic EU.

Novinarji bodo lahko zaščitili vire

Novinarje pa naj bi akt zaščitil pred pritiski, kot je siljenje v razkritje virov. Uporaba vohunske programske opreme proti novinarju je upravičena le kot skrajni ukrep, če jo odredi neodvisen pravosodni organ za preiskavo hudega kaznivega dejanja, ki ga je osumljen novinar.

Nova zakonodaja poleg tega ureja odnos med velikimi spletnimi platformami in mediji. Velike platforme ne bodo več mogle brisati vsebin, ki jim ne ustrezajo, temveč bodo morale vsak poseg vanje utemeljiti.

Zakon nastal tudi pod vtisom dogajanja v Sloveniji

Ob tem vzpostavlja tudi nov Evropski odbor za medijske storitve, ki bo sestavljen iz nacionalnih medijskih organov in bo svetoval Evropski komisiji pri spodbujanju dosledne uporabe določb akta o svobodi medijev.

Evropska komisija je predlog akta o svobodi medijev predstavila 16. septembra 2022. Za pripravo zakonodaje se je po besedah podpredsednice komisije in komisarke za vrednote in preglednost Vere Jourove odločila tudi zaradi dogajanja na področju svobode medijev v Sloveniji, zlasti v povezavi s težavami pri financiranju Slovenske tiskovne agencije.

Evropski parlament je akt o svobodi medijev sprejel sredi marca letos, dva tedna kasneje pa so ga potrdile še države članice EU.

Ob sprejemu akta so v Društvu novinarjev Slovenije kot pomembno izpostavili tudi vprašanje, ali bodo novi mehanizmi "dejansko preprečili posege v svobodo medijev, ki smo jih izkušali in jih še izkušamo tudi v Sloveniji". | Foto: Bojan Puhek Ob sprejemu akta so v Društvu novinarjev Slovenije kot pomembno izpostavili tudi vprašanje, ali bodo novi mehanizmi "dejansko preprečili posege v svobodo medijev, ki smo jih izkušali in jih še izkušamo tudi v Sloveniji". Foto: Bojan Puhek Prepoved vohunjenja

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so sprejem akta o svobodi medijev pozdravili. Kot pomembno zmago branilcev svobode medijev so izpostavili zlasti, da sprejeta različica nove medijske uredbe ne dovoljuje državnega izvajanja nadzora oziroma vohunjenja za novinarji.

Ob tem so kot pomembno izpostavili tudi vprašanje, ali bodo novi mehanizmi "dejansko preprečili posege v svobodo medijev, ki smo jih izkušali in jih še izkušamo tudi v Sloveniji".

Mikrofon, mikrofoni, novinar, novinarji, mediji
Novice "Novinarji v Sloveniji vse bolj pod pritiski politike in gospodarstva"
mediji
Novice Lestvica medijske svobode: "Vlade in politiki vse bolj zanemarjajo svoje obveznosti pri zaščiti medijev"
svoboda medijev
Novice Evroposlanci potrdili zakon o svobodi medijev
mediji
Mnenja Branko Soban: Ni kazni za morilce novinarjev
Rtv
Novice Novinarji RTV in STA so se ob dnevu svobode medijev zbrali pred stavbo RTVS