Četrtek,
12. 9. 2024,
18.18

Osveženo pred

2 uri, 5 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Natisni članek

Državni zbor Ursula von der Leyen Marta Kos evropski komisarji kandidatura Tomaž Vesel

Četrtek, 12. 9. 2024, 18.18

2 uri, 5 minut

V DZ prejeli zahtevano Veselovo izjavo o umiku kandidature, pisma von der Leyen še ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
Spotkast Tomaž Vesel | Veselovo izjavo imajo, DZ pa še čaka na pismo predsednice Evropske komisije.  | Foto Siol.net

Veselovo izjavo imajo, DZ pa še čaka na pismo predsednice Evropske komisije.

Foto: Siol.net

V DZ so prejeli izjavo Tomaža Vesela o umiku kandidature za evropskega komisarja, ne pa tudi pisma, v katerem naj bi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen zahtevala njegovo zamenjavo, so danes za STA potrdili v stranki SDS. Predsednik odbora DZ za zadeve EU Franc Breznik zato še ni sklical seje odbora, saj zahteva oba dokumenta.

"Na voljo je Veselova izjava z datumom 6. september 2024. Počasi se bliža trenutek resnice. Je res odstopil ali je bil odstopljen, potem ko je predsednica Evropske komisije dala košarico slovenski vladi? Čakamo na dopis von der Leyen s 5. septembra 2024," je danes na omrežju X zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Premier Robert Golob je po koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju dejal, da je vlada o novi kandidatki za evropsko komisarko Marti Kos odločala le na podlagi izjave Tomaža Vesela o umiku kandidature. To je po njegovih besedah vsa dokumentacija, ki so jo tudi posredovali DZ.

"Ta postopek je za vlado končan, mi smo odločali o novi kandidatki za komisarko na podlagi dokumentacije, ki je bila v celoti predana parlamentu. V tej dokumentaciji je odstopna izjava prejšnjega kandidata, ničesar drugega [...] in druga dokumentacija ni bila nikoli temelj za kakršnokoli odločanje," je povedal Golob.

SDS zahteva še pismo

Breznik vztraja, da mora pred sklicem seje odbora DZ za zadeve EU, na kateri bi zaslišali novo kandidatko za komisarko Marto Kos, dobiti še pismo predsednice Evropske komisije premierju Robertu Golobu, ki naj bi bilo razlog za Veselov odstop.

Franc Breznik
Novice Breznik pogojuje: Sejo odbora o kandidatki za evropsko komisarko bomo sklicali, če ...

Po njegovem mnenju še niso izpolnjeni pogoji za sklic seje odbora, ki mora pred dokončno potrditvijo Marte Kos zaslišati kandidatko in vladi posredovati nezavezujoče mnenje. Breznik je v torek dejal, da bo sejo sklical za petek, vendar le v primeru, če bo do danes od vlade prejel vso zahtevano dokumentacijo.

Evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) je medtem danes od Evropske komisije zahteval objavo vseh dokumentov, povezanih s postopkom imenovanja slovenskega komisarja, pri čemer je v objavi na omrežju X posebej izpostavil pismo predsednice Evropske komisije s 5. septembra 2024.

Von der Leyen, ki do srede ni dobila uradnega obvestila Slovenije o novi kandidatki za evropsko komisarko, je za ta teden načrtovano predstavitev kandidatov za svojo komisarsko ekipo in razreza resorjev preložila na prihodnji torek.

Za zdaj sicer kaže, da slovenska vlada tudi do torka uradno predloga ne bo mogla posredovati.

Časnik Delo je ob tem danes poročal, da naj bi v kabinetu premierja Goloba preigravali tudi scenarij, da v Bruselj pošljejo kandidaturo Marte Kos, čeprav je še niso uradno potrdili. V Bruslju zapletov pri imenovanju nove komisarske kandidatke iz Slovenije ne komentirajo.

Politico: Največji Trumpov privrženec v Sloveniji je ugrabil prenos oblasti v EU

Bruseljski portal Politico v svojem novičniku piše, da je vodja opozicije Janez Janša, sicer eden največjih oboževalcev Donalda Trumpa v Sloveniji, ugrabil proces imenovanja nove Evropske komisije in da je s tem notranja politika v Sloveniji dosegla samo srce Bruslja. Politico poudarja, da lahko poslanec SDS in predsednik odbora DZ za zadeve EU Franc Breznik z odlašanjem sklica državnozborskega odbora za EU, ki ga vodi, povzroči zamudo, ki bi trajala do dva tedna.
Von_der_Leyen_Golob
Novice Analitika o komisarski zgodbi: slabo, neresno, zaušnica Golobu
Tomaž Vesel
Novice Tomaž Vesel umaknil kandidaturo za evropskega komisarja