Četrtek,
12. 9. 2024,
15.03

Osveženo pred

4 ure, 10 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,10

Natisni članek

Natisni članek

napad ZDA orožje Rusija Ukrajina

Četrtek, 12. 9. 2024, 15.03

4 ure, 10 minut

Ukrajinci: Sestrelili smo zmogljivo rusko letalo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,10

Ukrajinska vojska je med operacijo v Črnem morju sestrelila zmogljivo rusko lovsko letalo Su-30M, je sporočila ukrajinska vojaška obveščevalna agencija. Rusi so danes po navedbah Kijeva z droni in raketami napadli Ukrajino, pri čemer je bilo v mestu Konotop ranjenih najmanj 14 civilistov in poškodovanih več hiš ter šol. Med Washingtonom in Kijevom medtem potekajo pogovori, da bodo Ukrajinci lahko uporabljali ameriško orožje in se tako bolje zaščitili pred ruskimi napadi. Ruska vojska je v obmejni regiji Kursk, kamor so v začetku avgusta vdrle ukrajinske sile, ponovno zavzela deset naselij, so danes sporočili v Moskvi

Ukrajinska vojska je med operacijo v Črnem morju sestrelila zmogljivo rusko lovsko letalo Su-30M, objavljen je bil tudi posnetek strmoglavljenja letala. Po še vedno nepotrjenih informacijah so Ukrajinci letalo sestrelili z ročno protiletalsko raketo. 

Letalo, ki  je strmoglavilo v morje, je pripadalo polku mornariškega letalstva ruskih oboroženih sil, ki je na letališču v mestu Saka na okupiranem Krimu.

Rusi so stik z letalom izgubili v sredo okoli pete ure zjutraj. Približno tri ure pozneje so sprožili akcijo iskanja in reševanja, v kateri so sodelovali letalo An-26 ter helikopterja Mi-8 in Ka-27, so povedali ukrajinski viri.

Približno sedem ur kasneje so poveljstvo obvestili o značilnem madežu letalskega goriva, ki so ga odkrili v morju 70 kilometrov severozahodno od rta Tarkankut, kmalu pa so videli tudi razbitine uničenega Su-30SM. 

Gre sicer za eno modernejših ruskih lovskih letal, ki stane približno petdeset milijonov ameriških dolarjev.

Rusija naj bi v regiji Kursk ponovno zavzela deset naselij

Ruska vojska je v obmejni regiji Kursk, kamor so v začetku avgusta vdrle ukrajinske sile, ponovno zavzela deset naselij, so danes sporočili v Moskvi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem priznal, da je Rusija v regiji prešla v protiofenzivo, a dodal, da akcije potekajo skladno z ukrajinskim načrtom.

"Enote skupine 'Sever' so v dveh dneh osvobodile 10 naselij," je na omrežju Telegram objavilo rusko obrambno ministrstvo.

Zelenski je medtem na današnji novinarski konferenci v Kijevu priznal, da je ruska vojska v regiji prešla v protiofenzivo. "Rusi so sprožili protiofenzivne akcije, ki potekajo v skladu z našim ukrajinskim načrtom," je dejal.

Da so ruske sile v regiji začele protiofenzivo in ukrajinske enote pregnale iz desetih naselij, je sicer že v sredo zatrdil poveljnik čečenske specialne enote Akhmat, generalmajor Apti Alaudinov, ki je tudi namestnik vodje vojaško-političnega oddelka na ruskem obrambnem ministrstvu.

Ukrajinska vojska je 6. avgusta nepričakovano vdrla v regijo Kursk in tam po lastnih navedbah zasedla več kot 1300 kvadratnih kilometrov ozemlja ter zajela številne ruske vojake. Cilj operacije naj bi bil prisiliti Moskvo, da za potrebe obrambe v Kursku vsaj del svojih vojakov umakne iz regije Doneck na vzhodu Ukrajine.

V novem ruskem napadu z droni in raketami v Ukrajini več poškodovanih

Rusija je danes po navedbah oblasti v Kijevu znova tako z droni kot raketami napadla Ukrajino. Iz mesta Konotop na severovzhodu države poročajo o najmanj 14 ranjenih in izpadu oskrbe z elektriko in vodo. Zračna obramba je drone sestrelila tudi nad prestolnico, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mesto Konotop v regiji Sumi je bilo ponoči tarča napada z droni, v katerem je bilo po informacijah lokalnih oblasti poškodovanih več hiš, šol in drugih poslopij. Najmanj 14 civilistov je bilo ranjenih.

Mesto Konotop v regiji Sumi je bilo ponoči tarča napada z droni. | Foto: Reuters Mesto Konotop v regiji Sumi je bilo ponoči tarča napada z droni. Foto: Reuters V mestu, ki je imelo pred vojno skoraj 90 tisoč prebivalcev, so ostali brez vode in elektrike. Kot je prek Telegrama javil župan Artem Semeničin, poskušajo na električno omrežje znova priključiti vsaj bolnišnico in vodovod.

Glede na navedbe ukrajinskih zračnih sil je ruska vojska ponoči nad Ukrajino skupno izstrelila pet raket in 64 bojnih dronov iranske izdelave. 44 so jih sestrelili, od tega več tudi nad Kijevom.

Iz mesta poročajo o izpadu oskrbe z elektriko in vodo.  | Foto: Reuters Iz mesta poročajo o izpadu oskrbe z elektriko in vodo. Foto: Reuters

Ukrajinci bodo za cilje znotraj Rusije lahko uporabljali rakete Storm Shadow 

Med Washingtonom in Kijevom pa te dni potekajo pogovori, ki nakazujejo, da je Bidnova administracija morda vendarle pripravljena končno ugoditi zahtevam Kijeva, da se ukrajinski vojski omogoči vzpostavitev močnejše obrambe in bolj agresivne poteze znotraj Rusije.

Skupina uradnikov Bele hiše, ki je vključena v dokončanje načrtov, je razkrila, da se o podrobnostih načrta še dogovarjajo, vendar uradniki v Washingtonu, Londonu in Kijevu v zadnjih dneh razpravljajo o razširitvi območja znotraj Rusije, ki bi ga lahko Ukrajina ciljala z ameriškim in britanskim orožjem. 

ZDA naj bi Ukrajini tako dovolila, da za napade znotraj Rusije uporabi tudi manevrirne rakete Storm Shadow. 

jez, uničenje, hidroelektrarna Kahovka
Novice Katastrofe na jezovih. Kaj smo se iz njih naučili?
Novice Nova tragedija v Ukrajini: 26 mrtvih v prometni nesreči #video #foto
Ukrajina bus
Novice Ukrajina: v trčenju minibusa in tovornjaka umrlo najmanj 11 ljudi