Petek,
21. 12. 2018,
6.20

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

1

Natisni članek

Donald Trump James Mattis

Petek, 21. 12. 2018, 6.20

5 let, 4 mesece

Nova košarica Trumpu: zapušča ga obrambni minister Mattis

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

1

James Mattis | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški minister za obrambo James Mattis bo februarja zapustil položaj. Na odločitev naj bi vplivala poteza predsednika Donalda Trumpa, da se ameriški vojaki umaknejo iz Sirije.

"General Jim Mattis se bo upokojil z odliko do konca februarja, potem ko je zadnji dve leti služil v moji vladi kot minister za obrambo," je tvitnil Trump in dodal, da je bil pod Mattisovim vodstvom dosežen izjemen napredek. Dodal je, da mu je bil general Mattis v veliko pomoč, "da so zavezniki in druge države plačali svoj del vojaških zavez. Novega ministra za obrambo bom imenoval kmalu."

Številna razhajanja s predsednikom

Mattis, ki je v času službovanja v vojski pred upokojitvijo dobil naziv "pobesneli pes", je bil v razpuščeni Trumpovi vladi ena redkih osebnosti, ki so vzbujale zaupanje in določen občutek stabilizacije. S predsednikom nista imela enakega mnenja glede številnih Trumpovih zunanjepolitičnih zamisli.

Med drugim je general zagovarjal vztrajanje ZDA pri iranskem jedrskem sporazumu, ki ga je Trump zapustil, obenem pa je Trump v sredo nenadoma naznanil, da umika ameriške vojake iz Sirije, kar je strateška usluga poleg Rusije tudi Iranu.

Mattis je v odstopni izjavi Trumpu zapisal, da odstopa, da bo Trump dobil obrambnega ministra s stališči, ki bodo bližja njegovim. Mattis je bil med drugim tudi proti Trumpovi impulzivni prepovedi služenja transseksualcev v vojski in napotitvi vojakov na mejo z Mehiko pred volitvami, vendar je kot dober vojak izpolnil ukaze vrhovnega poveljnika ZDA.

George Bush starejši
Novice Razkrili veliko skrivnost pokojnega ameriškega predsednika

Prvi zaplet oktobra

Mattisov odhod je bil pričakovan najmanj od oktobra, ko je Trump v pogovoru za televizijo CBS "izstrelil", da je general neke vrste demokrat in bo morda kmalu odšel. Mattis je potem novinarjem povedal, da se nikoli v življenju ni registriral za nobeno politično stranko.

Od Trumpa, ki je pod pritiskom preiskave ruskega vpletanja v volitve 2016 v njegovo korist, so se tako do zdaj v dveh letih poslovili vsi pomembnejši člani vlade. Zamenjave so bile opravljene v vrhu State Departmenta, ministrstva za pravosodje in obrambo.

Na položaju sta že tretji svetovalec za nacionalno varnost John Bolton in tretji šef kabineta Mick Mulvaney. Odšel je minister za zdravstvo, konec meseca odhaja tudi notranji minister.

Jeff Sessions
Novice Na zahtevo Trumpa odstopil ameriški pravosodni minister, demokrati ogorčeni