Nedelja,
11. 2. 2024,
9.43

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

Natisni članek

Južna Karolina republikanci Donald Trump

Nedelja, 11. 2. 2024, 9.43

4 mesece

Trump zagrozil, da bi Rusijo spodbudil k napadu na članice zveze Nato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20
Donald Trump | Trump je že dolgo kritičen do zveze Nato, po njegovem mnenju prevelikega finančnega bremena za ZDA. | Foto Guliverimage

Trump je že dolgo kritičen do zveze Nato, po njegovem mnenju prevelikega finančnega bremena za ZDA.

Foto: Guliverimage

Najverjetnejši kandidat republikancev na ameriških predsedniških volitvah Donald Trump je v soboto zagrozil, da bo Rusijo spodbudil k napadu na članice zveze Nato, ki ne izpolnjujejo svojih finančnih obveznosti do zavezništva. Bela hiša je njegove izjave že obsodila, kritični odzivi pa se vrstijo tudi iz Evrope. 

V govoru na predvolilnem zborovanju v Južni Karolini je Trump večkrat ponovil, da je nepravično, da so ZDA zavezane obrambi 30 drugih držav članic Nata. Pri tem je opisal pogovor z neimenovanim voditeljem ene od večjih članic Nata na enem od srečanj zavezništva v času, ko je bil sam še predsednik ZDA.

Kot je dejal, ga je državnik vprašal, ali bodo ZDA zaščitile njegovo državo v primeru, da ne bo plačala obveznosti do Nata in jo bo Rusija napadla. On pa ga je vprašal, če njegova država zamuja s plačili. "Ne, ne bom vas zaščitil. Pravzaprav bi jih spodbujal, naj počnejo, kar hočejo. Morate plačati. Plačati moraš svoje račune," je še dejal državniku, kot je poudaril na predvolilnem zborovanju.

Alexander Stubb in Pekka Haavisto
Novice Kdo od njiju bo bolj jezil Vladimirja Putina?

Bela hiša Trumpove izjave obsodila, Trump že dolgo kritičen do zveze Nato

Bela hiša je Trumpove izjave v odzivu obsodila. "Spodbujanje vdorov morilskih režimov v naše najbližje zaveznice je grozljivo in brezobzirno," je v soboto zvečer poudaril tiskovni predstavnik Bele hiše Andrew Bates. Dodal je, da izjava ogroža ameriško nacionalno varnost, svetovno stabilnost in gospodarstvo ZDA. Ob tem je poudaril prizadevanja predsednika Joeja Bidna za krepitev zavezništev po svetu.

Severnoatlantska pogodba, ki je temeljni dokument zavezništva, sicer v petem členu določa, da je oborožen napad na eno ali več članic Nata napad na vse članice. Te so tako zavezane h kolektivni samoobrambi.

Trump je že dolgo kritičen do zveze Nato, po njegovem mnenju prevelikega finančnega bremena za ZDA.

V Evropi kritike Trumpovih izjav glede zavezništva

Tudi iz Evrope se vrstijo kritični odzivi na Trumpove izjave. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je tako posvaril pred govori, ki spodkopavajo varnost. "Vsako namigovanje, da se zavezniki ne bodo branili med seboj, spodkopava varnost vseh nas, tudi ZDA, ter izpostavlja ameriške in evropske vojake večjemu tveganju," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v odzivu poudaril Stoltenberg. V izjavi za javnost je dodal, da Nato ostaja pripravljen in sposoben braniti vse zaveznike. "Na vsak napad na Nato bomo odgovorili enotno in odločno," je poudaril. Izrazil je še prepričanje, da bodo ZDA ostale močna in predana zaveznica Nata, ne glede na to, kdo bo zmagal na novembrskih predsedniških volitvah.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je na omrežju X poudaril, da Nato že 75 let podpira varnost in blaginjo Američanov, Kanadčanov in Evropejcev. Nepremišljene izjave o varnosti zavezništva in solidarnosti po njegovih besedah služijo le interesom ruskega predsednika Vladimirja Putina, svetu pa ne prinašajo večje varnosti ali miru. "Nasprotno, ponovno poudarjajo, da mora EU nujno še naprej razvijati svojo strateško avtonomijo in vlagati v svojo obrambo. In ohraniti močno zavezništvo," je še zapisal Michel.

Na izjave Trumpa so se danes ostro odzvali tudi številni politiki na Poljskem. Poljski predsednik Andzej Duda je v odzivu na kritike na omrežju X zapisal, da mora biti zavezništvo med Poljsko in ZDA močno, ne glede na to, kdo je trenutno na oblasti na Poljskem in v ZDA. "Vedno sem ravnal tako in bom še naprej ravnal v tem duhu ter spoštoval vse naše partnerje v ZDA," je dodal po poročanju poljske tiskovne agencije PAP. 

"Eden za vse in vsi za enega. Ta Natov slogan zagotavlja varnost več kot 950 milijonov ljudi - od Anchoragea do Erzuruma," pa je v odzivu na X zapisalo nemško zunanje ministrstvo.

Donald Trump
Novice Trump brez težav osvojil strankarska zborovanja v Nevadi
Donald Trump
Novice Bo Trump za predsedniške volitve v Koloradu nazaj na glasovnicah?
Joe Biden
Novice 118 milijard dolarjev pomoči Ukrajini splavalo po vodi