Sreda,
3. 1. 2018,
7.30

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

3

Natisni članek

olimpijske igre ZDA Južna Koreja Severna Koreja

Sreda, 3. 1. 2018, 7.30

6 let, 3 mesece

Trump nad Kim Džong Una: Moj jedrski gumb je veliko večji!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

3

donald trump, Južna Koreja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je severnokorejskemu voditelju Kim Džong Unu prek družbenega omrežja Twitter sporočil, da so ZDA veliko večja jedrska velesila od Severne Koreje. "Moj jedrski gumb je veliko večji in močnejši," je v torek poudaril Trump. Le dan zatem sta Severna in Južna Koreja po skoraj dveh letih vzpostavili rdeči telefon med državama.

"Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je nedavno izjavil, da ima gumb za jedrsko orožje na svoji delovni mizi. Bi lahko eden od predstavnikov izčrpanega in stradajočega režima informiral njihovega voditelja, da imam tudi jaz gumb za jedrsko orožje, ki je veliko večji in močnejši kot Kimov?" je na Twitterju zapisal ameriški predsednik Donald Trump.

Kim: Zavedati bi se morali, da je Severna Koreja jedrska velesila

Omenjeni zapis je sledil seriji tvitov, ki jih je Trump objavljal ves torek, v njih pa se je dotaknil različnih tem, med drugim tudi bližnjevzhodnega konflikta in poročanja New York Timesa o delu njegove predsedniške administracije.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v svojem novoletnem nagovoru v ponedeljek opozoril, da so v dosegu njegovega jedrskega orožja celotne ZDA in da je gumb za aktivacijo omenjenega orožja vedno na mizi v njegovi pisarni. "Zavedati bi se morali, da to ni grožnja, ampak realnost," je poudaril Kim.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v sredo zjutraj po skoraj dveh letih vzpostavil telefonsko povezavo z Južno Korejo. | Foto: Reuters Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v sredo zjutraj po skoraj dveh letih vzpostavil telefonsko povezavo z Južno Korejo. Foto: Reuters

Koreji prvič po skoraj dveh letih vzpostavili rdečo telefonsko linijo

V nadaljevanju svojega ponedeljkovega govora je severnokorejski voditelj nato prilagodil svoj besednjak in izrazil pripravljenost na mirne pogovore z Južno Korejo. Med drugim se je zavzel tudi za to, da bi severnokorejski športniki lahko nastopili na februarskih zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu.

Prvi pomemben korak k udeležbi severnokorejske delegacije na prihajajočih igrah je Kim po poročanju CNN storil v sredo, ko je ob treh zjutraj znova vzpostavil rdečo telefonsko povezavo med državama. Na ta način se je Kim odzval na potezo južnokorejskega predsednika Mun Džeina, ki se je v torek zavzel za nastop severnokorejskih športnikov v Pjongčangu.

V Washingtonu medtem poudarjajo, da se odnos ZDA do Severne Koreje ni spremenil. Na Severno Korejo tako še naprej gledajo kot na globalno grožnjo in iščejo mednarodno rešitev, medtem ko imajo v primeru zaostrovanja konfliktov pripravljenih več rešitev.