Aleš Žužek

Sreda,
11. 3. 2015,
11.26

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grčija trojka Nemčija vojna odškodnina

Sreda, 11. 3. 2015, 11.26

1 leto, 3 mesece

Trojka se vrača v Atene, Grki pa grozijo z zaplembo nemškega premoženja

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Med Grki osovražena trojka (zdaj preimenovana v institucije) se bo danes znova vrnila v Grčijo. Ta pa zaostruje spor z Nemčijo, saj Grki grozijo z zaplembo nemškega premoženja.

V Bruslju in Atenah se bodo danes začeli pogovori med predstavniki trojke oziroma institucij (Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad) in Grčijo. Ta nujno potrebuje nadaljnjo mednarodno pomoč, če se želi izogniti bankrotu.

Ciprasova vlada je trojki najprej dala košarico Kot vemo, je grška vlada pred tedni napovedala prekinitev sodelovanja s trojko, ta predstavlja mednarodne institucije, ki posojajo denar Grčiji. A se je pozneje sprijaznila s tem, da bo morala spet sesti za pogajalsko mizo s trojko, zdaj znano pod imenom institucije.

Z vrnitvijo trojke pa se znova zaostruje spor med Atenami in Berlinom glede zahtev po vojni odškodnini. Že v torek je grški premier Aleksis Cipras napovedal, da se bo z vprašanjem nekajmilijardne nemške vojne odškodnine (Nemčija je med drugo svetovno vojno napadla in okupirala egejsko državo) ukvarjala posebna komisija v grškem parlamentu.

Grožnje z zaplembami nemškega premoženja Grški pravosodni minister Nikos Paraskevopulos pa je danes zagrozil, da bi lahko v Grčiji prišlo do zaplembe nemških nepremičnin, če ne bo prišlo dogovora o poplačilu nemške vojne odškodnine. Kot je še povedal, bo dokončno odločitev sprejela grška vlada.

Možnost zaplembe nemškega premoženja v Grčiji je sicer že leta 2000 v svoji sodbi glede tožbe preživelih žrtev pokola nemške vojske leta 1944 v grški vasi Distomo (nemški vojaki oziroma pripadniki SS-enot so takrat pobili 218 domačinov) omenilo grško vrhovno sodišče. Nemčija noče znova odpirati vprašanja vojne odškodnine Grško vrhovno sodišče (Areopag) je namreč razsodilo, da se lahko zaradi poplačila tožnikov zapleni nemško premoženje v Grčiji. Že pred tem je deželno sodišče v mestu Livadeja tožnikom prisodilo 28 milijonov evrov odškodnine.

Nemčija sicer zavrača vnovično odpiranje vprašanja nemške vojne odškodnine.