Aleš Žužek

Ponedeljek,
6. 2. 2017,
11.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

4

Natisni članek

ZDA Donald Trump Steve Bannon Breitbart Milo Yiannopoulos

Ponedeljek, 6. 2. 2017, 11.14

6 let, 7 mesecev

To je Trumpov "nevarni gej"

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

4

Milo Yiannopoulos | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Njegovi nasprotniki ga označujejo za rasista, sovražnika žensk in islamofoba, privrženci novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa ga kujejo v zvezde. To je Milo.

Pred dnevi so svet obkrožile fotografije s kalifornijske univerze Berkeley. Tam se je pred načrtovanim govorom 32-letnega novinarja in urednika ameriškega spletnega medija Breitbart Mila Yiannopoulosa (bolj znanega le kot Milo) zbralo več kot tisoč protestnikov. 



Nasilni protesti na kalifornijski univerzi

Skupina okoli 150 radikalnih protestnikov se ni zadovoljila samo z mirnim protestom, sprožila je tudi izgrede: napadali so Milove privržence, uničevali premoženje, na policiste so metali petarde in kamne … Milov nastop so zato zaradi varnostnih razlogov odpovedali.

Nastop na Berkeleyju, ki velja za demokratom in levici izrazito naklonjen univerzitetni kampus, kjer konservativci in libertarci niso ravno dobrodošli, je bil zadnji v nizu Milove provokativne turneje po ameriških in britanskih univerzah. 

Nasilni protesti na univerzi Berkeley. | Foto: Getty Images Nasilni protesti na univerzi Berkeley. Foto: Getty Images

Pošast s prijetnim obrazom?

Na turneji The Dangerous Faggot Tour (sl. Turneja nevarnega buzija), ki jo je začel leta 2015, seveda ni manjkalo izgredov in napetosti, še zlasti v ameriškem razgretem predvolilnem ozračju. Nekaj njegovih nastopov so tik pred zdajci odpovedali, na skoraj vseh pa so ga spremljali protesti njegovih nasprotnikov.

Njegovi nasprotniki ga med drugim označujejo za nacista, rasista, sovražnika muslimanov. Ameriški medij Bloomberg ga je lani septembra označil za lep in pošasten obraz gibanja alt-right (okrajšava za Alternative Right, alternativna desnica) ter za najbolj radioaktivno zvezdo Breitbarta.

Milo in gibanje alternativne desnice

"Milo je oseba, ki je gibanje alt-right pripeljal v mainstream," je prepričana Heidi Beirich, uslužbenka ameriške organizacije Southern Poverty Law Center.

Milo zavrača, da bi bil del gibanja alt-right (izraz si je leta 2008 izmislil Robert Spencer), priznava pa, da ima nekatere skupne točke z gibanjem. Poudarja, da ga nekateri pripadniki tega gibanja sovražijo, saj je judovskega rodu (Judinja je bila njegova babica po mamini strani) in homoseksualec. Sicer ni judovske vere, vzgojen je bil kot katolik.

Faliran študent, ki postane novinar

Poglejmo podrobneje njegov življenjepis. Milo se je rodil 18. oktobra 1984 v Grčiji očetu Grku in mami Britanki. Odraščal je v Kentu v Angliji. Študij mu ni ravno ležal, saj je dve univerzi zapustil še pred diplomo. 

Zato se je popolnoma usmeril v novinarstvo: pisal je za angleški časopis Catholic Herald, nato za Daily Telegraph, ustanovil je tehnološko spletno stran Kernel, ki pa se je izkazala za zgrešen projekt.

Steve Bannon, nekdanji prvi mož spletnega medija Breitbart in zdajšnji Trumpov glavni svetovalec, ima največ zaslug, da je Milo postal novinarska zvezda. Breitbart je spletni medij, ki ga je pred leti ustanovil zdaj že pokojni ameriški judovski novinar Andrew Breitbart. Breitbartova uredniška politika je nedvoumna: nasprotovanje odprtim mejam, množičnemu priseljevanju in globalizaciji ter zagovarjanje ameriškega nacionalizma in populizma. Breitbart je zdaj eden od najbolj branih ameriških spletnih medijev. | Foto: Reuters Steve Bannon, nekdanji prvi mož spletnega medija Breitbart in zdajšnji Trumpov glavni svetovalec, ima največ zaslug, da je Milo postal novinarska zvezda. Breitbart je spletni medij, ki ga je pred leti ustanovil zdaj že pokojni ameriški judovski novinar Andrew Breitbart. Breitbartova uredniška politika je nedvoumna: nasprotovanje odprtim mejam, množičnemu priseljevanju in globalizaciji ter zagovarjanje ameriškega nacionalizma in populizma. Breitbart je zdaj eden od najbolj branih ameriških spletnih medijev. Foto: Reuters

Kako je Milu padla sekira v med

Milova pot k zvezdam se je začela leta 2015, ko ga je njegov prijatelj priporočil Breitbartu, ki ga je vodil zdajšnji Trumpov glavni svetovalec Steve Bannon

Zaposlitev homoseksualnega britanskega katolika judovskih korenin je bila le še ena v nizu Bannonovih za desnico na prvi pogled nenavadnih kadrovskih potez. Za vodjo britanske podružnice Breitbarta je na primer Bannon postavil v Londonu rojenega Pakistanca Raheema Kassama.

Milo in njegov Očka

Milo je bil Trumpov podpornik že takoj od začetka, ko je newyorški milijarder poleti 2015 napovedal kandidaturo. Trumpa celo ljubkovalno kliče Očka (Daddy). Za ameriško levico, zlasti za levo usmerjene študente, pa je Milo poleg Trumpa postal najbolj osovražena oseba.

Donald Trump na shodu v Koloradu z zastavo z napisom LGBT za Trumpa. | Foto: Reuters Donald Trump na shodu v Koloradu z zastavo z napisom LGBT za Trumpa. Foto: Reuters
Milo je julija lani, ko so se republikanci v Clevelandu zbrali na svoji nacionalni konvenciji, priredil tudi zabavo z naslovom Geji za Trumpa (Gays for Trump). Tudi Trump sam je nabiral glasove med istospolno usmerjenimi. Med drugim je na zadnjem predsedniškem soočenju s Hillary Clinton svoji demokratski tekmici očital hinavščino, saj se zavzema za ženske in homoseksualce, njen sporni sklad zakoncev Clinton pa med drugim financirajo muslimanske države, v katerih ne spoštujejo žensk in kjer "mečejo geje s stavb". 

Če so očitki o nacizmu in rasizmu (sam razglaša, da je večina njegovih ljubimcev temnopoltih) iz trte izviti, pa je Milo velik nasprotnik priseljevanja muslimanov v zahodni svet in politike odprtih vrat v slogu nemške kanclerke Angele Merkel.

Milov odziv na teroristični napad na gejevski klub

"Islam je danes to, kar je bil komunizem na začetku hladne vojne. Islam s svojo idealistično, plemensko in utopično vizijo privablja na milijone nezadovoljnih mladih. In kot komunizem navdihuje nasilje po vsem svetu," je zapisal.

Še zlasti je bil Milo glasen po napadu na gejevski nočni klub Pulse v Orlandu na Floridi, ki ga je junija lani izvedel v ZDA rojeni Afganistanec Omar Mateen. Ta je med napadom poklical FBI in jim sporočil, da je prisegel zvestobo voditelju zloglasne Islamske države Abu Bakru Al Bagdadiju ter da se z napadom maščuje za ameriške napade v Siriji in Iraku. 

Milo na protestu po napadu na gejevski nočni klub v Orlandu. | Foto: Getty Images Milo na protestu po napadu na gejevski nočni klub v Orlandu. Foto: Getty Images

Napoved parade ponosa v muslimanski četrti Malmöja

V napadu, ki je bil najhujši teroristični napad na ameriških tleh po 11. septembru 2001, je umrlo 49 ljudi, 53 je bilo ranjenih. Milo je po napadu zapisal, da bodo levičarsko usmerjeni homoseksualci, ki zagovarjajo množično priseljevanje homofobnih muslimanov, s tem storili samomor.

"Sto milijonov ljudi živi v muslimanskih deželah, kjer se homoseksualnost kaznuje s smrtjo," je poudarjal Milo po napadu ter provokativno napovedal, da bo vodil gejevsko Parado ponosa po muslimanskih soseskah v švedskem mestu Malmö. Mesec pozneje se je temu načrtu odpovedal.

Leslie Jones | Foto: Reuters Leslie Jones Foto: Reuters
Milo je postal precej razpoznaven na spletu tudi z načrtnimi provokacijami (tako imenovani trolling) na družbenih omrežjih. Twitter mu je dvakrat začasno zbrisal račun, julija lani pa je njegov račun za vedno zaprl. Milo je namreč objavil nekaj tvitov na račun temnopolte igralke Leslie Jones, ki igra v zadnji, ženski različici filma Izganjalcev duhov (Ghostbusters).

V enem je Jonesovo označil za "črnega dedca". Bolj kot Milovi tviti so bili za vodstvo Twitterja vsebinsko sporne rasistično obarvane objave nekaterih njegovih sledilcev (imel jih je skoraj 350 tisoč). Vodstvo Twitterja je zato Mila obtožilo, da je s tviti opogumil svoje sledilce, da so na družbenem omrežju nadlegovali igralko.

Ikona Trumpove revolucije

Milo je v zadnjih mesecih postal ena od glavnih ikon Trumpove revolucije in ima že skoraj zvezdniški status. Ko je decembra lani podpisal pogodbo z založbo Simon&Schuster, se je njegova knjiga, ki bo izšla marca letos, na Amazonovi lestvici prednaročil za kratek čas zavihtela celo na prvo mesto.

Po izgredih v Berkeleyju se je knjiga znova povzpela na vrh lestvice, saj je število prednaročil v nekaj dneh poskočilo za kar 12.740 odstotkov. Milo naj bi za knjigo dobil 250 tisoč dolarjev (233 tisoč evrov) predplačila. Pred leti je že napisal dve pesniški zbirki pod psevdonimom Milo Andreas Wagner.

Milo ne bo odnehal

Glede na to, da se Milo ne bo odpovedal za levičarsko usmerjene študente provokativnim nastopom na univerzah (kot pravi, bo po univerzah predaval študentom, dokler bo živ) in da je ameriško politično ozračje vse bolj razgreto, to lahko pomeni, da bo v prihodnje v ZDA še zelo pestro.