Sreda,
1. 5. 2019,
16.21

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Iran nafta Teheran ZDA

Sreda, 1. 5. 2019, 16.21

4 leta, 12 mesecev

Teheran: Jedrski sporazum bo kmalu propadel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Bela hiša washington white house | Foto Reuters

Foto: Reuters

Iranski jedrski sporazum bo kmalu propadel, je danes zapisal namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Aragči. ZDA so namreč pretekli teden napovedale, da ne bodo več dopuščale izjem pri sankcioniranju uvoza nafte iz Irana, kar naj bi v četrtek začelo tudi veljati.

donald trump
Novice Trump želi ustaviti izvoz iranske nafte

"Diplomaciji smo dali dovolj časa, a dovolj je dovolj," je Abas Aragči, ki je bil eden od arhitektov leta 2015 podpisanega dogovora, zapisal v prispevku za današnjo izdajo časnika Etemad. Zaradi novih ameriških sankcij in nemoči drugih podpisnic dogovora, da bi kaj naredile glede tega, je Iran ostal brez upanja, je dodal. "Jedrski dogovor se hitro pomika h končni točki," je poudaril.

ZDA postopoma obnavljale sankcije proti Iranu

sod gorivo nafta | Foto: Reuters Foto: Reuters Namestnik iranskega zunanjega ministra je izpostavil še, da je Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) že večkrat potrdila, da Iran spoštuje dogovor.

Ob tem je bil kritičen do drugih podpisnic sporazuma Velike Britanije, Nemčije, Francije, Kitajske in Rusije, ki so obljubile, da odstop ZDA od dogovora ne bo vplival na njegovo izvajanje, predvsem na ekonomskem področju. A v praksi niso storile ničesar, je dejal.

ZDA so po izstopu iz iranskega jedrskega sporazuma maja lani postopoma obnavljale sankcije proti Iranu. Med drugim so ZDA novembra uvedle sankcije za države, ki bi uvažale nafto iz Irana. Začasno pa so za šest mesecev, do 1. maja 2019, izjemo dovolile osmim državam. Te države naj bi postopoma zmanjševale njihove nabave in so se zavezale k zmanjšanju uvoza nafte.

Nafta | Foto: Reuters Foto: Reuters Pretekli teden pa je Washington napovedal, da teh izjem ne bo več dopuščal, kar naj bi začelo veljati v četrtek. Iz Bele hiše so sporočili, da bosta ameriški zaveznici pri sankcioniranju Irana - Savdska Arabija in Združeni arabski emirati - s povečano proizvodnjo nadomestili izpad iranske nafte, da ta ne bo negativno vplival na trge.

Ameriške sankcije so že doslej ohromile iransko gospodarstvo, opustitev izjem pa bi lahko še dodatno omejila izvoz iranske nafte, ki je glavni vir prihodka za to državo. V Teheranu so pretekli teden poudarili, da so pripravljeni na ameriške ukrepe. Ob tem so ponovili grožnje, da bo ob sankcijah pri izvozu nafte Iran blokiral prevoz nafte čez strateško pomembno ožino Hormuz pri Perzijskem zalivu.

Nafta
Novice Cene nafte najvišje letos, ZDA bi uvedle sankcije proti kupcem iz Irana