Četrtek,
31. 12. 2015,
10.37

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

silvestrovanje Sydney Bruselj Ankara

Četrtek, 31. 12. 2015, 10.37

3 leta

Sydney razsvetlil ognjemet za 4,7 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prebivalci avstralskega Sydneyja so ob 14. uri po srednjeevropskem času vstopili v leto 2016. Pred tem so dopoldan po srednjeevropskem času v novo leto zakorakali prebivalci Samoe in Nove Zelandije.

Sydney v Avstraliji je v leto 2016 vstopil z največjim in najrazkošnejšim ognjemetom do zdaj. Nebo nad pristaniščem je razsvetlilo 2.400 večjih in manjših ognjemetov, vključno s tistimi v obliki večbarvnega slapu, šopkov rož ali metuljev.

Dvajsetminutni spektakel za 4,7 milijona evrov Mesto je za novoletni ognjemet namenilo okoli 4,7 milijona evrov, ki si ga je na prizorišču ogledalo več kot milijon ljudi, še milijarda pa prek televizijskih sprejemnikov. Spektakel je trajal 20 minut. V Sydneyju sicer vladajo poostreni varnostni ukrepi, ni pa bilo kakih posebnih svaril pred terorizmom.

1.800 evrov za najem stanovanj nasproti pristanišča Najbolj goreči ljubitelji sydneyjskega ognjemeta so že dva dni taborili v bližini pristanišča, da bi imeli na najdaljšo noč čim boljši pogled na ognjemet, spet drugi pa so bili pripravljeni plačati dobrih 1.800 evrov za najem stanovanj nasproti pristanišča. Sydney je novo leto dočakal ob 14. uri po srednjeevropskem času.

Nova Zelandija Že pred Sydneyjem so bile množice priča tudi zanimivemu ognjemetu in laserskemu šovu v novozelandskem Aucklandu, kjer so v novo leto stopili ob 12. uri po srednjeevropskem času.

Prvi so v leto 2016 stopili prebivalci otoške države Samoa Ob 11. uri po srednjeevropskem času so v leto 2016 kot prvi stopili prebivalci otoške države Samoa, ki šteje 180 tisoč prebivalcev. Kot prvi praznujejo novo leto šele od leta 2012. Vlada se je namreč takrat iz ekonomskih razlogov odločila, da z vzhodne strani datumske meje prestopi na zahodno in v novo leto vstopi kot prva in ne zadnja kot dotlej.