Nedelja,
27. 10. 2024,
8.20

Osveženo pred

1 dan, 3 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Natisni članek

kulturna dediščina Unesco radio televizija film arhivi

Nedelja, 27. 10. 2024, 8.20

1 dan, 3 ure

Svetovnemu dnevu avdiovizualne dediščine so se ponovno pridružili v kinoteki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19
Snemanje | Argos je bil ustanovljen leta 1989, da bi spodbujal in promoviral takrat nastajajočo belgijsko avdiovizualno sceno. Danes upravlja z največjo zbirko umetniških filmov in videov v Belgiji, ki šteje skoraj 6.000 del. | Foto Getty Images

Argos je bil ustanovljen leta 1989, da bi spodbujal in promoviral takrat nastajajočo belgijsko avdiovizualno sceno. Danes upravlja z največjo zbirko umetniških filmov in videov v Belgiji, ki šteje skoraj 6.000 del.

Foto: Getty Images

Unesco je današnji 27. oktober izbral za svetovni dan avdiovizualne dediščine. Namen dneva je opozoriti na pomembnost ohranjanja arhivskih zvočnih in avdiovizualnih posnetkov, kot so filmi, zvočni in video posnetki ter radijski in televizijski programi. V Slovenski kinoteki so se mu pridružili tudi letos.

Progam ob dnevu so v kinoteki pripravili v sodelovanju s Centrom za umetnost in medije Argos iz Belgije, ki je vodilna belgijska institucija na področju avtorskega filma in videa. Zavrteli bodo sklop kratkih filmov, ki so ga naslovili Kultura je naš posel.

Eden od filmov bo prikazal Bruselj z novih zornih kotov, sicer pa se izbrani filmi bodisi resno bodisi ironično lotevajo vprašanj o tem, kako zasesti prostor in kakšna je vloga kulturnih in umetniških ustanov v družbi, so zapisali v kinoteki. Program je pripravila vodja arhivske zbirke Katia Rossini.

Unesco je z določitvijo svetovnega dneva avdiovizualne dediščine želel opozoriti na strokovnjake in institucije, ki se posvečajo ohranjanju avdiovizualnih vsebin in tovrstne dediščine za prihodnje generacije. V tovrstnih ustanovah so shranjene zgodbe o življenju in kulturah ljudi z vsega sveta, ki so del kolektivnega spomina in dragocen vir znanja.

Vendar pa je tovrstno gradivo občutljivo za hrambo in po nekaterih ocenah se počasi izteka čas za prenos avdiovizualnih zapisov v digitalno obliko, da bi se preprečila njihova izguba. Velik del svetovne avdiovizualne dediščine je že bil izgubljen zaradi uničenja, propadanja ali pomanjkanja sredstev in znanja, da bi ga ohranili.

Današnji 27. oktober so za svetovni dan avdiovizualne dediščine izbrali leta 2005. S tem so želeli spomniti tudi na priporočila o varovanju in ohranjanju gibljivih slik, ki so bila sprejeta leta 1980 na generalni konferenci v Beogradu. Priporočila državam nalagajo, da poskrbijo za njihovo zaščito.
Babištvo
Novice Podelili Unescovo listino o vpisu babištva na seznam nesnovne kulturne dediščine
HTZ
Trendi Odkrijte deset zakladov v naši soseščini