Sreda,
16. 10. 2024,
16.25

Osveženo pred

5 ur, 59 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,28

Natisni članek

Natisni članek

Fiat Citroen Peugeot Stellantis

Sreda, 16. 10. 2024, 16.25

5 ur, 59 minut

Stellantis bo v treh tovarnah začasno prekinil proizvodnjo avtomobilov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,28
Stellantis | Iz skupine Stellantis so danes sporočili tudi, da so v obdobju med julijem in septembrom prodali le 1,15 milijona avtomobilov, kar je okoli petino manj kot v enakem obdobju lani. | Foto Shutterstock

Iz skupine Stellantis so danes sporočili tudi, da so v obdobju med julijem in septembrom prodali le 1,15 milijona avtomobilov, kar je okoli petino manj kot v enakem obdobju lani.

Foto: Shutterstock

Proizvajalec avtomobilov Stellantis, pod okrilje katerega med drugim spadajo znamke Peugeot, Citroen, Fiat, Chrysler, Jeep in Alfa Romeo, je za november napovedal začasne prekinitve proizvodnje. Stroje bodo ustavili v tovarnah v italijanskih krajih Pomigliano D'Arco, Termoli in Pratola Serra. Prodaja Stellantisa namreč upada.

Kot danes poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, je Stellantis svojo namero o ustavitvi tovarn že sporočil sindikatom. Proizvodnja bo ustavljena novembra, in sicer več dni. "Ti ukrepi so nujni za prilagoditev proizvodnje trenutnim razmeram na trgu in za zagotovitev učinkovitega upravljanja z viri," so zapisali v avtomobilskem velikanu.

Iz skupine so danes sporočili tudi, da so v obdobju med julijem in septembrom prodali le 1,15 milijona avtomobilov, kar je okoli petino manj kot v enakem obdobju lani, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Volkswagen, Golf GTI
Novice Volkswagen razmišlja o zapiranju tovarn v Nemčiji

Problematične so predvsem ZDA

Posebej je upadla prodaja na njihovem najbolj donosnem in pomembnem trgu Severne Amerike. Tam so v obravnavanem obdobju prodali 299 tisoč vozil. Gre za 36-odstoten medletni padec. V Evropi je prodaja na medletni ravni nazadovala za 17 odstotkov na 496 tisoč avtomobilov.

Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares zdaj načrtuje intenzivne ukrepe za zmanjšanje zalog pri njihovih trgovcih v ZDA, tako da bi imeli ti do konca leta za prodajo največ 330 tisoč Stellantisovih vozil.

Stellantis je zaradi nastalih razmer že izvedel tudi kadrovske spremembe: glavno finančno direktorico Natalie Knight je zamenjal Doug Ostermann. Tavares ima medtem mandat do začetka leta 2026, a se, kot navaja dpa, že išče tudi njegovega naslednika.