Ponedeljek,
16. 9. 2024,
17.02

Osveženo pred

1 dan, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Natisni članek

Keir Starmer Giorgia Meloni

Ponedeljek, 16. 9. 2024, 17.02

1 dan, 1 ura

Starmer in Meloni v Rimu o boju proti nezakonitim migracijam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Giorgia Meloni | Italija je v pristaniškem mestu Shengjin na severu Albanije zgradila sprejemni center za migrante, kjer bo obravnavala prošnje prosilcev za azil, rešenih na morju. | Foto Reuters

Italija je v pristaniškem mestu Shengjin na severu Albanije zgradila sprejemni center za migrante, kjer bo obravnavala prošnje prosilcev za azil, rešenih na morju.

Foto: Reuters

Britanski premier Keir Starmer in italijanska premierka Giorgia Meloni sta se danes v Rimu strinjala, da je treba iskati nove rešitve v boju proti nezakonitim migracijam. Starmer je izrazil zanimanje za italijansko strategijo upravljanja nezakonitih migracij, Meloni pa je ocenila, da bodo migrantske centre v Albaniji odprli čez nekaj tednov.

"Strinjamo se, da se ne smemo bati iskanja novih rešitev," je na skupni novinarski konferenci izjavila Meloni in poudarila, da sta z britanskim kolegom med drugim razpravljala tudi o dogovoru med Rimom in Tirano o odprtju migrantskih centrov v Albaniji.

V skladu z dogovorom, ki so ga sklenili novembra lani, je namreč Italija v pristaniškem mestu Shengjin na severu Albanije zgradila sprejemni center za migrante, kjer bo obravnavala prošnje prosilcev za azil, rešenih na morju. Poleg tega bo vzpostavila migrantski točki, kjer bodo izvajali druge postopke.

Meloni: Vsi bodo razumeli, da je prišlo do preobrata

Kot je ocenila Meloni, bo projekt v Albaniji stekel čez nekaj tednov. "Raje bi videla, da bi se začel izvajati že prej, vendar to pobudo spremljajo oči vsega sveta in če bo potrebnih še nekaj dni, mi ni žal. Model, ki si ga je zamislila italijanska vlada, še ni bil preizkušen in če bo deloval – in mislim, da bo deloval –, bodo vsi razumeli, da je prišlo do preobrata," je poudarila.

Prav tako je dodala, da bi v boju proti tihotapcem migrantov morali okrepiti delo Interpola in Europola, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Starmer: Želim sodelovati z Meloni

Starmer je medtem izjavil, da želi z Meloni sodelovati pri obvladovanju migracij. "Že zdaj imamo namero, da si skupaj prizadevamo za boj proti tej podli trgovini z migranti," je dejal in poudaril, da je v Italiji prišlo do precejšnjega upada števila prihodov prebežnikov prek Sredozemskega morja. "Želimo razumeti, kako je do tega prišlo," je še dodal.

Dick Schoof
Novice Nizozemska bo zaradi migracij razglasila izredne razmere
napad, festival, Nemčija
Novice Nemška vlada po napadu v Solingenu zaostruje zakonodajo o orožju in migracijah