Sobota,
17. 2. 2018,
16.41

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Sirija ZDA Turčija

Sobota, 17. 2. 2018, 16.41

6 let, 2 meseca

So Turki v Siriji uporabili kemično orožje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Sirija kemični napad | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kurdski borci in Sirski observatorij za človekove pravice so Turčijo danes obtožili, da je na severu Sirije v kurdski regiji Afrin njena vojska v petek uporabila kemično orožje. Po napadu z domnevnim strupenim plinom je namreč najmanj šest ljudi imelo težave z dihanjem.

Napad se je zgodil v petek v sirijskem kraju Šejh Hadid zahodno od mesta Afrin. Vodja bolnišnice v tem mestu je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal, da so po turškem obstreljevanju sprejeli ranjene, ki so imeli težave z dihanjem.

Turčija obtožbe zanika

Sirska tiskovna agencija Sana je medtem že obtožila turško vojsko, da je v napadu uporabila granate s strupenim plinom. Turška stran ni podala uradnega odziva, a je neimenovan diplomatski vir za francosko tiskovno agencijo AFP zagotovil, da Turčija v Siriji nikoli ni uporabila kemičnega orožja. "To je črna propaganda," je dejal.

Že prejšnji teden je posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura poročal o domnevnih napadih s plinom v Afrinu, a je dodal, da navedb niso uspeli preveriti.

Z operacijo Oljčna vejica proti teroristični organizaciji

Turčija je 20. januarja začela operacijo Oljčna vejica proti milici sirskih Kurdov YPG, ki jo ima za teroristično organizacijo. Ta milica je bila sicer v boju proti skrajni skupini Islamska država (IS) v Siriji eden ključnih zaveznikov mednarodne koalicije z ZDA na čelu. Cilj operacije je YPG pregnati iz enklave Afrin na severu Sirije, ki velja za kurdsko trdnjavo blizu meje s Turčijo. Ankara grozi tudi s širitvijo operacije na druga območja.

Kemično orožje je bojno sredstvo v obliki strupa ali zažigalnega sredstva, namenjeno za začasno onesposobitev ali povzročitev hudih poškodb ter smrti. | Foto: Reuters Kemično orožje je bojno sredstvo v obliki strupa ali zažigalnega sredstva, namenjeno za začasno onesposobitev ali povzročitev hudih poškodb ter smrti. Foto: Reuters

ZDA medtem grozijo Asadu

Svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa za nacionalno varnost Herbert Raymond McMaster j ravno danes na varnostni konferenci v Münchnu spregovoril o domnevnih kemičnih napadih v Siriji. Pri tem je zagrozil z vojaško silo, če bo režim sirskega predsednika Bašarja al Asada še naprej uporabljal kemično orožje. "Prišel je čas, da vsi narodi pripišejo sirskemu režimu in njegovim sponzorjem odgovornost za njihova dejanja," je dejal.

Sirski režim zanika kakršnokoli uporabo kemičnega orožja, češ da ZDA širijo lažne novice. Po poročanju aktivistov in humanitarnih delavcev pa je sirska vojska letos v napadih že večkrat uporabila klor.