Torek,
6. 2. 2018,
18.56

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Japonska ZDA sneg

Torek, 6. 2. 2018, 18.56

6 let, 2 meseca

Sneženje terjalo žrtev na Japonskem, težave tudi v ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Sneg | Foto Reuters

Foto: Reuters

Veliko snežno neurje je v nedeljo in ponedeljek pustošilo po ameriškem srednjem zahodu, mediji pa poročajo o najmanj 13 smrtnih žrtvah v prometnih nesrečah. Najhuje je bilo v Iowi in Missouriju ter Nebraski. Po krajšem zatišju se območju približuje novo neurje, ki se bo v sredo premaknilo na severovzhod do New Yorka. Silovit snežni metež je ohromil zahodno obalo Japonske.

Opozorila pred zimskim neurjem so izdana zdaj že v 28 zveznih državah od Maina na severu do Teksasa na jugu. Sneg povzroča preglavice predvsem tam, kjer ga niso vajeni, vendar tudi drugje, kjer ni neznanka.

V Iowi je bilo v ponedeljek 185 prometnih nesreč z najmanj pol ducata mrtvih, v Misuriju pa se je ob podobnem številu žrtev zgodilo kar 650 nesreč. Snega ni bilo veliko, vendar so temperature čez noč na ponedeljek hitro padle in ceste je pokrila ledena odeja.

V eni od nesreč v Missouriju je bilo v verižnem trčenju na avtocesti poškodovanih 80 avtomobilov, podobnih nesreč s sicer manj udeleženimi avtomobili pa je bilo še nekaj ttudi v Iowi.

Japonska | Foto: Reuters Foto: Reuters

Obilno sneženje ohromilo zahodno obalo Japonske

Na japonskih cestah je zaradi snega obtičalo več kot tisoč avtomobilov, doslej pa so zimske razmere zahtevale eno smrtno žrtev. Japonske oblasti so na pomoč poslale okoli 170 vojakov, ki bodo pomagali očistiti ceste.

Okoli 1.500 avtomobilov je zaradi snega obtičalo na cestah med mestoma Awara in Sakai v prefekturi Fukui na zahodu države. Reševalci so iz enega izmed avtomobilov rešili tudi nezavestnega 50-letnega moškega, ta je pozneje umrl zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

V prefekturi Fukui je doslej zapadlo že okoli 134 centimetrov snega, kar je največja količina v minulih 37 letih. V mestu Kaga pa je doslej zapadlo že 172 centimetrov snega.

Japonska meteorološka agencija medtem napoveduje, da naj bi na zahodu države v regiji Hokuriku do srede zvečer zapadlo še dodatnih 60 centimetrov snega.