Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
9.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 9.01

8 let

Skupinski samomor? 35 mrtvih zapornikov, 20 jih je v komi.

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vdor zapornikov prenatrpanega venezuelskega zapora se je končal tragično: mrtvih je najmanj 35 zapornikov, še 20 jih je v komi, potem ko so zaužili preveč tablet in naredili skupinski samomor.

Takšna je uradna razlaga dogodkov v zaporu David Viloria v zvezni državi Lara na severozahodu Venezuele. Taki razlagi pa ne verjamejo številni, ki od vlade zahtevajo preiskavo dogodkov, ki so pripeljali do smrti številnih zapornikov. Razsežnost tragedije je postala znana, ko so oblasti sporočile, da je 20 od sto zapornikov, ki jih še vedno zdravijo zaradi zastrupitve, v komi.

Težave v zaporu so se po besedah oblasti začele prejšnji ponedeljek, ko so zaporniki začeli gladovno stavkati. Zahtevali so boljše razmere v zaporu, skupina nasilnih zapornikov pa je vdrla v zaporniško ambulanto. Tam naj bi po uradni razlagi spili smrtonosno mešanico čistega alkohola in zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje sladkorne bolezni, epilepsije in visokega krvnega tlaka, poroča Daily Mail.

Predstavnik vladajoče venezuelske socialistične vlade William Ojeda je po obisku zapora dejal, da so bili številni zastrupljeni zaporniki odvisniki, ki so imeli težave zaradi abstinence v zaporu.

Samomor ali "vzdrževanje reda"? Borci za pravice zapornikov dvomijo o uradni razlagi, da so si zaporniki vzeli življenje in tako protestirali proti razmeram v zaporu. Tudi sorodniki zapornikov, ki se le stežka dokopljejo do kakšnih informacij, se sprašujejo, ali bi jih lahko zastrupile oblasti, da bi tako obnovile mir v zaporu. Tega so zgradili za ne več kot 850 zapornikov, v njem pa je strpanih okoli tri tisoč ljudi.

Predsednik Nicolas Maduro se na tragedijo še ni odzval, je pa vlada v zapor poslala nacionalno gardo, da bi poskrbela za red in pomagala pri prevozu preostalih zapornikov v druge zapore.

Prenatrpani zapori Venezuelski zapori so med najnevarnejšimi na svetu. Vseh 32 zaporov je med najbolj prenatrpanimi, v njih je skoraj trikrat več zapornikov, kot bi jih moralo biti. Zaporniška populacija se je od leta 2008 podvojila zaradi naraščajočega kriminala in ostrejših zapornih kazni. Lani je v venezuelskih zaporih umrlo 506 zapornikov, še piše Daily Mail.

Ne spreglejte