Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Nedelja,
19. 7. 2015,
7.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

David Cameron Islamska država

Nedelja, 19. 7. 2015, 7.45

8 let

"Skupaj bomo uničili Islamsko državo"

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Velika Britanija je predana sodelovanju z ZDA, da bi skupaj uničili "kalifat", ki ga je vzpostavila Islamska država (IS) v Iraku in Siriji, je povedal britanski premier David Cameron.

V pogovoru za ameriško televizijsko hišo NBC je Cameron zatrdil, da si Britanija želi narediti več v boju proti skrajnim islamistom, da pa "za to potrebuje odobritev parlamenta". Britanski poslanci so pred dvema letoma glasovali proti predlagani vojaški akciji v Siriji, kjer je pred tremi leti in pol izbruhnil upor proti tamkajšnjemu predsedniku Bašarju Al Asadu, kar so izkoristili skrajneži in zasedli večje območje v Siriji in nato še v Iraku ter razglasili kalifat.

"Trenutno se pogovarjamo, tudi z opozicijskimi strankami, in razpravljamo o tem, kaj več lahko storimo. Toda naj ne bo nobenega dvoma, predani smo sodelovanju z vami, da bi uničili kalifat v obeh državah," je poudaril.

Cameron je hkrati posvaril mlade Britance, ki jih mika, da bi se pridružili IS, da bodo končali kot "topovske tarče". "Fantom operejo možgane, jim pripnejo bombe na telo in jih razstrelijo. Dekleta zasužnjijo in jih zlorabljajo," je opozoril.

"Zapor v Nemčiji je boljši od svobode v Siriji" Da se rekrutom Islamske države ne godi najbolje, je potrdil tudi nekdanji član te skupine. Ibrahim B., ki je v zaporu v Nemčiji, je v pogovoru za nemške medije morebitne rekrute opozoril, da IS nima nobene povezave z islamom.

"Kako lahko mirno spiš v topli postelji, medtem ko mladi muslimani stradajo, ženske pa posiljujejo? Če umreš v Evropi, greš v pekel," so bile besede, s katerimi so v džamiji v Wolfsburgu na severu Nemčije rekrutirali danes 26-letnika. "Prevarajo te. Rečejo vam, da se kot musliman lahko poročiš s štirimi ženskami. Kdo ne bi hotel imeti štirih žena?" se sprašuje Ibrahim, ki je v Sirijo prišel iz Turčije maja 2014.

V Siriji so ga najprej zaprli, ker so sumili, da je vohun, a je njegov rekrut jamčil zanj, zato so ga izpustili. Na izbiro so mu dali, da bo ali borec ali pa samomorilski napadalec. "Skratka, če odideš tja, si mrtev ali pa si mrtev," pravi.

V Nemčijo se je vrnil avgusta lani, ko je spremljal ranjence, ter Islamski državi pobegnil v Turčijo. Aretirali so ga novembra, nemški tožilci pa so mu v obtožnici med drugim očitali, da njegov samomorilski napad ni uspel, ker so njegov načrt pravočasno razkrinkale varnostne službe v Iraku.

"Islamska država nima nobene zveze z islamom. Zapor v Nemčiji je boljši od svobode v Siriji," opozarja vse, ki razmišljajo, da bi se pridružili IS.

Ne spreglejte