Četrtek,
23. 1. 2020,
7.54

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

2

Natisni članek

Kitajska virus

Četrtek, 23. 1. 2020, 7.54

4 leta, 3 mesece

Skrivnostni virus se širi: prvi primer zunaj province Hubei #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

2

Kitajske oblasti so prekinile vse prometne povezave z mestom Wuhan, od koder poročajo o 17 smrtnih žrtvah in več sto obolelih za skrivnostnim virusom. Medtem o novih primerih bolezni že poročajo tudi iz drugih delov sveta.

Konec lanskega leta so v mestu Wuhan v kitajski provinci Hubei zaznali prve primere obolelih za skrivnostnim virusom, ki spominja na pljučnico. Za virusom, ki se je že razširil v druge dele Kitajske, pa tudi v druge države, vključno z ZDA, je do zdaj umrlo 17 ljudi, 570 jih je zbolelo. Skrivnostni virusom, ki so mu nadeli ime 2019-nCoV, naj bi izbruhnil na eni od tržnic v mestu Wuhan, na kateri prodajajo ribe in divjačino.

Zdravstvene oblasti v kitajski provinci Hebei, ki obdaja Peking, so potrdile prvo smrt zaradi novega koronavirusa. Posledicam okužbe je namreč v sredo podlegel 80-letnik, danes pa so potrdili, da je bil okužen z virusom 2019-nCoV. Število smrtnih žrtev zaradi virusa je tako naraslo na 18.

Ustavili javni promet in prebivalce pozvali, da ostanejo v mestu

Da bi omejili širjenje bolezni, so oblasti prekinile prometne povezave z enajstmilijonskim mestom, prav tako so začasno ustavili javne avtobusne in podzemno železnico. Čeprav je na Kitajskem čas novega leta, ko se milijoni odpravijo na pot k svojim sorodnikom, so prebivalce pozvali, naj ne zapuščajo mesta, turistom pa so odsvetovali obisk, poročajo tuji mediji. 

Gre za novo obliko kronavirusa, do zdaj še nepoznano človeku. Podobna je virusu sars, zaradi katerega je po svetu umrlo 800 ljudi. Tudi novi virus se s človeka na človeka prenaša prek dihal.

Tamkajšnje prebivalce so oblasti pozvale, naj se izogibajo množicam in se čim manj zadržujejo med ljudmi, piše BBC. Knjižnice, muzeji in gledališča v mestu so odpovedali razstave in nastope, omejili so tudi ogled turističnih znamenitosti in gibanje v hotelih.

Kitajska Wuhan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Mesto v karanteni

Na družbenih omrežjih se medtem oglašajo prebivalci tega večmilijonskega mesta. Vse več je objav pod oznako"Wuhan je zapečaten". Uporabniki tarnajo, da imajo občutek, kot da je konec sveta, in da so na robu solz. Tuji mediji pišejo, da je mesto v karanteni. V lekarnah naj bi razprodali maske za obraz, po ulicah pa stražijo posebne policijske enote.

Čeprav uradne statistike govorijo o približno 570 obolelih, pa londonski znanstveniki z univerze Imperial College London svarijo, da je v mestu Wuhan najverjetneje okuženih okoli štiri tisoč ljudi. 

WHO: virus ne predstavlja grožnje svetovnemu javnemu zdravju

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ni razglasila novega koronavirusa iz Kitajske za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju, je danes na novinarski konferenci sporočil generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kot je dodal, je bil poseben odbor tudi na današnjem srečanju zelo razdvojen glede razglasitve, poroča STA.

Stopnja tveganja za pojav kitajskega virusa, je za Slovenijo relativno nizka, je danes pojasnila Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Dogajanje spremljajo in temu prilagajajo ukrepe. Vsem, ki načrtujejo obisk Kitajske, svetujejo povečano pozornost in pazljivost.

Potnikom na Kitajsko priporočajo, da se izogibajo živalim, tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora, na primer nezadostno toplotno obdelanemu mesu. Prav tako priporočajo, da se izogibajo stikom z bolnimi ljudmi, si pogosto umivajo in razkužujejo roke ter se cepijo proti gripi, saj so si začetni simptomi gripe in pljučnice, ki jo povzroča novi koronavirus, podobni, poroča STA.

Oboleli tudi v drugih državah po svetu

Kot že omenjeno, o prvih primerih poročajo tudi iz drugih delov sveta. V ZDA so prvi primer potrdili v torek, vendar je predsednik Donald Trump sporočil, da so stvari "popolnoma pod nadzorom" in da zaupa informacijam kitajskih oblasti. O prvih dveh primerih so poročali tudi iz Hongkonga, virus pa so zaznali tudi v mestu Macau. O obolelih poročajo še iz Tajske, Južne Koreje, Japonske in Tajvana. 

Izbruh skrivnostnega virusa je pretresel tudi borzne trge. Azijske borze so danes obarvane v rdečo, zaskrbljeni so tudi trgovci z nafto. Skrbi jih namreč, da bi širjenje novega virusa obremenilo potovanja in mednarodno trgovino, poroča STA.

Kitajska Wuhan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kitajska Wuhan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kitajska Wuhan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kitajska Wuhan | Foto: Reuters Foto: Reuters