Nedelja,
8. 12. 2019,
9.01

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

2

Natisni članek

jedrsko orožje Kim Džong Un Donald Trump Severna Koreja

Nedelja, 8. 12. 2019, 9.01

4 leta, 4 mesece

Trump posvaril Kima: Severna Koreja lahko izgubi vse

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

2

Donald Trump in Kim Džong Un | Severna Koreja lahko s sovražnimi dejanji izgubi vse, je severnokorejskemu voditelju Kim Džong Unu sporočil ameriški predsednik Donald Trump. | Foto Reuters

Severna Koreja lahko s sovražnimi dejanji izgubi vse, je severnokorejskemu voditelju Kim Džong Unu sporočil ameriški predsednik Donald Trump.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je posvaril severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, da lahko s sovražnimi dejanji izgubi vse. V odzivu na sobotno sporočilo Pjongjanga, da pogovori z ZDA o denuklearizaciji Korejskega polotoka niso več na pogajalski mizi, je Trump še sporočil, da mora Pjongjang v skladu s svojo obljubo opustiti jedrske dejavnosti.

"Kim Džong Un je preveč pameten in lahko čisto preveč izgubi, pravzaprav vse, če bo deloval na sovražen način. V Singapurju je z menoj podpisal močan sporazum o denuklearizaciji. Svojega posebnega odnosa s predsednikom ZDA noče izničiti ali se vmešati v ameriške predsedniške volitve novembra," je prek Twitterja sporočil ameriški predsednik Donald Trump.

Kim Džong Un
Novice Za Kima jedrska razorožitev ni več na pogajalski mizi

Trump vztraja, da mora Severna Koreja opustiti jedrske dejavnosti

Dodal je, da ima Severna Koreja pod Kimovim vodstvom ogromen potencial, vendar pa mora opustiti jedrske dejavnosti, kot je obljubila. "Nato, Kitajska, Rusija, Japonska in ves svet so enotni glede tega," je še opozoril Trump. Ameriški predsednik je Kima nagovoril dan po tem, ko je Severna Koreja kritizirala članice Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN), ki so obsodile nedavne izstrelitve severnokorejskih balističnih raket in pozvale k doslednemu spoštovanju sankcij proti Pjongjangu.

Donald Trump je Kim Džong Unu sporočil, da mora Severna Koreja opustiti svoje jedrske dejavnosti. | Foto: Reuters Donald Trump je Kim Džong Unu sporočil, da mora Severna Koreja opustiti svoje jedrske dejavnosti. Foto: Reuters

Kot je v soboto dejal severnokorejski veleposlanik pri ZN Kim Song, gre za paranojo Evropejcev ter sovražno politiko ZDA, zaradi česar Severna Koreja ne potrebuje dolgotrajnih pogovorov z ZDA, denuklearizacije pa ni več na pogajalski mizi. Song je izjavo evropskih držav tudi ocenil kot "hudo provokacijo" ter dodal, da Pjongjang izvaja "pravične" ukrepe za krepitev svojih obrambnih zmogljivosti.

Novice Idilična podoba mesteca, ki skriva temačno ozadje #video

Pjongjang trdi, da je izvedel pomemben preizkus

Jedrski pogovori med Pjongjangom in Washingtonom so bili že nekaj časa v slepi ulici. Severna Koreja je konec leta določila kot rok, do katerega pričakuje popuščanje ZDA. Diplomati pri ZN so v preteklosti že večkrat izrazili bojazen, da bi lahko Severna Koreja, če kmalu ne bo napredka, ponovno začela izvajati poskusne izstrelitve balističnih ali jedrskih raket dolgega dosega.

Severna Koreja je sicer ravno danes sporočila, da je izvedla zelo pomemben preizkus na izstrelišču za satelite. Severnokorejska tiskovna agencija KCNA podrobnosti o preizkusu ni navedla, sporočila je le, da bodo rezultati preizkusa prispevali k izboljšanju strateškega statusa države v bližnji prihodnosti. Analitiki ocenjujejo, da bi lahko šlo za preizkus motorja za medcelinsko raketo ali izstrelitev satelita.