Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 1. 2015,
11.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Barack Obama

Torek, 27. 1. 2015, 11.29

8 let

Savdski kralj, večni ameriški zaveznik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zakaj je ameriški predsednik pohitel na obisk k novemu savdskemu kralju?

Ameriški predsednik Barack Obama je bil na uradnem obisku v Indiji. A obisk je skrajšal in se skupaj s 26-člansko delegacijo odpravil v Riad, na obisk k novemu savdskemu kralju Salmanu. V delegaciji, ki bo kralju in državljanom Savdske Arabije uradno izrekla sožalje ob smrti kralja Abdulaha, so zveneča imena zdajšnje in prejšnjih administracij.

V delegaciji so med drugim tudi Obamov protikandidat na predsedniških volitvah leta 2008 republikanski senator John McCain, dva nekdanja zunanja ministra James Baker in Condoleezza Rice, dva nekdanja svetovalca za nacionalno varnost Brent Scowcroft in Stephen Hadley, pa tudi sedanji vodja CIE John O. Brennan – v 90. letih je bil zadolžen prav za savdski oddelek CIE – in svetovalci za obveščevalno dejavnost treh ameriških predsednikov.

Malo nesoglasij in nizka cena nafte Ameriški predsednik bo Riad obiskal nekaj dni zatem, ko so se tam zvrstili drugi svetovni državniki. S tem bo imel obisk še posebno težo in izjemnost. Kar ni čudno: čeprav se zdi nasprotno, sta ZDA in Savdska Arabija zaveznici že od srede 50. let. Povezujeta ju nafta in boj proti terorizmu. Pa tudi trgovanje z orožjem: Savdska Arabija je eden največjih kupcev ameriškega orožja.

V zadnjem času je bilo med državama sicer nekaj nesoglasij. Savdijci so Američanom zamerili, da jih niso ostreje podprli v boju proti sirijskemu predsedniku Bašarju Al Asadu in bojazni, da se bo Islamska država razširila. Prav tako jim malo zamerijo, da niso ostrejši v boju proti vplivu Irana in da so odkrito podprli arabsko pomlad. Leta 2011 se je recimo umrli kralj Abdulah med pogovorom z Obamo razjezil, ker Američani niso želeli prekiniti podpore egiptovskemu predsedniku Mubaraku. Kralj je bil tako besen, da je ameriškemu predsedniku odložil telefon.

A po drugi strani so Savdijci z nižanjem cen nafte zdaj skušali pomagati Obami pri pritiskih na dva ta hip ključna ameriška nasprotnika Iran in Rusijo, ki pa sta hkrati tudi nasprotnika v boju proti sirijskemu predsedniku. Savdska Arabija sicer za vzdrževanje svojega državnega sistema potrebuje ceno nafte okoli 100 dolarjev za sodček, a so se kljub temu odločili, da bodo zdaj znižali ceno in črpali državne rezerve, ki so tako velike, da lahko nekaj let vztrajajo pri nizki ceni nafte.

Spoznati kralja, s prestolonasledniki že prijatelji "Kralja Salmana poznamo. Petdeset let je bil guverner Riada. Zato v odnosih med Ameriko in Savdsko Arabijo ne vidim nobenih razpok," je za Arab News poudaril James B. Smith, dolgoletni ameriški ambasador v Riadu.

Obama novega kralja še nikoli ni srečal, pozna pa kronskega princa Mohameda bin Najefa, savdskega notranjega ministra, s katerim se je srečal dvakrat. Prav tako je spoznal drugega kronskega princa Mukrina. Ker je kralj Salman krhkega zdravja, je zelo verjetno, da bo delegacija tudi preverila njegovo zdravstveno stanje in navezala še tesnejše stike z naslednjo generacijo savdskih voditeljev. Zato je v ameriški delegaciji tudi nekaj uradnikov, ki so sodelovali s princem bin Najefom v skupnih protiterorističnih akcijah.

Ameriški predsednik bo v Riadu le štiri ure, dovolj za večerjo v palači. Obisk je še posebej izjemen, ker se je Obama do zdaj v svojem mandatu le enkrat odpravil na obisk države zaradi smrti državnika: edini pogreb, ki se ga je udeležil, je bil pogreb Nelsona Mandele. Njegovi svetovalci sicer trdijo, da je temu tako, ker v njegovem mandatu ni umrlo veliko pomembnih državnikov, pa vendar: skrajšati obisk v tako pomembni državi, kot je Indija, da bi šel izreč sožalje in obiskat novega kralja Savdske Arabije, ni brez pomena.

"Prepričan sem, da se bomo pogovarjali o nekaterih trenutnih pomembnih temah, predvsem o varnostnih vprašanjih v zvezi z Islamsko državo in položajem v Jemnu," je za Reuters dejal namestnik Obamovega svetovalca za nacionalno varnost Benjamin Rhodes: "Kralj je poslal signale, da bo država ostala predana boju proti terorizmu."

V času Bushev nespodobno razmerje Ameriško-savdski odnosi so bili še posebej tesni v času predsednikovanja Bushev. Leta 2007 je tedanji jordanski minister za informiranje Saleh Al Kalab jezno dejal, da je "odnos med ZDA in Savdsko Arabijo kot rimskokatoliški zakon brez možnosti ločitve."

Podobno zakonsko zvezo je zdaj za New York Times opisal tudi savdski profesor politologije Khalid Al Dakhli: "Menim, da so Savdijci in Američani razvili navado koeksistence tudi v primeru nestrinjanja."

V času Busheve administracije – tako očeta kot sina Busha – je bil eden izmed tujih diplomatov, ki je imel vedno odprta vrata Bele hiše, princ Bandar bin Sultan, nečak tedanjega in zdajšnjega kralja. Bushu starejšemu in mlajšemu je svetoval pri iraških vojnah, navezoval pa je tudi bogate poslovne vezi med dinastijama Bush in Saud.

Kako globoke so vezi med državama, pove tudi podatek, da savdski ambasador v Washingtonu vsako leto organizira "obveščevalno večerjo", na katero so povabljeni tako ameriški kot arabski vohuni in najvišji državni svetovalci za varnost. Večerja je bila dolga leta skrivnost in udeleženci o dogajanju tam neradi govorijo.

Čeprav tako skrivnostnih navezav kot v času Busheve administracije med Belo hišo in savdskim dvorom ni več, Obamov obisk Riada vsekakor pomeni, da ljubezen ne bo zamrla.

Ne spreglejte