Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 9. 2014,
10.16

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Meka

Sreda, 3. 9. 2014, 10.16

5 let, 8 mesecev

Savdijci bi prestavili Mohamedov grob

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Iz mošeje v Medini želijo Mohamedove ostanke prenesti v neoznačen grob na bližnjem pokopališču.

Trenutno se v muslimanskem svetu ponovno bije bitka med šiiti in suniti. Dobesedno bije, saj je vojna v Iraku vojna med šiitsko in sunitsko interpretacijo islama. Zdi pa se, da bodo svoje olje na ogenj prilili tudi Savdijci, z načrti, da bi prestavili prerokov grob. Ta je za šiite ultimativno svet.

Ker sta najbolj sveta muslimanska kraja, Meka in Medina, v Savdski Arabiji, so prav Savdijci oziroma njihov monarh uradni varuhi svetišč. Toda v zadnjih letih so se odločili, da jih bodo korenito spremenili. Ne le, da so zgradili luksuzne bleščeče hotele, zaradi česar so porušili skoraj vse stare dele mesta, tudi hiše še iz Mohamedovih časov, posegli so tudi v najbolj sveto Veliko mošejo v Meki. Strahovito so jih recimo motili stebri, nastali v času Otomanov, zato so se odločili, da jih bodo podrli.

Prepovedano malikovanje Zdaj pa nameravajo poseči še v Medino. V mošeji Nabawi je pod zeleno kupolo grob preroka Mohameda. Vsako leto ga obišče milijone vernikov in je takoj po mošeji v Meki drugo najbolj sveto mesto islama. V načrtih preureditve je priporočilo, naj grob uničijo, posmrtne ostanke preroka pa anonimno pokopljejo pod drevo na bližnjem pokopališču.

Tako je vsaj zapisano v 61 strani dolgem poročilu o prenovi, ki ga je podpisalo nekaj vodilnih savdijskih klerikov. V njem strogo sledijo vahabitski interpretaciji islama, ki strogo prepoveduje kakršnokoli oboževanje svetih podob, vključno z grobnicami pomembnih mož. Romarji zdaj vstopajo v prostore, kjer je grobnica, ter molijo obrnjeni proti njej. To zavedni vahabiti razumejo kot malikovanje, kar bi lahko preprečili le tako, da bi bil prerokov grob neoznačen.

Mošeja Nabawi je sicer okrašena z otomansko kaligrafijo, ki pripoveduje o prerokovem življenju, kar tudi moti Savdijce, tako da bi vse to odstranili ter podrli tudi zeleno kupolo, ki varuje Mohamedov grob.

Dokumenti o prenovi mošeje v Medini predvidevajo, da bi podrli prostore, ki obdajajo grobnico in v katerih je živela Mohamedova družina, prerokove žene in hčerke. Ti prostori so še posebej pomembni za šiite, saj je v njih živela Mohamedova najmlajša hčerka Fatima, žena Alija, ki ga imajo šiiti za Mohamedovega naslednika in prvega kalifa.

Prestavitvi groba bi nasprotovala večina muslimanov Toda ko je poročilo prišlo v javnost, so mnogi začeli opozarjati, da bi tak poseg lahko še zaostril že tako napete odnose med šiiti in suniti. Mohamed je sicer svet za obe smeri islama, a šiiti bi tak poseg lahko razumeli kot neposreden napad na svoje verovanje. Prestavitvi preroka pa bi verjetno nasprotovala tudi večina sunitskih muslimanov.

Na pokopališču Baqi, kamor naj bi prestavili prerokove posmrtne ostanke, je že pokopanih nekaj članov Mohamedove družine, med drugim njegov oče. Toda sredi 70. let so bili s pokopališča odstranjeni vsi nagrobniki, da romarji ne bi vedeli, čigavi so grobovi, in na njih ne bi molili.

Pozivi k bojkotu Savdijci so že porušili vse v okolici mošeje. Zato nasprotniki prestavitve groba opozarjajo, da je le še vprašanje časa, kdaj bodo začeli uničevati tudi samo mošejo, verjetno z izgovorom, da je treba mošejo povečati.

Savdijske oblasti poročila o prenovi in prestavitvi do zdaj niso komentirale. V izjavi so le zapisale, da se prenove obeh najbolj svetih mošej lotevajo "z izjemno resnostjo".

Po objavi poročila o prenovi v britanskem Independentu je v arabski javnosti završalo. Komentarji na Twitterju pozivajo k bojkotu Savdske Arabije, dejanje primerjajo z blasfemijo brez primere, mnogi pa ne verjamejo, da je poročilo sploh resnično, saj bi bilo kaj takega, kot bi bila prestavitev prerokovega groba, popolnoma nemogoče dejanje.

Ne spreglejte