Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2018,
15.34

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

2

Natisni članek

Marjan Šarec Theresa May brexit

Četrtek, 13. 12. 2018, 15.34

5 let, 4 mesece

Šarec: Žogica je na Otoku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

2

Intervju: Marjan Šarec | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Žogica je na Otoku, je poudaril premier Marjan Šarec ob prihodu na vrh EU, kjer se bodo danes poskušali dogovoriti o zagotovilih, ki bi omogočila potrditev sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu. Odlaganje glasovanja navdaja z zaskrbljenostjo, je dejal in ocenil, da "nas ta politika ne more veseliti".

Na vprašanje, kaj bo sedemindvajseterica ponudila britanski premierki Theresi May, Šarec odgovarja, da ga predvsem zanima, kaj bo premierka povedala o stanju na Otoku.

"Kar se EU tiče, so pogajanja končana. Mi ne moremo več iskati nekih novih rešitev, naredili smo, kar smo lahko, zdaj je žogica na na Otoku," je poudaril premier.

Konkretnejši ni želel biti, češ da ne ve, kaj bo Mayeva povedala in kakšna so njena pričakovanja, tako da lahko za zdaj le ugiba.

Šarec je zaradi drame na Otoku tako zaskrbljen kot naveličan. "Zagotovo to traja že precej dolgo. Bi bil že čas, da se pride do rešitve in to ponovno odlaganje glasovanja nas navdaja z zaskrbljenostjo, ker to je politika, ki nas ne more veseliti," je komentiral.

Theresa May
Novice Theresa May prestala glasovanje in ostaja na čelu konservativcev

Merklova: EU lahko ponudi Mayevi dodatna zagotovila, a vztrajala bo pri svojih načelih

Voditelji 27 članic EU lahko ponudijo britanski premierki dodatna zagotovila v pomoč pri ratifikaciji ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu, a pri tem bodo zagotovo še naprej branili svoja načela in interese, sprememb izstopnega sporazuma ne bo, je dejala nemška kanclerka Angela Merkel ob prihodu na vrh.

Mayeva naj bi želela politična in pravna zagotovila za pomiritev pomislekov glede varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku, ki bi omogočila potrditev sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu.

A sedemindvajseterica poudarja, da pravno sporazuma ne bodo odpirali. Pravno zavezujoča zagotovila, to bo težko, a pripravljeni smo pomagati, je dejal finski premier Juha Sipilä in tako povzel splošno vzdušje.

Ne spreglejte