Torek,
30. 7. 2024,
13.39

Osveženo pred

1 ura, 40 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
korupcija Španija Begona Gomez Pedro Sanchez

Natisni članek

Torek, 30. 7. 2024, 13.39

1 ura, 40 minut

Sanchez zavrnil pričanje v preiskavi proti ženi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Pedro Sanchez | Pdero Sanchez očitke na račun žene zavrača kot del obrekovalne kampanje, katere cilj je spodkopati vlado. | Foto Reuters

Pdero Sanchez očitke na račun žene zavrača kot del obrekovalne kampanje, katere cilj je spodkopati vlado.

Foto: Reuters

Španski premier Pedro Sanchez je na današnjem zaslišanju zavrnil pričanje v predhodni preiskavi korupcije v zvezi s posli svoje žene Begone Gomez. V skladu s špansko zakonodajo lahko namreč posameznik zavrne odgovarjanje na vprašanja v okviru preiskave, ki zadeva ožje družinske člane, vključno z zakoncema, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaslišanje, ki je potekalo v palači Moncloa, je trajalo približno 20 minut, je sporočila odvetnica skrajno desne stranke Vox Marta Castro, ki je bila prisotna na zaslišanju. Dodala je, da se je Sanchez skliceval na pravico, da mu proti ženi ni treba pričati.

Sanchez: Gre za obrekovalno kampanjo

Sanchez, ki sicer očitke na račun žene zavrača kot del obrekovalne kampanje, katere cilj je spodkopati vlado, je prejšnji teden privolil v pričanje v predhodni preiskavi korupcije. Premier je nameraval pričati pisno, a je sodnik Juan Carlos Peinado njegovo prošnjo v petek zavrnil.

Pedro Sanchez in njegova žena Begoni Sanchez. | Foto: Gulliverimage Pedro Sanchez in njegova žena Begoni Sanchez. Foto: Gulliverimage

Sanchez je zaradi te odločitve danes prek generalnega državnega tožilca vložil tudi pritožbo proti sodniku in ga obtožil, da ob zavrnitvi pisnega pričanja ni spoštoval njegovega statusa predsednika vlade. Španska zakonodaja namreč članom vlade zagotavlja pravico do pisnega pričanja.

"Ta pritožba (...) ni frontalni napad na sodstvo. Nasprotno, gre za izraz zaupanja v sodstvo, ki je edino sposobno odpraviti zlorabo, v tem primeru sodno zlorabo, ki jo je mogoče pripisati enemu od več kot 5000 sodnikov, ki opravljajo svojo funkcijo v Španiji," je Sanchez med drugim navedel v pritožbi, ki jo je pridobila AFP.

Preiskava proti premierjevi ženi se je začela sredi aprila zaradi suma korupcije in domnevnega trgovanja z vplivom na podlagi obtožbe protikorupcijske nevladne organizacije Manos Limpias, ki je povezana s skrajno desnico. Skupina, ki je v preteklosti neuspešno tožila že vrsto politikov, je nato priznala, da je tožba proti Begoni Gomez temeljila samo na medijskih prispevkih.

Sanchezova žena molčala na sodišču

Gomezova se je na zaslišanju sredi meseca sklicevala na pravico do molka in po nekaj minutah odšla, ne da bi podala izjavo. Njen odvetnik Antonio Camacho je ob odhodu dejal, da v tej fazi "ni več razloga za obstoj tega sodnega procesa" in poudaril, da dosedanje preiskave "niso prinesle nobenih rezultatov".

barcelona, katalonija
Novice Španski parlament potrdil zakon o pomilostitvi katalonskih separatistov
Pedro Sanchez
Novice Sanchez ostaja predsednik španske vlade
Shod v podporo Pedru Sanchezu, Madrid
Novice V Madridu shod v podporo premierju Pedru Sanchezu
Begomi Gomez in Pedro Sanchez
Novice Španski premier Pedro Sanchez zaradi preiskave proti ženi razmišlja o odstopu #video