Petek,
21. 4. 2023,
7.29

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

65

vojna Ukrajina Rusija

Natisni članek

Petek, 21. 4. 2023, 7.29

9 mesecev, 3 tedne

422. DAN VOJNE V UKRAJINI

Izrael razvija protiobrambni sistem za Ukrajino, ki ga bo kmalu preizkusil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

65

ukrajina droni rusija ukrajinska ruska vojska brezpilotni  letalniki | Fotografija je simbolična. | Foto Reuters

Fotografija je simbolična.

Foto: Reuters

Prihodnji mesec namerava Izrael preizkusiti napreden sistem za opozarjanje na izstrelke in brezpilotna letala, ki ga je razvil posebej za Ukrajino. Sistem bo povezan z obstoječim ukrajinskim radarskim sistemom in bo pošiljal hitrejša in natančnejša opozorila na mobilne telefone ter aktiviral alarme na območjih, kjer obstaja nevarnost napada.

Ključni poudarki dneva: 

21.09 Rusija: NATO Ukrajini obljublja vstop v zavezništvo, to je izjemno nevarno

20.10 Moskva izdala nalog za prijetje vodje ukrajinske vojaške obveščevalne službe
15.16 Izrael za Ukrajino razvija poseben protiobrambni sistem, ki ga bo kmalu preizkusil
15.10 Ukrajina pridružena mehanizmu EU na področju civilne zaščite

15.06 Rusija: Operacija se nadaljuje, dokler ne dosežemo zastavljenih ciljev
14.59 Nemški obrambni minister: Omejeni napadi Kijeva na Rusijo so sprejemljivi

10.50 Ukrajina ponoči znova odbila več ruskih napadov z droni 
9.40 Ruski zunanji minister ob obisku na Kubi kritičen do ZDA

7.31 Rusko vojaško letalo bombardiralo svoje mesto

21.09 Rusija: NATO Ukrajini obljublja vstop v zavezništvo, to je izjemno nevarno

Rusko zunanje ministrstvo je danes opozorilo na potencialno nevarnost izjav Nata o vstopu Ukrajine v zahodno vojaško zavezništvo. "Natov cilj je premagati Rusijo v Ukrajini. Da bi motiviral Kijev, je obljubil, da bo po koncu konflikta Ukrajina vstopila v zavezništvo," je dejala tiskovna predstavnica ministrstva Maria Zaharova.

"Takšne izjave so kratkovidne in izjemno nevarne. Lahko vodijo v dokončen zlom evropskega varnostnega sistema," je dodala.

20.10 Moskva izdala nalog za prijetje vodje ukrajinske vojaške obveščevalne službe

Sodišče v Moskvi je danes izdalo nalog za prijetje vodje ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kirila Budanova, ki ga obtožuje organiziranja terorističnih napadov v Rusiji, poroča ruska državna tiskovna agencija RIA. Ukrajinski glavni vohun Kirilo Budanov | Foto: Twitter/Daily Loud Foto: Twitter/Daily Loud

RIA navaja, da je bil Budanov obtožen kaznivih dejanj, povezanih s terorizmom in tihotapljenjem orožja, in da je postopek proti njemu potekal v njegovi odsotnosti. Od začetka ruske invazije na Ukrajino, ki se je začela lani, so bili v napadih poškodovani tudi ruska infrastruktura, skladišča orožja in vojaški objekti. Rusija je za napade okrivila Ukrajino, Kijev pa svoje odgovornosti ni ne potrdil ne zanikal. 

Ruska zvezna varnostna služba (FSB) je pred tem sporočila, da Budanov stoji za eksplozijo, ki je oktobra poškodovala most, ki povezuje Rusijo s priključenim ukrajinskim polotokom Krim.

15.16 Izrael za Ukrajino razvija poseben protiobrambni sistem, ki ga bo kmalu preizkusil

Izrael namerava prihodnji mesec v Kijevu preizkusiti napreden sistem za opozarjanje na izstrelke. Ukrajinski in izraelski uradniki pravijo, da je bil sistem razvit posebej za Ukrajino in bi v idealnem primeru moral delovati do poletja v več mestih po državi. Sistem bo povezan z obstoječim ukrajinskim radarskim sistemom in bo pošiljal hitrejša in natančnejša opozorila na mobilne telefone ter aktiviral alarme na območjih, kjer obstaja nevarnost napada.

Izraelski in ukrajinski uradniki so se v zadnjih mesecih večkrat srečali na Poljskem, da bi razpravljali o prilagoditvah, nujnih za delovanje sistema. V začetku februarja je obrambni minister Oleksij Reznikov dejal, da je Izrael obljubil Ukrajini dobaviti sistem za opozarjanje na izstrelke in brezpilotna letala, piše Sky News.

15.10 Ukrajina pridružena mehanizmu EU na področju civilne zaščite

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je v četrtek v Kijevu podpisal sporazum, s katerim je Ukrajina uradno postala članica mehanizma EU na področju civilne zaščite. Hkrati je Unija Ukrajini namenila dodatnih 55 milijonov evrov humanitarne pomoči, ki bo namenjena predvsem pripravam na prihodnjo zimo, so sporočili iz Bruslja.

Nataše Pirc Musar in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač "Od začetka ruske agresije proti Ukrajini je mehanizem EU za civilno zaščito deloval s polno močjo, da bi v državo poslal nujno pomoč. Kot polnopravna članica mehanizma bo zdaj tudi Ukrajina lahko zagotovila enako solidarnost drugim državam in ljudem, ki so jih prizadele krize," je dejal Lenarčič.

Ob tem je poudaril, da je Ukrajina na področju civilne zaščite že pokazala svojo neomajno odpornost, ko se bori s časom, da bi pomagala obnoviti, kar je uničila Rusija. "Hkrati pa je pokazala solidarnost s Turčijo po uničujočih potresih februarja," je še dodal. Lenarčič se je med obiskom v Kijevu sicer srečal tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

V doslej največji in najdaljši operaciji tega mehanizma so države članice v Ukrajino poslale več kot 88 tisoč ton opreme, hrane in zdravil. Prav tako je bilo nedavno iz strateških energetskih rezerv rescEU v Ukrajino dostavljeno več kot tisoč generatorjev električne energije, ki jih je v celoti financirala EU, je sporočila Evropska komisija.

EU je v četrtek Ukrajini namenila še dodatnih 55 milijonov evrov humanitarne pomoči, ki bo namenjena predvsem pripravam na prihodnjo zimo. Od začetka ruske invazije je sicer Unija Ukrajini namenila skupno 685 milijonov evrov humanitarne pomoči.

15.06 Rusija: Operacija se nadaljuje, dokler ne dosežemo zastavljenih ciljev

Rusko zunanje ministrstvo je v izjavi zapisalo, da nedavna dejanja in retorika Kijeva kažejo, da bi morala Rusija nadaljevati, čemur pravi posebna vojaška operacija v Ukrajini.

Agresija se bo nadaljevala, dokler ne bodo izpolnjeni njeni zastavljeni cilji denacifikacije in demilitarizacije ter odpravljene grožnje ruski varnosti, so sporočili z ministrstva.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je včeraj znova zatrdil, da ostaja eden od ciljev invazije preprečiti Ukrajini vstop v Nato.

14.59 Nemški obrambni minister: Omejeni napadi Kijeva na Rusijo so sprejemljivi

Nemški obrambni minister Boris Pistorius meni, da so omejeni ukrajinski vdori na rusko ozemlje sprejemljiva taktika, saj se Kijev brani pred invazijo.

V taki vojni je "povsem normalno, da napadena stran napreduje proti sovražnemu ozemlju, z namenom, da na primer preseka oskrbovalne poti," je Pistorius v četrtek zvečer povedal za nemško televizijo ZDF.

"Dokler niso napadena mesta, civilisti ali civilna območja, je treba to sprejeti. Neradi, a to je del, denimo, prekinitve oskrbovalnih poti," je dodal.

Ob tem je dal jasno vedeti, da mora Zahod pri odločitvah o dobavah orožja Kijevu imeti v mislih potek te vojne. "Če Ukrajina zahteva določene vrste bomb, ki so prepovedane po vsem svetu, potem morate reči ne," je dodal. V tem času so namreč nekateri ukrajinski uradniki zahtevali kasetno strelivo in fosforno strelivo.

Glede stanja ruske vojske je Pistorius za ZDF dejal: "Vemo, da je nekaj materiala, ki ga zdaj dovažajo iz skladišč, v slabem stanju. Nekatere stvari so dobesedno stare kot kamen – tanki iz petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja." Vendar je opozoril, da ni mogoče natančno oceniti ruskih proizvodnih zmogljivosti za novo opremo, zato se mora zahodna vojaška podpora Ukrajini nadaljevati.

10.50 Ukrajina ponoči znova odbila več ruskih napadov z droni

Ukrajinske zračne sile so danes sporočile, da so sestrelile osem od 12 iranskih brezpilotnih letalnikov tipa šahed, s katerimi je po njihovih navedbah Rusija ponoči napadla Kijev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poročil o smrtnih žrtvah ali večji gmotni škodi ni bilo.

"Ukrajinsko glavno mesto je doživelo še en zračni napad," je na Telegramu sporočil vodja vojaške uprave v Kijevu Sergej Popko. Po njegovih besedah je bilo ob približevanju mestu sestreljenih osem brezpilotnih letalnikov, pri čemer ni bilo poročil o smrtnih žrtvah ali večji gmotni škodi.

Vendar pa je bila po besedah regionalnih guvernerjev zaradi ruskih napadov prizadeta infrastruktura v regijah Poltava in Vinica v osrednji Ukrajini, navaja AFP. Brezpilotni letalniki so bili domnevno izstreljeni iz ruske regije Brjansk, ki leži blizu meje z Ukrajino.

Droni tipa šahed, ki so zasnovani tako, da ob trku eksplodirajo, so že dlje časa eno glavnih sredstev ruskih zračnih napadov na ukrajinsko kritično infrastrukturo, zaradi katerih je pozimi na milijone Ukrajincev večkrat začasno ostalo brez toplote, vode in elektrike.

Na novinarsko vprašanje o rusko-ameriških odnosih je Lavrov odgovoril, da "trenutno ni nobenih konkretnih odnosov". | Foto: Reuters Na novinarsko vprašanje o rusko-ameriških odnosih je Lavrov odgovoril, da "trenutno ni nobenih konkretnih odnosov". Foto: Reuters

9.40 Ruski zunanji minister ob obisku na Kubi kritičen do ZDA

Združene države poskušajo preostalemu svetu vsiliti svojo vizijo, je v četrtek v Havani po pogovorih s kubanskim kolegom Brunom Rodriguezom dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov in dodal, da "mednarodni odnosi ne morejo več potekati zgolj po pravilih, ki jih določa Washington".

Na novinarsko vprašanje o rusko-ameriških odnosih je Lavrov odgovoril, da "trenutno ni nobenih konkretnih odnosov". "Po potrebi se pogovarjamo le o težavah, ki se pojavljajo pri delu naših veleposlaništev," je po poročanju španske tiskovne agencije EFE dodal ruski minister.

Na dnevnem redu dvostranskih pogovorov so bili sicer med drugim dobava ruske nafte Kubi, reprogramiranje kubanskega dolga, nasprotovanje Moskve desetletja trajajočim sankcijam ZDA proti Kubi in podpora Havane ruski invaziji na Ukrajino.

Rodriguez je v izjavi v zvezi z Ukrajino dejal, da je "širitev Nata, ki se danes nadaljuje proti ruski meji, glavni vzrok za trenutni konflikt v Evropi". Kubanski zunanji minister je ob tem pozval k "resni, konstruktivni in realistični diplomatski rešitvi krize".

Rodriguez je na Twitterju zapisal še, da sta z Lavrovom razpravljala o tekočih skupnih projektih in "možnostih za učinkovito sodelovanje Rusije v kubanskem načrtu za ekonomsko-socialni razvoj".

Havana in Moskva si v zadnjih letih prizadevata obnoviti tesne odnose, ki so med državama obstajali pred razpadom Sovjetske zveze leta 1991. Rusija je ena najpomembnejših trgovinskih partneric Kube, obe vladi pa svojo povezavo označujeta kot strateško.

Lavrov je tako na Kubi sklenil petdnevno turnejo po Latinski Ameriki, med katero je ta teden obiskal še Brazilijo, Venezuelo in Nikaragvo. Namen turneje prvega moža ruske diplomacije je bila predvsem krepitev sodelovanja Rusije z omenjenimi državami.

7.31 Rusko vojaško letalo bombardiralo svoje mesto  

Obrambno ministrstvo v Moskvi je sporočilo, da je rusko lovsko letalo pomotoma bombardiralo mesto Belgorod blizu meje z Ukrajino, poroča BBC. Regionalni guverner Vjačeslav Gladkov je dejal, da je eksplozija v središču mesta pustila ogromen krater, širok približno 20 metrov. Po njegovih besedah ​​sta bili poškodovani dve ženski, poškodovanih pa je bilo tudi več zgradb. "Lovec bombnik su-34 je po naključju izstrelil letalsko ubojno sredstvo," so še sporočili z ministrstva. 

Incident se je zgodil v četrtek ob 22.15 po lokalnem času, poročajo ruske tiskovne agencije. Preiskava dogodka še poteka. Belgorod je sicer mesto s 370 tisoč prebivalci, ki je približno 40 kilometrov od ukrajinske meje. 

Volodomir Zelenski
Novice Bizarno: v Moskvi obsodili upokojenko, ki je Zelenskega označila za čednega mladeniča