Četrtek,
17. 7. 2014,
10.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vladimir Putin Barack Obama ZDA Rusija sankcije

Četrtek, 17. 7. 2014, 10.12

8 let

Ruski predsednik Putin: Sankcije se bodo ZDA vrnile kot bumerang

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vladimir Putin je v odzivu na nove sankcije, ki so jih ZDA uvedle proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini, dejal, da se bodo te ZDA vrnile kot bumerang in da vodijo rusko-ameriške odnose v slepo ulico.

"Brez dvoma vodijo rusko-ameriške odnose v slepo ulico in jim povzročajo zelo resno škodo," je med obiskom v Braziliji dejal ruski predsednik Putin. Ob tem je izrazil prepričanje, da bodo ukrepi škodili dolgoročnim nacionalnim interesom ZDA in ameriškega naroda.

Putin: Moskva si bo vzela čas in pretehtala morebitne posledice Putin je še dejal, da si bo Moskva vzela čas in pretehtala morebitne posledice novih sankcij, preden se bo odločila za odgovor. "Treba je pogledati, kaj so te sankcije, jih temeljito proučiti, brez naglice, v miru."

Ruski predsednik je ZDA obtožil, da se vedejo agresivno, pri čemer je omenil Irak, Libijo in Afganistan. Ameriške oblasti po njegovih besedah vodijo "agresivno zunanjo politiko, pri čemer so precej neprofesionalne".

Upa, da bo prevladal zdrav razum Obenem je dejal, da upa, da bo prevladal zdrav razum in da bosta državi vse spore rešili po diplomatski poti. "Žalostno je, da gredo naši partnerji sami po tej poti. Vendar nismo zaprli vrat pogajalskemu procesu, da bi izšli iz teh razmer," je dodal.

ZDA in EU so v sredo zaostrile sankcije proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini. Ameriško finančno ministrstvo je sporočilo, da gre za najstrožje sankcije proti ruskemu gospodarstvu doslej, še posebej obrambnemu, energetskemu in finančnemu sektorju. Sankcije naj bi doletele med drugim ruski banki Gazprombank in VEB ter energetska velikana Rosneft in Novatek.

Voditelji EU pa so odločili, da bosta Evropska investicijska banka (EIB) in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) ustavili nove naložbe v Rusijo. Unija bo poleg tega razširila sankcije, ki merijo na ruska podjetja, povezana z dejanji, ki spodkopavajo ukrajinsko suverenost, kot tudi tiste, ki so odgovorni za rusko pripojitev polotoka Krim.