Matic Tomšič

Torek,
27. 8. 2024,
15.04

Osveženo pred

3 ure, 52 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,92
Nato Nemčija Rusija

Natisni članek

Torek, 27. 8. 2024, 15.04

3 ure, 52 minut

Ruska letala nad Nemčijo povzročila izredno stanje v bazi zveze Nato?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,92
AWACS, Geilenkirschen | Satelitska slika letala AWACS v Natovem oporišču Geilenkirschen. | Foto Google Zemljevidi

Satelitska slika letala AWACS v Natovem oporišču Geilenkirschen.

Foto: Google Zemljevidi

Razlog, da so v letalskem oporišču zveze Nato Geilenkirschen v Nemčiji prejšnji teden stopnjo ogroženosti dvignili na najvišjo, je bila previdnost zaradi domnevne ruske izvidniške operacije z brezpilotnimi letali, ki naj bi potekala v neposredni bližini Natove baze, in celo skrbi zaradi potencialne sabotaže. Geilenkirschen je sicer parkirišče štirinajstih letal AWACS, ki so kritičnega pomena za izvidniške zmogljivosti obrambnega zavezništva. 

Natovo letalsko oporišče Geilenkirschen v nemški zvezni deželi Severno Porenje – Vestfalija je bilo v najvišji stopnji ogroženosti 24 ur, vse zaposlene, katerih prisotnost za nemotene operacije baze ni nujna, pa so v tem času poslali domov.

Nemški mediji, ki so se sklicevali na informacije nemške tiskovne agencije dpa, so v začetku tega tedna poročali, da je bil razlog za dvig pripravljenosti na morebitne incidente opažanje domnevno ruskih izvidniških brezpilotnih letal na nebu nad oziroma v bližini Nemčije.

Hidroelektrarna thumb
Novice Raketa je priletela v hidroelektrarno. Če bo popustil jez, bo Kijev pod vodo. #video

Dpa poroča, da naj bi v zvezi Nato opazili resne indice, da bi se "tuja obveščevalna služba", najverjetneje ruska, lahko pripravljala na sabotažo v oporišču zveze Nato z uporabo drona.

Letala AWACS so kritično pomemben del splošnih izvidniških kapacitet zveze Nato.  | Foto: Guliverimage Letala AWACS so kritično pomemben del splošnih izvidniških kapacitet zveze Nato.  Foto: Guliverimage

Za kakšno sabotažo naj bi šlo, ni jasno, je pa znan podatek, da je Geilenkirschen domača baza štirinajstih Natovih izvidniških letal AWACS, ki izredno pomembne podatke o stanju na bojišču in premikih sovražnika med drugim zagotavljajo tudi ukrajinskim oboroženim silam.

Ruski droni nad severom Nemčije?

Nemški časnik Bild je medtem s sklicevanjem na dobro obveščene vire prejšnji teden poročal, da naj bi bilo več ruskih brezpilotnih letal Orlan-10 opaženih v zvezni deželi Schleswig-Holstein in v Flensburgu na skrajnem severu Nemčije v bližini meje z Dansko.

Ruski dron
Novice Med ruskim napadom na Ukrajino naj bi na Poljsko priletel dron

Po navedbah medija naj bi brezpilotna letala še posebej zanimala tamkajšnja kemična industrija, terminali za skladiščenje utekočinjenega plina, ugasla jedrska elektrarna in vstopna točka v Kielski prekop, pomembno nemško plovno pot, ki povezuje Severno morje in Baltik. 

Lahka brezpilotna letala oziroma droni Orlan-10 naj bi nad Nemčijo dosegali hitrost do sto kilometrov na uro. Pri časniku Bild predpostavljajo, da bi jih Rusi proti severu Nemčije lahko pošiljali s svojih ladij, ki plujejo po Severnem morju.  | Foto: Mil.ru Lahka brezpilotna letala oziroma droni Orlan-10 naj bi nad Nemčijo dosegali hitrost do sto kilometrov na uro. Pri časniku Bild predpostavljajo, da bi jih Rusi proti severu Nemčije lahko pošiljali s svojih ladij, ki plujejo po Severnem morju. Foto: Mil.ru

Tožilstvo v Flensburgu je zaradi preletov domnevno ruskih dronov, ki so po navedbah več nemških medijev najsevernejši del Nemčije začeli preletavati že v začetku avgusta, že uvedlo preiskavo, pa piše Deutsche Welle (DW).