Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
9.00

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 9.00

8 let, 3 mesece

Rusija ni več pogodbenica CFE

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Rusija od danes ni več pogodbenica pogodbe o konvencionalnih silah v Evropi (CFE).

Opolnoči, kot je sporočilo rusko zunanje ministrstvo, je namreč začel veljati odstop Moskve od tega enega ključnih sporazumov o varnosti v Evropi po hladni vojni, ki ga je po potrditvi v obeh domovih ruskega parlamenta 30. novembra popisal ruski predsednik Vladimir Putin.

Kot je še zapisalo rusko zunanje ministrstvo, Rusije več ne ovirajo omejitve, ki se nanašajo na namestitev orožja. Obenem je ministrstvo zagotovilo, da Rusija trenutno nima načrtov glede masovnega kopičenja orožja na mejah s sosednjimi državami.

Pogodba CFE je začela veljati leta 1992, leta 1999 pa so na vrhu Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Carigradu sprejeli njeno dopolnilo, ki pa ga članice Nata niso ratificirale, kar naj bi med drugim Rusijo privedlo do odstopa od pogodbe.

Ruske sile iz Gruzije in Moldavije

Pogodbo sta 19. novembra 1990 v Parizu podpisala zveza Nato in takratni Varšavski pakt, leta 1999 pa je bila CFE prilagojena novim varnostnim razmeram na stari celini po razpadu Sovjetske zveze. Članice Nata ratifikacijo dopolnjene CFE zavračajo zaradi navzočnosti ruskih oboroženih sil v Gruziji in Moldaviji. Rusija se je leta 1999 v Carigradu namreč zavezala, da bo umaknila svojo vojsko iz omenjenih držav, vendar dogovora ni v celoti uresničila, zaradi česar članice severnoatlantskega zavezništva dopolnjene pogodbe niso ratificirale.

Moskvo so poleg tega razjezili tudi ameriški načrti za postavitev protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem ter postavitev ameriških vojaških oporišč v Romuniji in Bolgariji. Putin pred dnevi kljub vsemu ni izključil možnosti obnovitve zavez iz pogodbe. "Če bodo naši partnerji ratificirali pogodbo in jo začeli izvajati, ne izključujemo možnosti, da se bomo vanjo vrnili, vendar pa ne bomo čakali v nedogled," je izjavil.

Uničenih 60.000 tankov, transportnih vozil, letal in topniškega orožja

Od začetka veljavnosti CFE je bilo v državah podpisnicah uničenih ali razstavljenih 60.000 tankov, transportnih vozil, letal in topniškega orožja, število vojakov na celotnem ozemlju, ki ga pokriva, pa se je s 5,7 milijona zmanjšalo na manj kot tri milijone. CFE določa, da nobena od podpisnic ne sme imeti svojih vojakov na ozemlju druge države podpisnice brez njenega privoljenja.

Rusija bi teoretično lahko znova pristopila k CFE, vendar je to po mnenju analitikov malo verjetno.

Nato obžaluje ruski odstop od CFE

Zveza Nato je izrazila "globoko obžalovanje" zaradi odstopa Rusije od pogodbe o konvencionalnih silah v Evropi (CFE), enega ključnih sporazumov o varnosti v Evropi po hladni vojni. "Globoko obžalujemo, da je Rusija z današnjem dnem uresničila namero o enostranski 'začasni ustavitvi' uresničevanja zavez iz pogodbe CFE," je sporočili iz Nata. Poudarili so, da bodo članice Nata pogodbo še naprej spoštovale in da na rusko odpoved ne bodo odgovorile.

26 članic Nata ob tem kot še posebej obžalovanja vredno ocenjuje odločitev Moskve, ki jo je sprejela kljub prizadevanjem Nata v zadnjih mesecih, da bi na konstruktiven način odgovoril na ruske skrbi. Nato v tej fazi ne bo odgovoril na rusko odločitev V želji, da bi našli rešitev in ohranili dosežke pogodbe, so se članice Nata odločile, da v tej fazi ne bodo odgovorile na rusko politično odločitev za 'začasno ustavitev' uresničevanja svojih zakonskih obveznosti in da bodo še naprej spoštovale svoje obveznosti, ne da bi vnaprej sodile o pobudah, ki bi jih lahko sprejele v prihodnosti.

Ne spreglejte