Petek,
23. 8. 2013,
7.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sirija kemično orožje Francija Nemčija

Petek, 23. 8. 2013, 7.55

8 let

Razsežnosti posnetkov iz Sirije, niso nekaj, kar bi bilo uprizorjeno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Je sirski predsednik Bašar Al Asad s kemičnim orožjem res ubil več sto ljudi? Preiskavo, ki bi razrešila vprašanje o domnevnem kemičnem napadu v predmestju Damaska, je podprla tudi Rusija.

Rusija je Sirijo pozvala, naj inšpektorjem Združenih narodov dovoli preiskavo o domnevni uporabi kemičnega orožja. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov ameriški kolega John Kerry sta se strinjala, da je potrebna objektivna preiskava. Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da morajo uporniške sile inšpektorjem, ki so že v Siriji, omogočiti varno pot do kraja domnevnega napada s kemičnim orožjem.

Francija je sporočila, da bodo, če se izkaže, da je Al Asad v napadu na civiliste uporabil kemično orožje, uporabili silo. Velika Britanija se sicer še vedno zavzema za politično rešitev, vendar ne izključuje drugih možnosti.

Če sirski režim zavrne pregled oziroma inšpekcijo, s tem prizna krivdo in v tem primeru je treba odgovoriti s silo, je dejal francoski zunanji minister Laurent Fabius. Njegov nemški kolega Guido Westerwelle je Sirijo prosil, da omogoči polni dostop inšpektorjev Združenih narodov, ki so v Damasku.

Več opozoril s strani ZDA Odzval se je tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je poudaril, da bi uporaba kemičnega orožja v Siriji pomenila zločin proti človečnosti, opozoril pa je tudi, da bi takšno dejanje moralo imeti "resne posledice" za storilca.

Po mnenju Bana, ki se mudi v Južni Koreji, pri preiskavi domnevnega napada sirskega režima s kemičnim orožjem ne bi smeli izgubljati časa. Poročila o incidentu je označil za "zelo alarmantna in šokantna".

Predsednik ZDA Barack Obama je po navedbah tiskovne predstavnice State Departmenta Jen Psaki ameriškim obveščevalnim agencijam naročil, naj "dokončno" ugotovijo, ali je bilo uporabljeno kemično orožje. Obenem je posvaril pred tem, da bi ZDA prehitro posredovale in se "vpletle v zelo težke situacije z dejanji, ki bi lahko sprožile še več neodobravanja v regiji".

Obama je sicer že pred letom dni opozoril režim sirskega predsednika, da bi uporaba kemičnega orožja pomenila prečkanje "rdeče črte" in da ZDA tega ne bodo dopustile. Opozorilo je nato večkrat ponovil; letos že vsaj dvakrat.

Režim obtožbe zanika Al Asadov režim še vedno zanika obtožbe. Eden od visokih predstavnikov režima je dejal, da bi bila uporaba kemičnega orožja v času, ko je v Sirijo prispel ZN, politični umor.

Zaskrbljenosti Francozov in Nemcev so se pridružili tudi Turki. Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu je na skupni novinarski konferenci v Berlinu dejal, da je zelo zaskrbljen zaradi poročil o napadu s kemičnim orožjem. "To so zelo resne obtožbe in če se potrdijo, bo to velik škandal," je dejal.

Pozivi, da naj Sirija dopusti temeljit pregled, prihajajo tudi iz drugih zahodnih držav. K preiskavi poziva tudi Rusija, vendar so obenem dejali, da sumijo, da gre za provokacijo opozicije in tujih podpornikov opozicije.

Al Asad računa na podporo Rusije in Kitajske Poznavalci sicer pravijo, da so možnosti, da bi inšpektorji dobili dovoljenje za preiskavo, zelo majhne. Sirski režim verjetno še vedno upa, da bo podpora Rusije in Kitajske preprečila strožje ukrepe mednarodne skupnosti.

Ob tem velja spomniti, da nikoli niso bile potrjene obtožbe, da je sirski režim spomladi v Homsu v napadu uporabil kemično orožje. Po mesecu dni je State Department sklenil, da ni verodostojnih dokazov za to.

Krute posnetke so pod drobnogled vzeli strokovnjaki Z vprašanjem, ali je bilo v napadu na obrobju Damaska dejansko uporabljeno kemično orožje, se ukvarjajo tudi številni mednarodni strokovnjaki za orožje. Na svetovnem spletu so se namreč pojavile številne fotografije in videoposnetki, ki prikazujejo trupla in ljudi, ki jim poskušajo pomagati v bolnišnicah. Številni se tresejo in zvijajo, imajo težave z dihanjem, iz nosu ali ust jim sili pena, poroča britanski BBC.

Več strokovnjakov po ogledu materiala meni, da je bil zelo verjetno v Siriji resnično uporabljen živčni plin. Nekdanji strokovnjak za kemično orožje britanske vojske Stephen Johnson tako meni, da razsežnosti, ki jih prikazujejo posnetki, veliko število prizadetih ljudi in konsistentnost simptomov nikakor niso nekaj, kar bi lahko bilo zlahka uprizorjeno.