Sreda,
16. 10. 2024,
6.17

Osveženo pred

8 ur, 43 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

Natisni članek

premier Bruselj srečanje Bližnji vzhod

Sreda, 16. 10. 2024, 6.17

8 ur, 43 minut

Prvi vrh EU in zalivskih držav v znamenju zaostrovanja razmer na Bližnjem vzhodu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,32
Robert Golob, predsednik vlade | Namen srečanja je razviti tesnejše partnerstvo zaradi zahtevnih geopolitičnih okoliščin. | Foto Jure Makovec/STA

Namen srečanja je razviti tesnejše partnerstvo zaradi zahtevnih geopolitičnih okoliščin.

Foto: Jure Makovec/STA

Voditelji držav članic EU se bodo danes v Bruslju sestali na prvem zasedanju z voditelji zalivskih držav, ki ga bo zaznamovalo predvsem zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu. Po napovedih bodo govorili še o ruski invaziji na Ukrajino, sodelovanju pri soočanju z globalnimi izzivi ter dvostranskih odnosih.

Voditelji članic EU, med njimi slovenski premier Robert Golob, se bodo danes v Bruslju sestali z vodilnimi predstavniki šestih članic Sveta za sodelovanje v Zalivu (GCC). Katar bo zastopal emir Tamim bin Hamad Al Tani, ki trenutno tudi predseduje GCC, Savdsko Arabijo pa kronski princ in premier Mohamed bin Salman. Na premierski ravni bosta zastopana tudi Kuvajt in Bahrajn, medtem ko so Združeni arabski emirati in Oman v Bruselj poslali namestnika premierjev.

Namen srečanja je razviti tesnejše partnerstvo zaradi zahtevnih geopolitičnih okoliščin. V ospredju bo zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu, kjer Izrael nadaljuje vojaško operacijo v Gazi v odziv na lanski napad palestinskega gibanja Hamas, obenem pa se med kopensko invazijo na jugu Libanona spopada z gibanjem Hezbolah in obstreljuje druge dele države.

Tudi o ruski invaziji in globalnih izzivih

V okviru razprave o geopolitičnih okoliščinah bodo po napovedih spregovorili tudi o ruski invaziji na Ukrajino. Viri pri EU ocenjujejo, da bi lahko zalivske države odigrale pomembno vlogo pri podpori Kijevu.

Voditelji EU in GCC imajo na dnevnem redu še sodelovanje pri reševanju globalnih izzivov, kot so podnebne spremembe in energetika, ter dvostranske odnose, vključno s trgovino. Pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med regijama, ki so se začela pred 35 leti, so leta 2008 prekinili.

izraelska vojska, izraelski tank
Novice Izrael širi svoje cilje v vojni s Hezbolahom
Balistične rakete zolfaghar
Novice EU zaradi dobav raket Rusiji z dodatnimi sankcijami proti Iranu
naapd na izraelsko vojaško oporišče, Binyamina
Novice Eden najbolj krvavih napadov na Izrael. Hezbolah napadel vojaško oporišče. #video