Sreda,
16. 10. 2024,
10.03

Osveženo pred

3 ure, 42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Natisni članek

Albanija Italija sprejemni center za migrante migranti

Sreda, 16. 10. 2024, 10.03

3 ure, 42 minut

Prvi migranti prispeli v italijanski sprejemni center v Albaniji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17

Z ladjo italijanske mornarice je danes v Albanijo prispela prva skupina migrantov, ki jih bodo v skladu z dogovorom med Rimom in Tirano med obravnavo njihovih prošenj za azil namestili v nedavno vzpostavljenem sprejemnem centru. Gre za skupino 16 moških iz Bangladeša in Egipta, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ladja s prebežniki se je zasidrala v albanskem pristanišču Shengjin. Tja je prispela po 36 urah plovbe, na njenem krovu pa je skupina 16 moških, ki so jih italijanske oblasti v nedeljo zvečer prestregle na odprtem morju južno od Lampeduse.

Oba centra delujeta v skladu z italijansko zakonodajo 

Najprej bodo prebežniki v centru v neposredni bližini pristanišča opravili zdravniški pregled in identifikacijski postopek, nato pa jih bodo namestili v 20 kilometrov oddaljenem sprejemnem centru v kraju Gjader. Tam bodo počakali na končanje obravnave njihove prošnje za azil.

V okviru nastanitvenih objektov je tudi center za repatriacijo, kamor bodo namestili tiste, ki jim bodo prošnje za azil zavrnili. Tretji del pa je majhen zapor, kamor naj bi zaprli tiste, ki bi v centru storili kazniva dejanja. Prvotna kapaciteta centra je tisoč ljudi, dolgoročno naj bi se zvišala na tri tisoč.

migranti
Novice Nova centra v Albaniji za okoli tri tisoč migrantov mesečno

Tako center v Shengjinu kot v Gjaderu delujeta v skladu z italijansko zakonodajo, tudi zaposleni so italijanski državljani. Prošnje za azil bodo prek videopovezave na daljavo obravnavali italijanski sodniki.

Dogovor med Rimom in Tirano je sprožil ostre kritike opozicije in zagovornikov človekovih pravic tako v Italiji kot v Albaniji. Skrbi jih zlasti, ali bodo prosilci za azil deležni ustrezne zaščite. Izražajo tudi pomisleke glede skladnosti ureditve z mednarodnim pravom.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je v torek znova zavrnila kritike. "Gre za novo, pogumno pot, kakršne še ni bilo, ki odlično odseva evropskega duha," je dejala in menila, da gre za zgled, ki bi mu veljalo slediti tudi v drugih državah.

migranti poljska-belorusija
Novice Dokončno: Poljska si je premislila glede migrantov
Ursula von der Leyen
Novice Von der Leyen o vračanju migrantov: Ni časa za počitek
Boštjan Poklukar
Novice Poklukar: Stanje na Bližnjem vzhodu danes slabše kot lani