Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2013,
10.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

papež

Torek, 12. 3. 2013, 10.29

8 let

Prvi dim iz Sikstinske kapele črn

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Iz dimnika Sikstinske kapele v Vatikanu se je pokadil črn dim, kar pomeni, da novi papež, ki bo nasledil Benedikta XVI., prvi dan konklava ni bil izvoljen.

Kardinali so v Sikstinski kapeli začeli postopek tajnih volitev novega papeža.

Konklave se bo nadaljeval v sredo in nato vsak dan do izvolitve papeža. Kardinali naj bi imeli do štiri glasovanja dnevno, lističe pa bodo sežigali ob 12. in ob 19. uri.

Tokrat brez težav z barvo dima Tokrat je bil dim iz dimnika Sikstinske kapele gost in jasno črn. Na zadnjem konklavu leta 2005 so imeli na začetku namreč kar nekaj težav, ko ni bilo povsem jasno, ali je dim črn ali bel, kar bi nakazovalo, da je bil papež izvoljen. Med zbranimi na Trgu svetega Petra je tako tedaj nastalo kar precej zmede.

Konklave se je uradno začel, ko je vseh 115 kardinalov elektorjev priseglo molčečnost in so kapelo zapustili vsi razen kardinalov.

Kardinali na Bibliji prisegli molčečnost Kardinali so v Sikstinsko kapelo prišli v slovesni procesiji ob prepevanju litanij vseh svetnikov. V kapeli so zasedli svoja vnaprej določena mesta. Kardinali so naprej vsi skupaj prisegli, da bodo molčali tako o glasovanju kot o razpravah v okviru volitev. Zatem je še vsak kardinal posebej na Bibliji prisegel molčečnost. Če jo prekršijo, jim grozi izobčenje.

Sledil je odhod vseh razen kardinalov iz kapele, vrata katere so se zatem zaprla.

V Baziliki svetega Petra v Vatikanu so se kardinali pred tem zbrali pri maši "pro eligendo Romano Pontifice", ki velja za uradni začetek postopka konklava oziroma volitev novega papeža. Mašo je daroval kardinal dekan Angelo Sodano, ki se je med pridigo zavzel za enotnost Cerkve, za katero si mora po njegovih besedah prizadevati vsak kristjan. "Vsak od nas je zato poklican k sodelovanju z naslednikom svetega Petra, vidnim temeljem takšne duhovne enotnosti."

"Briljanten pontifikat papeža Benedikta XVI." Sodano je spomnil na številne pobude zadnjih papežev, ki so bile pozitivne tako za ljudi kot za mednarodno skupnost ter so spodbujale pravičnost in mir. "Molimo, da bo prihodnji papež nadaljeval to nenehno delo na svetovni ravni," je dejal. V pridigi je pohvalil "briljanten pontifikat" papeža Benedikta XVI., ob čemer so mu kardinali, duhovniki in drugi navzoči v baziliki namenili glasen aplavz, ki je trajal skoraj celo minuto.

Predvidevajo, da bo novi papež izvoljen v največ štirih dneh V Vatikanu sicer pravijo, da bi se moral, razen če se zgodi presenečenje, bel dim nad streho Sikstinske kapele pojaviti od dva do štiri dni po začetku konklava. Da ima Rimskokatoliška cerkev novega vrhovnega poglavarja, bodo z zvonjenjem zvonov oznanili tudi v cerkvah po Sloveniji. Slovenska škofovska konferenca je namreč izdala navodilo, v skladu s katerim morajo duhovniki, ko bodo izvedeli za izvolitev novega papeža, po vseh župnijah z vsemi zvonovi zvoniti 15 minut.

Kardinali so se pred začetkom konklava, na katerem bodo izvolili novega papeža, poslovili tudi od svojih spletnih ovčic na omrežju Twitter. "Zadnji tvit pred konklavom: Naj naš oče usliši in odgovori z ljubeznijo in milostjo na vse molitve in ponujene žrtve za ploden rezultat. Bog blagoslovi!" je zapisal južnoafriški kardinal Wilfrid Napier.

Med konklavom ne bodo smeli tvitati Med konklavom, ki bi lahko trajal več dni, bodo kardinali popolnoma izolirani od zunanjega sveta. V Sikstinski kapeli, kjer bodo volili naslednika Benedikta XVI., so nameščeni motilci telekomunikacij, kardinalom, ki bi jih ujeli med tvitanjem, pa grozi izobčenje.

"Zadnji tvit pred selitvijo v hišo sv. Marte in mašo za izvolitev papeža. Prvo srečanje na konklavu bo v torek pozno popoldne. Molitve potrebne," je tvitnil ameriški kardinal Roger Mahony.

Ugibanja, ali bo novi papež kardinal Scherer z nemškimi koreninami Po poročanju italijanskih in nemških medijev je eden od favoritov Brazilec Odilo Pedro Scherer, ki ima sicer nemške korenine, italijanski kardinali pa naj bi po poročanju Verske informativne agencije že sprevideli, da najverjetneje nihče od njihovih rojakov, med katerimi se v osredje postavlja ime milanskega nadškofa Angela Scole, ne bo imel zadostne podpore za izvolitev. Zaradi tega naj bi se vodja kardinalskega zbora Angelo Sodano in italijanski kardinal Giovanni Battista Re odločila za lobiranje za Schererja. Prepričana sta namreč, da je dovolj konservativen in odločen, da ne bi radikalno spreminjal stanja v vatikanski kuriji, kjer imajo Italijani vedno visoke položaje.

Mesto Theley, od koder prihaja Scherer, v pričakovanju izvolitve Tudi v Nemčiji upajo na Schererjevo izvolitev, saj so se njegovi predniki skupaj s 140 drugimi revnimi družinami preselili iz mesta Theley v severni Nemčiji v Rio Grade do Sul. V mestu je sicer 3.300 prebivalcev, med katerimi jih je kar nekaj z istim priimkom, vendar ne vedo, da so v sorodu s kardinalom, ki bi bil lahko izvoljen za papeža. Župan mesta Hermann Schmidt je po poročanju nemških medijev že izjavil, da bi bila velika čast, če bi bil novi papež iz Theleyja.

Ne spreglejte